Letošnji Tour ima le enega kralja šprintov

Letošnji Tour ima le enega kralja šprintov
07.07.2023 AVTOR: N. Gr., foto: Tdf

Na dirki po Franciji je v 7. etapi pričakovano odločal šprint glavnine, pričakovan pa je bil tudi razplet. Jasper Philipsen je bil spet za razred boljši od tekmecev, 2. tokrat Cavendish.

Po dveh zelo zahtevnih etapah v Pirenejih je bilo jasno, da glavnina komaj čaka na nekoliko lažji dan. Začetek letošnjega Toura je bil zelo težak, do dneva premora sta še dve etapi in vsak trenutek predaha je lahko zelo dragocen. Poizkusi pobega so bili obsojeni na neuspeh, zadnji je poizkušal Pierre Latour v zadnjih kilometrih, a ga je glavnina brez težav ujela 2 km pred ciljno črto.

Sledil je dolg, raven šprint na dokaj ozki cesti. Ciljna ravnina je bila dolga skoraj dva kilometra, zato se je dalo popravljati položaje. Še enkrat več je bil izvrsten Luka Mezgec, Dylana Groenwegna je pripeljal na četrto pozicijo okrog 400 metrov pred ciljem, na levi se mu je odpiral prostor za šprint, Groenwegen pa je želel še nekoliko počakati in luknja se je zaprla, z rezultatom pa spet ni bilo nič.

Vnovič je brilijantno deloval vlak Alpecin Deceunincka, Mathieu van der Poel je Jasperja Philipsena pripeljal v ospredje, enako pa je storil Cees Bol za Marka Cavendisha. Britanec se je znašel v ospredju okrog 250 metrov do cilja in ni mu preostalo drugega, kot da začne šprintati. "Cees je naredil odlično delo, pripeljal me je do šprinta, res sem ga začel nekoliko zgodaj, a sem ga iz zelo podobnega položaja tudi leta 2010, ko sem zmagal. Problem je bil, da mi je veriga preskočila na verižnik 12 (z 12 zobniki) vsakič, ko sem na polno pohodil pedala, zato sem se moral usesti in šprint je šel po zlu. Kaj naj rečem, razočaran sem, raje bi se veselil zmage," je opisal tehnične težave v šprintu Cavendish.

Položaj, ki omogoča napade

Profil 8. etape.

Tudi brez njih bi težko konkuriral izvrstnemu Philipsenu, ki je najprej skočil v zavetrje Cava in nekoliko zaprl Biniama Ghirmaya, nato pa brez težav dobil šprint za svojo tretjo zmago na tem Touru. Sodniki so znova pregledovali njegovo spremembo smeri v zaključku, a niso našli nič tako spornega, da bi mu vzeli zmago, s katero je še povečal prednost v skupnem seštevku.

Tadej Pogačar je varno končal v glavnini: "Sem res zadovoljen, smo v odličnem položaju, ki nam omogoča napadanje. Tudi jutri pričakujem lahko etapo do zaključka, v nedeljo na Puy de Dome pa bodo zagotovo padali rekordi."

Jutri je pred kolesarji etapa s tremi krajšimi vzponi v zaključku, ki bi morala biti kot nalašč za Wouta van Aerta, morda pa tudi za druge šprinterje.

Značke: Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ