Lefevre: Če bo odpadel Tour, se kolesarski model lahko sesuje

Lefevre: Če bo odpadel Tour, se kolesarski model lahko sesuje
21.03.2020 AVTOR: Nejc Grilc

Šef ekipe Deceuninck QuickStep je posvaril, da bi se marsikatera kolesarska ekipa znašla pred propadom, če bi letošnji Tour zaradi koronavirusa res odpadel. Za njih so se težave začele že, ko so odpadle spomladanske klasike.

Patrick Lefevre ima v teh dneh precej razlogov za skrbi. Foto: Deceuninck QuickStep

Belgijska zasedba je že nekaj let z naskokom najboljša v pelotonu, a se moštvo Patricka Lefevreja vseeno spopada z negotovim modelom financiranja kolesarskih ekip. Precej pozno pred lansko sezono jih je rešil Deceuninck, ki je postal glavni sponzor ekipe, tokrat pa bodo težav verjetno še precej hujše.

»Razumem, da je v luči svetovne krize, ko so na kocki življenja ljudi, kolesarstvo res nepomemben delček te zgodbe, a jaz vodim kolesarsko ekipo, zato je zame ta tematika v ospredju. Vsak dan s strahom pogledam na telefon vsakič, ko zazvoni, saj imamo veliko članov ekipe v Italiji, Davide Bramati in Davide Ballerini pa živita v Bergamu, najbolj prizadetem mestu v Evropi. Ne zatiskam si oči pred razsežnostjo krize,« je v kolumni za Het Nieuwsblad začel Lefevre.

Kako razsežne bodo ekonomske posledice krize s koronavirusom bo jasno šele, ko se bo ta enkrat končala, a trenutno luči na koncu predora še ni videti. »Vsako podjetje, ki se ukvarja z izvozom, je že občutilo padec prodaje, vsako varčevanje pa se najprej začne z rezi v marketing. Za nas so razmere zahtevne, ker so spomladanske klasike za naše sponzorje najbolj pomembne, pa smo jih v letošnji sezoni v celoti izgubili. Pri QuickStepu imamo verjetno dovolj kredita zaradi preteklih uspehov, kako pa bo z Deceuninckom, ki je sponzor šele drugo sezono? Upam, da bo 83 zmag imelo dovolj veliko težo,« je zaskrbljen Lefevre.

Še precej bolj v skrbeh so lahko v ekipah, ki v zadnjih sezonah niso zabeležile takšnih uspehov, kot so jih v belgijski zasedbi. Marsikdo si sezono rešuje na julijskem Touru, viden uspeh na rumeni pentlji prinaša sponzorski denar in nove pogodbe, vse to pa je letos pod velikim vprašajem.

»Če bo Tour odpovedan, se bomo soočili z veliko katastrofo. Tudi ta vidik moramo vzeti v obzir, vedno razmišljam o najboljšem in najslabšem scenariju. Po najboljšem bomo junija spet lahko dirkali, po najslabšem bo odpadla celotna sezona. Kako se bomo pobrali po tem? Organizatorji (ASO) bodo ta udarec še preživeli, ker je njihovo financiranje precej bolj varno, marsikatera ekipa pa bo ostala brez sponzorjev, posledično bodo kolesarji in osebje ostali brez dela. Če bo odpadel Tour, se lahko celoten kolesarski model podre,« s pesimistično noto zaključuje Lefevre.

Še nekaj tednov nazaj bi si takšen scenarij težko predstavljali, zdaj pa se ne zdi več daleč. Kdo ve, kaj vse bodo prinesli naslednji tedni, vsi v kolesarskem svetu pa v tem trenutku lahko le upajo na kakšno dobro novico.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ