La Course: Van Vleutnova najboljša tudi v Franciji

La Course: Van Vleutnova najboljša tudi v Franciji
18.07.2018 AVTOR: DZ, vir: Mitchelton-Scott

Le dva dni potem, ko je dobila naporen ženski Giro, je Annemiek Van Vleuten dobila še prestižno enodnevno dirko La Course by Le Tour de France. Urša Pintar 18.

Tako kot smo tega v zadnjih letih že vajeni, so organizatorji dirke po Franciji med samim Tourom izpeljali tudi enodnevno preizkušnjo za ženske. Poimenovali so jo La Course by Le Tour de France. Na startu se je zbrala večina najboljših kolesark, tudi članice moštva BTC City Ljubljana. Kolesarke so morale premagati podobno preizkušnjo, kot moški v deseti etapi.

Vsaj zadnji del te dirke, ki je bil za ženske dolg 112,5 km. Premagati so morale tudi zadnja dva vzpona z moške dirke – torej Romme in Colombiere. Potem pa so se spustile v Grand Bornand. Dirko so izpeljali zjutraj, še pred začetkom desete etape dirke po Franciji. Na vzponu druge kategorije Cote de Saint Jean de Sixt je prišlo do pobega petih kolesark. Potem pa se je začel 8,8 km dolg Col de Romme.

Ritem v glavnini so narekovale kolesarke moštev Sunweb in Canyon SRAM. Zadnja izmed ubežnic se je predala Leah Thomas, medtem ko je iz vse manjše glavnine napadla Cecilie Uttrup Ludwig. Na vrhu prelaza je imela 20 sekund prednosti pred največjimi favoritinjami. Na spustu proti vznožju Colombierja je prednost povečala na skoraj dve minuti. Na vzponu je v ozadju prišlo do številnih napadov, a napad Anne Van der Breggen je bil najodločnejši.

Ko je protinapad izpeljala še Van Vleutnova, je bila Ludwigova hitro ujeta. Pod vrhom je spet napadla Van Der Breggen in na vrhu je imela osem sekund prednosti pred Van Vleutnovo. Začel se je dvoboj na daljavo, ki se je nadaljeval na spustu proti cilju. Ob vstopu v zadnji kilometer je razlika znašala vsega štiri sekunde. Sledil je še zadnji, kratek vzpon. Ko se je že zdelo, da bo Anna Van der Breggen dirko dobila, je Annemiek Van Vleuten uspela nadoknaditi.

V zadnjih 20 metrih jo je uspela celo prehiteti in se veseliti zmage. Tretja je bila Moolman Pasio, ki je zaostala za 1:22. Sledile so Ludwig, Guarnier, Niewiadoma, Hall, Spratt, Santesteban in Magnaldi. Najboljša Slovenka je bila Urša Pintar, ki je zasedla 18. mesto. Urška Žigart je bila 27., Eugenija Bujak, Olena Pavljuhina in Mia Radotič so ostale brez uvrstitve.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ