La Course po trasi prve etape dirke po Franciji, tudi z novo slovensko državno prvakinjo

La Course po trasi prve etape dirke po Franciji, tudi z novo slovensko državno prvakinjo
23.06.2021 AVTOR: N. Gr., foto: Sirotti

Ženska dirka po Franciji, poimenovana La Course, je v zadnjih letih spet enodnevni dogodek. Tokrat bo potekala ob boku prve etape moške dirke po Franciji, na zelo razgibanem krogu s ciljem v Landernau.



Prireditelji Toura že nekaj let organizirajo tudi dirko La Course, žensko prestižno preizkušnjo v Franciji, ki je bila najprej enodnevni dogodek, poizkus z dvodnevnim tekmovanjem se ni izšel najbolje, zato je dirka zdaj spet le enodnevna preizkušnja za najboljše kolesarke sveta.

Sprva bi morala potekati v nedeljo, po trasi druge etape in z vzponom na Mur-de-Bretagne, a tam potekajo lokalne volitve, zato so morali prireditelji žensko dirko prestaviti na traso prve etape. Proga bo kratka, kolesarke čaka le 107,4 kilometra, a jih v tem času čaka kar 14 kategoriziranih vzponov.

Posebej zahtevni bodo zadnji trije krogi v okolici Landernaua, odločal bo vzpon tretje kategorije na Côte de la Fosse aux Loups s povprečnim nekaj več kot 5-odstotnim naklonom, ki pa tik pred vrhom doseže tudi 14 odstotkov in tam bodo najboljše priložnosti za napad.


Kolesarke čaka zelo razgibana trasa, zato najbrž ne bo odločal šprint, skorajda zagotovo pa ne šprint glavnine. Na štartni črti bo večina najboljših kolesark sveta, manjkala bo denimo Annemiek van Vleuten, ki se je osredotočila na olimpijske igre, na štartu pa bodo tudi kolesarke ALE – BTC Ljubljana.

V ekipi bo novopečena slovenska državna prvakinja Eugenia Bujak, ki pa bo najbrž v vlogi pomočnice Marti Bastianelli, ki se na tovrstnem terenu znajde zelo dobro. Lansko izvedbo dirke je dobila Britanka Lizzie Deignan pred Marianne Vos in zvezdnico letošnje pomladi Demi Vollering.

Povsem možno je, da bo letošnja izvedba zadnja izvedba La Coursa, saj bo drugo leto zaživel osemdnevni Tour de France za ženske, ki naj bi bil nadgradnja te dirke, na vrsti pa bo takoj po koncu moškega Toura. Če to pomeni konec La Coursa, prireditelji zaenkrat še niso sporočili.








Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ