Letošnja Il Lombardia prinaša nov finale z zaključkom v Comu

Letošnja Il Lombardia prinaša nov finale z zaključkom v Comu
10.09.2015 AVTOR: Matej Zalar
Z dirko po Lombardiji se bo zaključila letošnja sezona WorldToura. 245 kilometrov dolga trasa od Bergama do Coma prinaša nov, še težji zaključek.
Dirka po Lombardiji, v zadnjih letih preimenovana preprosto v Il Lombardia, je znana tudi kot dirka padajočih listov, letošnja izvedba jesenske italijanske lepotice pa se bo zaključila v Comu. 

Začela se bo 4. oktobra v Bergamu, prvih 40 kilometrov pa bo namenjenih predvsem ogrevanju, saj je trasa ravninska. Nato sledi prvi vzpon, Colle Gallo, potem pa se trasa ndaljuje mimo Brianze in čez Colle Brianza do Pescate. 

uploaded


Pravo dirkanje se bo tako začelo šele po 180 kilometrih, ko bo karavana prečkala sloviti vzpon na Madonno del Ghisallo. Ob prečkanju vrha vzpona jih na levi strani ceste čakajo kolesarski muzej, spomenik Faustu Coppiju in pa slavna kapelica, kjer domuje zavetnik kolesarjev. Prav zvon v kapelici vsako leto pozdravi prvega kolesarja, ki prečka vrh Madonne del Ghisallo.

Po kratkem spustu sledi Colma di Sormano, najdaljši vzpon letošnje dirke po Lombardiji, takoj za njim pa še brutalni Muro di Sormano. Dolg je resda le dva kilometra, a s povprečnim 15-odstotnim naklonom, ki se na polovici vzpona povzpne tudi čez 30 odstotkov. Kolesarji, ki v teku porivajo svoje kolo proti vrhu vzpona, niso na Sormanu nobena redkost. 

uploaded


Po prečkanju vrha sledi nekaj kilometrov ravne ceste in priložnost za lovljenje ubežnikov, ki se nadaljuje s tehnično zahtevnim spustom proti Comu. Odločilna točka letošnje dirke bi lahko bil vzpon na Civiglio, ki z 10-odstotnim naklonom ponuja idealno mesto za napad, vrh pa leži le 15 kilometrov pred ciljem.

Nato se trasa nadaljuje s kratkim spustom proti Comu in zadnjim vzponom dirke - San Fermo della Battaglio. Vzpon sam po sebi ni zelo zahteven, po 240 kilometrih dirkanja pa bo vseeno predstavljal veliko oviro pretendentom za zmago. Od vrha do cilja so le še štirje kilometri spusta in široka ciljna ravnina. Razgiban zaključek ponuja priložnost napadalnim kolesarjem, glede na obilico tehničnih spustov pa so organizatorji pri oblikovanju nedvomno imeli v mislih Vincenza Nibalija. Siciljanec je že lani dirkal zelo napadalno, po razočaranjih v letošnji sezoni pa se bo v Lombardiji nedvomno želel oddolžiti navijačem. Prva oktobrska nedelja bo zato nedvomno postregla z novim spektaklom.
Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ