Lahko kolesarji na Touru ostanejo brez olimpijskih iger?

Lahko kolesarji na Touru ostanejo brez olimpijskih iger?
31.12.2020 AVTOR: DZ, foto sirotti

Bodo morali športniki pred nastopom na olimpijskih igrah prestati 14-dnevno karanteno? To bi pomenilo, da bi morali kolesarji izbirati med Tourom in olimpijskimi igrami.

Naslednja dirka po Franciji se bo spet prilagodila olimpijskim igram, kar pomeni, da se bo začela teden dni prej kot običajno. To pomeni, da se bo Tour 2021 končal 18. julija, šest dni kasneje, v soboto 24. julija pa bo na sporedu že olimpijska moška cestna dirka. Ženske bodo nastopale naslednji dan.

Predtem pa bodo nastopale na ženskem Giru, ki se bo končal 11. julija. To bi torej predstavljalo idealno pripravo na Igre, medtem ko se pri moških mnogi sprašujejo, če je po Touru dovolj čas za počitek. Zdaj pa se pojavlja drugačna težava. Japonska vlada uvaja 14-dnevno karanteno. Seveda zaradi novega koronavirusa. Kolesarji so sprva menili, da bo že upoštevanje “mehurčka” med dirko po Franciji dovolj, in da bodo potem to upoštevali tudi za olimpijske igre.

Vlada pa naj bi že sprejela ostrejše ukrepe in tujci na Japonskem trenutno niso dobrodošli, saj se je število okuženih v torek povzpelo na 3608. Vlada tudi meni, da cepivo ne bo predstavljalo dovolj učinkovite rešitve, obenem pa želi za olimpijske igre športnike izenačiti z običajno javnostjo. Torej, da prestanejo 14-dnevno karanteno ob vstopu v Tokio. Če bo ostalo pri tej odločitvi, bodo morali tudi kolesarji izbirati med Tourom in olimpijskimi igrami.

Tu bodo pomembno vlogo igrale tudi ekipe, ki najraje vidijo, če njihovi največji zvezdniki nastopijo na Touru. "Pred dvema tednoma smo prejeli zadnjo različico zahtev s strani organizatorjev v Tokiu, ki pravi, da bodo vztrajali pri 14-dnevni karanteni ob prihodu v Tokio," je za Sporzo dejal eden izmed članov belgijskega olimpijskega komiteja Johan Bellemans:

"Z vidika logistike ta karantena za športnike ne bo lahka. Že zaradi treninga, pa zaradi ostalih tekmovanj, ki so preveč blizu igram. Pomislite na Tour, Wimbledon in NBA. Če bi bilo vse to odvisno od Mednarodnega olimpijskega komiteja, potem bi bila karantena krajša, vendar pa o tem odloča japonska vlada." UCI naj bi že poskušala vplivati na odločitev skupaj z MOK, a ni jasno, kaj lahko dosežejo.

Olimpijski prvak Greg Van Avermaet je ponudil idejo, da bi ali skrajšali karanteno ali pa kolesarstvo prestavili proti koncu olimpijskih iger: "Če bodo morali kolesarji izbirati med Tourom in olimpijskimi igrami, potem v Tokiu ne boš imel vseh najboljših." Sicer pa je Mathieu Van der Poel že dejal, da bi v tem primeru raje nastopil na olimpijskih igrah - tam namerava dirkati v olimpijskem krosu - kot pa na Touru. A vendar bodo tudi sponzorske želje igrale pomembno vlogo.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ