Lachlan Morton z novim partnerjem dokončal epski Cape Epic

Lachlan Morton z novim partnerjem dokončal epski Cape Epic
25.10.2021 AVTOR: N. Gr., foto: EF Pro Cycling

Največja maratonska gorskokolesarska dirka na svetu, Cape Epic, se je končala z zmago Jordana Sarrouja in Matthewa Beersa, a tudi dirka ekipe EF – Education First je ponudila izvrsten vpogled v dogajanje v Južni Afriki.

Cape Epic je osemdnevna etapna gorskokolesarska dirka v Južnoafriški republiki, ki velja za najbolj prestižno in največjo gorskokolesarsko dirko na svetu, vsaj v tem formatu, če izvzamemo svetovni pokal in svetovna prvenstva.

Na Cape Epic se vsako leto odpravijo le najboljši kolesarji z vsega sveta, v rekreativni in tekmovalni sferi, nihče pa na dirko ne pride »po naključju« in brez zelo resnih priprav na epski Epic. Letos je bila dirka zaradi koronavirusa prestavljena iz marčevskega na novembrski termin, zato je kolesarje namesto poletja in vročine pričakalo precej bolj kolesarjenju prijazno vreme, a tudi obilo dežja.

Cape Epic je vsako leto sestavljen iz prologa in sedmih etap v skupni dolžini okrog 700 kilometrov. Letos se je za nastop odločil tudi Lachlan Morton, ki ima v ekipi EF – Education First proste roke pri oblikovanju alternativnega programa dirk, s katerim širi glas o ekipi tudi izven tekmovalnega cestnega kolesarstva.

Morton bi moral nastopiti z ekipnim kolegom Alexom Howesom, a si je Howes zlomil prst in je moral nastop odpovedati. Tik pred zdajci je zamenjavo našel v Kenijcu Kennethu Karayi, precej manj izkušenemu tekmovalcu, ki pa se je rade volje podal na avanturo z Mortonom.

Čeprav je izjemen kolesar, pa Morton ni obseden z lovljenjem zmag, zato si večino svojih alternativnih dirk vzame v sproščenem slogu in z njimi opravi predvsem zaradi tega, ker enostavno uživa na kolesu. Na Cape Epicu se mu je zgodilo marsikaj, v prvih dveh etapah sta se s Karayo še lovila, imela sta nekaj težav z narekovanjem ritma, a sta bila kljub temu dobre volje. Razpoloženja ni pokvarila niti smola Mortona v 3. etapi, ko je strgal verigo, do naslednje servisne postaje pa je imel več kot 10 kilometrov, ki jih je zato premagal kar peš.

Do konca dirke so sledili še dež, nekaj padcev, nekaj težav s kolesom, a uspešen zaključek epske dirke. Sicer daleč od najboljših, a vseeno – končala sta na 25. mestu v moški konkurenci s slabimi šestimi urami in pol zaostanka za zmagovalcema Jordanom Sarroujem in Matthewom Beersom.

Povzetek vseh osmih tekmovalnih dni na Cape Epicu si lahko ogledate na Facebook profilu ekipe EF Pro Cycling.

Značke: Gorsko
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ