Lampre in slovenske kolesarje bodo reševali arabski vlagatelji

Lampre in slovenske kolesarje bodo reševali arabski vlagatelji
14.12.2016 AVTOR: Matej Zalar
Nekdanji Lampre bo očitno nadaljeval svojo pot v WorldTouru po zaslugi arabskih vlagateljev, potem ko so zaradi težav s kitajskim denarjem skoraj ostali brez licence.

Zgodba okrog ekipe TJ Sport, nekdanjega italijanskega Lampreja, spominja na pravo srhljivko. Avgusta je Giuseppe Saronni na zvezdniški predstavitvi obelodanil, da bo ekipo v prihodnje poganjal kitajski denar, preimenovala naj bi se v TJ Sport. Posledično so Kitajci prevzeli tudi vse obstoječe pogodbe kolesarjev, med drugim tudi Mateja Mohoriča, Marka Kumpa in Jana Polanca. 

Zapleti so se pojavili, ko UCI prvega decembra ekipi ni odobril WorldTour licence, v skopi izjavi so zapisali le, da njihovo vlogo še pregledujejo. Nato je vodstvo ekipe zaprosilo za podaljšanje licence, ker naj bi ključna oseba pri podpisovanju pogodb s Kitajci in zagotavljanju finančnih garancij zbolela. 

Glede na malo informacij, ki so se pojavljale v javnosti, je bilo jasno, da zaplet ni tako nedolžen in da je nadaljevanje ekipe zelo vprašljivo. Če bi ekipa propadla, bi na cesti sredi decembra, ko so ostale sredine že zapolnjene, ostalo 70 kolesarjev in članov ekipe. 

V zadnjih dneh so se pojavila najprej namigovanja, nato pa še izjave neimenovanih virov, ki zagotavljajo, da bo obstoj ekipe rešil denar iz Abu Dabija. Arabska država, ki želi promovirati turizem preko kolesarske ekipe po zgledu Bahrain - Meride, bo nekdanjemu Lampreju zagotovila 9 milijonov evrov.

Ekipa bo imela tako najnižji proračun v WorldTouru, pogodbe bodo sicer ostale enake, bo pa na voljo zelo malo denarja za trening kampe in ostale stvari, ki so velikokrat ključne za optimalno pripravo kolesarjev. Vseeno gre zaenkrat še za nepreverjene podatke, UCI pa mora licenco ekipi potrditi najkasneje jutri (15.12), drugače bo zaenkrat še neimenovana ekipa avtomatično zdrsnila med prokontinentalne zasedbe. Kump, Mohorič in Polanc vendarle lahko spijo nekoliko bolj mirno. 

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ