Legenda o zdajšnjem kolesarstvu

Legenda o zdajšnjem kolesarstvu
18.05.2020 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Eddy Merckx. Najuspešnejši kolesar v zgodovini. Belgijec je spregovoril o trenutnih razmerah, mlademu Evenepoelu in Giru.

Eddy Merckx je v karieri dobil kar 11 tritedenskih dirk. A obenem je dobil še številne druge tako etapne kot enodnevne dirke na najvišji ravni. Belgijski šampion ima 74 let. Spregovoril je za tuttobiciweb.it in se seveda najprej ustavil pri trenutni situaciji, ko se je svet in obenem tudi kolesarstvo ustavilo zaradi koronavirusa. Dirke so ali odpovedane ali prestavljene. Vse skupaj naj bi se nadaljevalo na začetku avgusta.

Največje dirke še vedno nameravajo izpeljati, a program bo še bolj natrpan, kot sicer. "Osem mesecev dirk bo skoncentriranih na vsega 90 dni, tako da se prekrivanju dirk niso mogli izogniti. A z Girom niso lepo ravnali. Brez spoštovanja. Nekatere velike klasike bi morali izpeljati tudi med Tourom," je dejal Eddy Merckx. Seveda je meril na to, da se bodo morali kolesarji odpovedati ali Giru ali nekaterm največjim enodnevnim klasikam, ki bodo na sporedu kmalu po velikem Touru:

"Nihče noče nasprotovati dejstvu, da je Tour z medijskega in gospodarskega vidika največja dirka. Vendar pa je treba pokazati spoštovanje tudi drugim dirkam, ki so ravno tako pisale zgodovino." Merckx je po petkrat dobil tako dirko po Franciji kot dirko po Italiji. Na Touru so petkrat slavili samo še Jacques Anquetil, Bernard Hinault in Miguel Indurain.

Ta dosežek bo poskušal izenačiti Chris Froome, zaenkrat še štirikratni zmagovalec francoske tritedenske preizkušnje. V zadnjih dneh so se pojavile govorice, da naj bi se član Ineosa dogovarjal za prestop v drugo ekipo. Letos mu poteče pogodba, a govori se, da bi morda lahko prestopil že med sezono, saj se v Ineosu očitno odvija boj za vlogo kapetana na Touru. Kandidati so vsaj Geraint Thomas, Chris Froome in Egan Bernal:

"Slišal sem, da zapustiti Ineos. Menda zato, ker ne prenese internega rivalstva z Bernalom in Thomasom. A peti Tour bo težko dobil brez izjemne ekipe ob sebi, kot jo je imel ob vseh štirih zmagah." Merckx je še spregovoril o mladem zvezdniku Remcu Evenepoelu. 25. januarja je dopolnil šele 20 let. Lani pa je med drugim postal evropski prvak in svetovni podprvak v vožnji na čas.

Dobil je klasiko v San Sebastianu. Tudi letos je že blestel. "Dobil je že veliko klasiko, vendar pa se mora še veliko naučiti. Ob poslušanju nekaterih njegovih intervjujev se mi zdi, da se že počuti, kot da je dosegel ogromno, a bo moral pojesti še veliko sendvičev (opraviti veliko dela). Po drugi strani mi je zelo všeč Mathieu Van der Poel. V prihodnosti bi lahko postal tudi kolesar za tritedenske dirke."

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ