Leipheimer zletel v motor, Špilak je že četrti

Leipheimer zletel v motor, Špilak je že četrti
10.03.2012 AVTOR: D. Z.
Dirka Pariz-Nica se bliža koncu. Predzadnjo etapo je po dolgem pobegu dobil Thomas De Gendt, Bradley Wiggins ostaja v rumeni majici, Simon Špilak pa je zaradi padca Levija Leipheimerja napredoval na četrto mesto.

Taarmae in De Gendt uprizorila pobeg dneva

Za kolesarji na dirki Svetovnega koledarja Pariz-Nica je sedma etapa. Dolga je bila kar 220 kilometrov, kolesarji pa so morali premagati tudi štiri kategorizirane vzpone. Po slabih 50 kilometrih dirkanja je prišlo do odločilne poteze.

Napadla sta Rein Taaramae in Thomas De Gendt. S složno vožnjo sta si privozila več kot deset minut prednosti in kmalu je postalo jasno, da se bosta udarila za etapno zmago, saj rumene majice Bradleyja Wigginsa nista ogrožala.

Odločitev na zadnjem vzponu
Zmagovalca pa je določil zadnji vzpon, kjer je De Gendt odločno napadel, Taarmae pa na napad ni mogel več odgovoriti. De Gendt je zadnjih 50 kilometrov prevozil v samostojni vožnji. Na koncu se je veselil zaslužene zmage, že njegove druge na tej dirki. Lani je namreč dobil etapo in en dan nosil tudi rumeno majico.

Taarmae je ciljno črto prečkal kot drugi, nekaj manj kot deset minut za zmagovalcem pa se je v cilj pripeljala glavnina. Sprint je dobil mladi Nemec John Degenkolp, ki je prehitel Gregoryja Hendersona in Thora Hushovda. Po petem mestu v petek, se je Grega Bole spet izkazal. Tokrat je bil deseti. V glavnini sta se pripeljala tudi Jani Brajkovič in Simon Špilak. V skupnem seštevku je Bradley Wiggins zadržal vodstvo in ima pred Westro šest sekund prednosti.

Nesrečni Leipheimer
Na tretje mesto se je povzpel Alejandro Valverde, ki ima 18 sekund zaostanka. Simon Špilak je napredoval na četrto mesto. Za Wigginsom zaostaja za 37 sekund. Razlog za njegovo napredovanje pa se skriva v Leviju Leipheimerju. Američan je sicer v odlični formi, vendar je imel v tokratni etapi veliko nesreče. Prvič je padel že po prevoženih dobrih stotih kilometrih, potem pa še dvakrat na spustu z zadnjega vzpona.

Klubski kolegi so ga pri prvem padcu počakali, saj je bilo do cilja še vedno dovolj kilometrov, da bi izjemno močni člani Omega Pharme Quick Stepa glavnino ujeli. Vendar so v nadaljevanju, v enem izmed desnih zavojev doživeli novo presenečenje. Na zunanji strani ovinka je stal motorist in kolesarji belgijskega moštva se mu zaradi visoke hitrosti niso mogli izogniti. Leipheimer se je znova znašel na tleh.

Pred gorskim kronometrom
Močna ekipa, ki ima v svojih vrstah tudi lanskega zmagovalca dirke Tonyja Martina tako skorajda nima več možnosti za končno zmago. Njihov najboljši kolesar pred nedeljskim zaključnim gorskim kronometrom na Col d'Eze je Sylvain Chavanel, ki z minuto in 18 sekundami zaostanka zaseda osmo mesto.

Špilak ima pred petim Van Gardernom dve sekundi prednosti, šesti je Maxime Monfort, sedmi pa Arnolf Jeannesson. Robert Kišerlovski je deveti, Angel Vicioso na desetem mestu za Wigginsom zaostaja že za dve minuti in 24 sekund. Jani Brajkovič je 57., Grega Bole pa 77.

foto: sirotti

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ