Lance Armstrong: Pri prikrivajnu sodelovala tudi Mednarodna kolesarska zveza

Lance Armstrong: Pri prikrivajnu sodelovala tudi Mednarodna kolesarska zveza
18.11.2013 AVTOR: D. Z.
Ko spregovori Lance Armstrong, je še vedno zelo zanimivo. Američan vsakič razkrije kaj novega in tokrat je v intervjuju za Daily Mail razkril tudi povezavo z UCI.

Srečanje Armstrong / O'Reilly
Novinarji Daily Maila so organizirali prav posebno srečanje. Srečanje med Lanceom Armstrongom in žensko, ki je prva razkrila, da je Armstrong že leta 1999 padel na dopinški kontroli, ko je bil pozitiven na kortikosteroide, vendar so to težavo rešili s kasneje napisanim receptom.

To je seveda Emma O'Reilly. Armstrong je kasneje povsem uničil njen ugled in jo celo zmerjal. »To je preveč, da bi lahko opravila kar prek telefonskega pogovora. Hotela sem se srečati iz oči v oči. Poškodovanega psa ne moreš neprestano brcati. Tu nisem zato, da bi ga ponižala. Hočem zgolj zaključiti zgodbo, « je povedala, ko je čakala na prihod Lancea Armstronga.

Armstrong ne išče izgovorov
»Kar sem takrat rekel o njej, sem zato, ker sem se boril in ščitil ogromno ljudi na položajih. Vendar za to ni opravičila. To je sramota. Bil sem na novinarski koneferenci in dajal uradno izjavo. Nisem pa vedel, da bo šlo tako daleč. Moral bi vedeti, da bo to naslednji dan videl ves svet. Do Emme je to bilo povsem ponižujoče. Če bi to naredil moj sin, potem vem, da bi doma zagnal pravo vojno, « je pojasnil Armstrong.

Kasneje je Armstrong v pogovoru še dejal, da druge izbire v tistih letih pač ni bilo, O'Reillyeva pa se je strinjala: »Lance je zdaj prevzel na svoja pleča krivdo vseh. To tudi ni prav. On ima dosmrtno prepoved, ostali pa so odslužili vsega šestmesečne prepovedi. Zakaj napadajo samo Lancea? Zakaj se ne spravijo na celotno ekipo? «

"Rešitelj" kolesarstva po aferi Festina
Lance Armstrong, nesojeni zmagovalec sedmih dirk po Franciji, pa je razkril tudi novo podrobnost o Mednarodni kolesarski zvezi. Leta 1998 so imeli na Touru hud dopinški škandal. Afero Festina. Naslednje leto je prišel Armstrong in potem, ko je preživel raka, nosil rumeno majico.

A v njegovem vzorcu so našli kortikosteroide. Moral bi zapustiti dirko po Franciji. Obetal se je nov škandal, a vse skupaj so v ekipi rešili z receptom, ki so ga zdravniki napisali šele potem, ko je že padel na dopinški kontroli.

Hein Verbruggen je sodeloval
»Smešno, kako so te zgodbe tako prevladujoče. Spomnim se samo tega, da smo imeli težavo. Ne vem, če je bil test pozitiven, vendar, našli so sledi. Ne vem pa, če je šlo prek meje. A to ni bilo pomembno. Sicer ne vem, kdo je bil v sobi, a Emma se tega bolje spominja. Pravi problem je, da je bil ta šport takrat v hudi krizi. Hein Verbruggen (takratni predsednik UCI) je rekel. To je prava težava zame. To bi bil usodni udarec za ta šport. Leto dni po Festini. Zato si moramo nekaj izmisliti. Tako smo napisali ta recept, « je zdaj razkril Armstrong.

Verbruggen je nedavno odstopil z mesta častnega predsednika UCI, ostaja pa častni član Mednarodnega olimpijskega komiteja. V odstopni izjavi je zapisal, da nikoli ni naredil karkoli nezakonitega, da pa so stvari, ki bi jih zdaj naredil drugače.

"Ne morem k 10 milijonom ljudi"
Armstrong je poudaril, da mu je žal predvsem tega, da se sam ni boril samo proti nasprotnikom na kolesu in jih tudi premagoval. Sam se je boril tudi takrat, ko ni bil na kolesu in zdaj je priznal, da mu je tega še najbolj žal.

»Ne morem do vsakega od desetih milijonov ozdravljenih rakavih bolnikov, ki so me podpirali. Zato sem se osredotočil na ljudi, ki sem jih osebno užalil, kot je tudi Emma. «

"Ob primernem trenutku bom povedal vse"
Izpostavil je tudi dejstvo, da so izmed vseh resno kaznovali praktično samo njega. Armstrong je tudi povedal, da je pripravljen spregovoriti in povedati marsikaj, če bodo pri Mednarodni kolesarski zvezi z novim predsednikom Brianom Cooksonom ustanovili posebno komisijo. A le, če mu bodo pripravljeni zmanjšati »dosmrtno « kazen.

»Ne mislite si, da bom ščitil ljudi, ki so po vsem skupaj tako ravnali z mano. To je smešno. Nobenega ne bom ščitil. Nisem njihov dolžnik. Ob primernem času bom vsem povedal, kar želijo izvedeti. Vsekakor ne bo lagal,zato, da bi koga zaščitil. Sovražim jih. Vrgli so me pod avtobus in z njimi sem končal. «

Brez Ferrarija bi bilo vsega konec že leta 2000
Armstrong je še pojasnil njegov odnos z zloglasnim zdravnikom Michelejem Ferrarijem in tudi razkril zgodbo o tem, kako ga je posvaril, da leta 2000 ne sme več jemati epa.

»Predvidevali smo, da bo tako kot vedno, vendar je Michele rekel. Nič epa. Po tem smo ga še vedno jemali, a ne več tako kot prej. Bili smo precej bolj previdni. Med Tourom pa je prišlo do zgodbe z Actoveginom. Vzorce so testirali, vendar niso našli epa. Noro, vendar, če nas Michele ne bi posvari, potem bi bilo leta 2000 vsega konec. «

"Sem tekmovalec"
Armstrong je še dejal, da zdaj zares ne ve, kaj vse ga še čaka, želi pa si, da bi po vseh tožbah obdržal vsaj nekaj denarja, ki ga je prislužil. Čeprav, pravi, ga nima toliko, kot se govori v javnosti. Obenem je dejal, da je bil tik pred dosmrtno kaznijo v tako dobri formi, da bi najbrž lahko postal svetovni prvak v Ironmanu.

»Sem tekmovalec. Če bo jutri tekma, na kateri bi mi pustili startati, potem bom tam. Govorimo o goljufanju. Nihče od mojih konkurentov pa ni stopil k meni in mi rekel. Goljufal si. Zato se lahko vprašamo, koga sem zares ogoljufal? Navijače, prijatelje, fundacijo. Ostale, ki so prišli vmes. Njih sem ogoljufal. In tega mi je žal. «

O letu 2009: "Bil sem bedak, a to ni krštev"
Obenem pa je spet poudaril, da je ob vrnitvi leta 2009, pa vse do dokončne upokojitve dirkal čist:

»Bil sem bedak, a to ni kršitev dopinških pravil. O tem me sprašujejo in tudi odgovorim. A mogoče ne z besedami, ki si jih ljudje želijo slišati. Rekel bi lahko, da je bilo zadnje leto zame težko in da sem izgubil veliko imetja. A ljudem zame ni treba skrbeti. Na vprašanja odgovarjam z dejstvi. Tu ne igram na karto usmiljenja. «

Armstrong je jemanje prepovedanih sredstev prvič priznal v dveh oddajah Opravh WInfrey Show, zdaj pa je dodal, da če bi hotel povedati vse, potem bi jih morali posneti vsaj 20.

Značke: Dirka po Franciji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ