Lestvice UCI: Primož Roglič ostaja 3., Mohorič napredoval

Lestvice UCI: Primož Roglič ostaja 3., Mohorič napredoval
01.04.2019 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Nov teden, nove spremembe na lestvicah, ki jih vodi Mednarodna kolesarska zveza. Primož Roglič ostaja tretji na “absolutni” lestvici. Napredoval je Matej Mohorič.

Mednarodna kolesarska zveza vodi sicer različne lestvice, a zdaj se je nekako uveljavila tista, ki naj bi bila enotna za vse kolesarje. Govorimo o “svetovni lestvici”, ki šteje točke z vseh kategoriziranih dirk. Na tej lestvici na visokem tretjem mestu ostaja Primož Roglič. Zbral je 3191,28 točk. Pred njim sta zgolj Alejandro Valverde na drugem mestu in vodilni Julian Alaphilippe. Ta ima 3797,95 točk. Matej Mohorič je napredoval za pet mesto in je zdaj 34. Tadej Pogačar je 71.

Med ekipami vodi Deceuninck Quick Step. Drugi je Sky, tretja Astana, četrti pa Jumbo Visma. Med državami je najuspešnejša Francija pred Belgijo in Nizozemsko. Slovenija je ohranila deseto mesto. UCI med drugim vodi še dve “svetovni lestvici”. Ena je lestvica najboljših na etapnih dirkah. Na tej prepričljivo vodi Primož Roglič. Zbral je 3086,28 točk.

V zadnjem letu je dobil pet od šestih krajših etapnih dirk, na katerih je nastopil. Bil pa je četrti na dirki po Franciji. Torej. Dobil je dirko po Baskiji, dirko po Romandiji, dirko po Sloveniji ter letos UAE Tour in Tirreno-Adriatico. Lani je bil še tretji na dirki po Veliki Britaniji. Drugi na tej lestvici je Simon Yates z 2452 točkami, tretji je Tom Dumoulin. Matej Mohorič je 31. Tadej Pogačar pa 42.

Omenimo še lestvico najboljših na enodnevnih dirkah. Tu vodi Julian Alaphilippe, ki je zbral 2235 točk. Na drugo mesto se je povzpel Oliver Naesen, tretji pa je Greg Van Avermaet. Najboljši Slovenec je Matej Mohorič. Po petem mestu na klasiki Milano-Sanremo in devetem na Gent-Wevelgem se je prebil na 54. mesto. April je poln dirk, ki prinašajo ogromno število točk. Govorimo lahko tako o enodnevnih klasikah, kot o etapnih dirkah.

Značke: Cestno
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ