Leto Primoža Rogliča: "Ko prideš v nek svoj svet"

Leto Primoža Rogliča: "Ko prideš v nek svoj svet"
06.01.2018 AVTOR: D. Z.
V oddaji Športnih 365 oziroma v pregledu športnega leta 2017 so se na TV Slovenija spomnili največjih uspehov slovenskih športnikov. Nastopal je tudi Primož Roglič.

Sezona 2017 je bila za slovensko kolesarstvo izjemna. Simon Špilak je dobil dirko po Švici, Jan Polanc etapo na dirki po Italiji, Matej Mohorič pa etapo na dirki po Španiji.

Tu pa je Primož Roglič, ki je kot prvi Slovenec dobil etapo na dirki po Franciji, kasneje pa je bil še drugi na svetovnem prvenstvu v v vožnji na čas. Prav zato so na TV Slovenija - pogovor z njim je na kolesu opravil David Črmelj - pripravili skoraj tri minute in pol dolg prispevek o njegovih dveh največjih uspehih v tej sezoni. Roglič je že pred Tourom samozavestno napovedal, da veliko pričakuje, da želi dobiti etapo.

“Verjetno nekaj naivnosti. Kakorkoli neizkušenosti. Nikoli nisem tam bil, vendar pa sem verjel, da sem pripravljen. Še nikoli nisem bil tako dober, ” je Roglič pojasnil, od kje mu taka samozavest že pred krstnim nastopom na dirki po Franciji. Razlogov za to je imel ogromno, saj je bil za njim izjemen prvi del sezone, potem pa je imel dovolj časa za pripravo na Tour. Na prologu v Nemčiji je padel, pa čeprav je spadal med največje favorite. Potem je osvojil četrto mesto v eni izmed etap, a najboljše je prihranil za kraljevsko etapo čez Galibier.

Tam je napadel – za sabo je pustil tudi Alberta Contadorja, ki mu je na koncu moral stisniti roko in priznati premoč – in med množico navijačev drvel proti vrhu najvišje točke Toura: “Tu ni neke romantike. Prideš v nek svoj svet. Tudi prav je, da prideš tja. Samo to. Ne pustiš se zmesti, ne pustiš, da te okolica prevzame. ” Prišlo je ogromno njegovih navijačev in tako je bilo vsaj nekoliko lažje premagovati zahtevne kilometre: “Bil sem prepričan, da me bo težko ujeti, če pridem sam čez vrh. ” In prišel je sam imel je dobro minuto in pol prednosti pred skupino z rumeno majico.

Potem pa je odlično odpeljal še slabih 30 kilometrov do cilja v mestu Serre Chevaliere. Kot prvi Slovenec je dobil etapo na dirki po Franciji. “Preveč je vseh emocij, da bi lahko strnil in res izpostavil, tako in tako je bilo, oziroma, tako sem se počutil. Vsi nekako sanjajo o tem. Ko se ti zgodi, pa si samo WOW. Šele kasneje začneš dojemati vse te stvari. ” In potem je tu še svetovno prvenstvo v vožnji na čas. Bil je med favoriti, osvojil pa je izjemno drugo mesto. Na zaključnem vzponu je med številnimi navijači drvel najhitreje. Postavil je najboljši čas vzpona:

“Nepozabno. Toliko neke množice, nekih ljudi, ki te vzpodbujajo. Da ti tisti kanček več, kar potrebuješ, da res nekako leti, ” je v prispevku dejal Roglič. Na koncu je boljši čas postavil samo Tom Dumoulin. Na odru pa je z Rogličem stal še Christopher Froome. “Stati na odru ob svetovni klasi kolesarjev je res neka potrditev, da smo dosegli super rezulat, čeprav vedno želiš biti najboljši. ” Na družabnih omrežjih se je pojavilo še nekaj odgovorov s tega intervjuja. Tudi odgovor o tem, kako primerja oba neverjetna uspeha:

“Težko je primerjati. Za Tour vemo, da je največja tritedenska dirka. Verjetno zaradi te veličine. In pa svetovno prvenstvo. Enodnevna dirka, v mojem primeru kronometer. Zelo težko to primerjaš. Na oba rezultata sem zelo ponosen. ” Seveda se zdaj mnogi sprašujejo. Kdaj bo na eni izmed treh tritedenskih dirk poskušal dirkati na visoka mesta v skupnem seštevku: “Smešno bi bilo, če tudi sam ne bi pomislil na kaj takega. Dobiti kraljevsko etapo s skoraj pet tisoč višinskimi metri. Tudi v kronometru se peljem dobro. Vsi pogoji so, vendar pa je tritedenska dirka poglavje zase. Znati moraš ogromno stvari, ki se jih še moram naučiti. Korak po korak. Moram se naučiti še ogromno stvari. Ne mislim reči, da želim naslednje leto dobiti tritedensko dirko oziroma biti v vrhu. Najprej moram voziti tri tedne in videti, kako bo moje telo odreagiralo na vse to, ” je pojasnil Roglič.

Izpostavil pa je, da je velika razlika med dirkanjem, ki ga je prikazal na lanskem Touru, ko je dirkal na posamezne etape, in med dirkanjem na visoka mesta v skupnem seštevku: “Definitivno. Več stvari potegne za sabo, če hočeš dirkati na generalno. Poleg tega, da si sam odlično pripravljen moraš imeti optimalno podporo celotne ekipe. Vse stvari morajo potekati najbolje. Sam sem do zdaj dirkal na etape. Do 17. etape mi sploh ni šlo najbolje. Učil sem se, priložnost izgubljena in sem šel v naslednji dan. Dokler nisem dobil tistega, po kar sem prišel. ” Skupna uvrstitev pa bo lahko še počakala: “Letos sem pokazal, da sem na enotedenskih dirkah v vrhu. To bo prioriteta. Da pridem čim bližje vrhu na enotedneskih dirki oizorma, da dobim kakšno dirko. Obenem pa se osredotočati že proti tritedenskim dirkam in se tam poskušati razvijati. ”

Značke: Dirka po Franciji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ