LeMond predstavil delovanje kolesa s "tehničnim dopingom"

LeMond predstavil delovanje kolesa s "tehničnim dopingom"
27.07.2015 AVTOR: Matej Zalar
Ob vsaki dominantni predstavi kolesarjev v ospredje pride polemika o kolesih s skrivnimi motorji. Greg LeMond je prikazal, da je to povsem izvedljivo.
Avstralska spletna stran cyclingtips.au se je na Alpe d'Huezu dobila z Američanom, ki je predstavil specialko z vgrajenim motorjem. V videoposnetku je pojasnil, kako kolo deluje.

"Model ima tri nastavitve. Prva proizvede med 50 in 75 vatov in deluje približno uro in pol, druga zmore 150 vatov in traja eno uro, najvišja pa kar 250 vatov za 30 minut. Gre za produkcijski model, obstajajo pa tudi dražje in boljše različice. Najboljše imajo keramične prestave in so precej tišje. V preteklosti sem takšno kolo že vozil, skoraj nisem slišal motorja," je dejal LeMond.

Predstavljena različica je imela baterijo skrito v bidonu, pritrjenem na zadnjo cev okvira, ki izgleda identično kot klasični bidoni. Edini preostali indikatorji so majhni gumbi na spodnji strani krmila, s katerimi kolesar izbira med nastavitvami. Gumbi so zelo neopazni, lahko pa bi jih namestili tudi pod trak za krmilo in jih tako skrili pred očmi komisarjev in sotekmovalcev. Motor se skriva v zadnji cevi okvira.

"Mislim, da so kolesa z motorjem že uporabljali med dirkami. Na letošnjem Touru sicer nisem opazil nič nenavadnega, a se mi to vseeno zdi resen problem, UCI pa ga ne obravnava kot takšnega. Kot sem slišal, je testov zelo malo. Če bi o tem odločal jaz, bi jih bilo precej več, med samo dirko pa bi prepovedal menjavo koles, saj se kolesar na ta način lahko učinkovito zavaruje."

Na letošnji dirki so skupaj preverili le 25 koles (do konca 18. etape). Z omogočeno menjavo koles, kot je v veljavi sedaj, bi se tekmovalec lahko v prvi polovici dirke vozil s pomočjo motorja, prihranil ogromno moči, nato pa zamenjal kolo in zmagal z regularno opremo. 

Kako deluje kolo, si poglejte v posnetku.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ