Leaos - kolo s sončnimi celicami

Leaos - kolo s sončnimi celicami
18.02.2015 AVTOR: Matej Zalar
Bilo je le vprašanje časa, kdaj se bodo proizvajalci odločili, da nam na kolesu ponudijo tudi sončne celice.
Električna kolesa postajajo vse bolj popularna, uporabna pa so predvsem za krajše mestne vožnje. Vseeno je baterije potrebno polniti, na kar zlahka pozabimo in ostanemo z zelo težkim kolesom, ki nam pri vožnji ne pomaga.

Leaos je (končno) ponudil rešitev v obliki sončnih celic, ki so vgrajene v okvir kolesa. Solarno e-kolo ponuja dve možnosti: vožnjo le na električni pogon ali opcijo, ki kolesarju z motorjem pomaga pri vožnji.

V povsem električnem programu energija, zbrana s celicami, zadošča za 16 kilometrov dnevno ali za 20 kilometrov pomoči pri vožnji. Po navedbah Armina Oberhollenzerja ne bo baterija nikoli povsem prazna, saj sončne celice delujejo ves čas, dokler ne zmanjka svetlobe.

uploaded


Okvir, krmilo in blatniki so v stilsko zelo lepo oblikovanem kolesu narejeni iz karbonskih vlaken, pod njimi pa so ultratanke sončne celice, kakršnih sploh še ni na trgu. 

Poleg sončnih celic bo imelo kolo tudi baterije, ki jih bo mogoče polniti prekos tenske vtičnice. V dobrih dveh urah bodo baterije polne, zadoščale pa bodo za 90 kilometrov pomoči pri vožnji ali 72 kilometrov čiste vožnje na električno energijo. Podatki o teži kolesa še niso znani.

Leaos Solar e-bike je lani sredstva zbiral na platformi za množično financiranje Indiegogo, vendar niso bili uspešni. Nato so dobili privatnega sponzorja, ki je omogočil produkcijo kolesa, prvi modeli pa bodo javnosti na voljo avgusta letos. Svoje kolo si lahko naročite za 7.900 evrov.
Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ