Lidl-Trek z združenimi močmi proti Van der Poelu, Eržen v Novem mestu

Lidl-Trek z združenimi močmi proti Van der Poelu, Eržen v Novem mestu
25.03.2024 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Mads Pedersen je dobil prestižno dirko Gent-Wevelgem, potem ko je v sprintu ugnal Van der Poela. V Novem mestu je zmagal Žak Eržen.

Svetovna prvaka obračunala med sabo
Najprej v Belgijo. Po petkovi dirki E3 so se mnogi kolesarji odločili še za nastop na nekoliko manj razgibani, a precej daljši dirki Gent-Wevelgem. Ypres je gostil start, cilj pa po 253 kilometrih dirkanja Wevelgem. Na startu so bili tudi Jan Tratnik, Matej Mohorič, Matevž Govekar in Luka Mezgec.

Hitro se je izoblikovala skupinica ubežnikov, a obetal se je preobrat zaradi močnega stranskega vetra. Po sto kilometrih se je akcija začela. Ekipe so se borile za pozicije v ospredju in kmalu se je izoblikovala skupina 28 kolesarjev z mnogimi favoriti. Sledil je Kemmelberg, kjer je napadel Van der Poel. Sledila pa sta mu kolesarja Lidl-Treka Pedersen in Milan. Slednji je nadaljeval z napadom, pa čeprav je bilo do cilja še 82 kilometrov. Pedersen pa je lahko samo sledil aktualnemu svetovnemu prvaku in varčeval z močmi. V nadaljevanju je Lidl-Trek unovčil številčno premoč, saj je moral Van der Poel pokriti številne napade.

To se mu je poznalo ob zadnjem prečkanju Kemmelberga. Tu je napadel Pedersen in Van der Poel mu je komajda še sledil. Po tradiciji je zaključek ravninski, a par v ospredju je bil dovolj močan - obenem je pihal veter v hrbeta - da ga skupina s sprinterji ni uspela več ujeti. Sledil je sprint za zmago. Pedersen ga je s prvega mesta začel zelo zgodaj, a bil je najmočnejši. Nekdanji svetovni prvak je ugnal aktualnega svetovnega prvaka. Van der Poel je sicer poskušal priti mimo Pedersena, a mu je moral priznati premoč.

“Nisem bil ravno prepričan. Po eni strani sem moral verjeti v svoj sprint, saj drug drugega nisva več mogla napadati, ker je bil glavnina preveč blizu. Glede na formo, ki jo je pokazal, bi težko verjel, da ga lahko premagam, vendar mi ni preostalo drugega, kot da vse stavim na sprint,” je po 253 kilometrih priznal Pedersen. Glavnina s številnimi sprinterji - ritem so v zadnjih kilometrih narekovali kolesarji Visme in Soudala - je zaostala za 16 sekund. Napet in izenačen sprint je dobil Jordi Meeus pred Jasperjem Philipsenom in Jonathanom Milanom ter Olavom Kooijem. Matej Mohorič je bil 13.

Žak Eržen že v prvem poskusu
Serija enodnevnih dirk na slovenskih cestah - letos so to obogatili še z dirko v Goriških Brdih - se je po tradiciji zaključila z novomeško preizkušnja. GP Adria Mobil. Zmago je branil član domačega moštva Tilen Finkšt. Konkurenca je bila močna, na startu pa je bilo kar 176 kolesarjev iz 28 držav. Za konec so morali kolesarji prevoziti štri “balkanske kroge”, cilj pa je, kot je to že običajno gostil Glavni trg v Novem mestu.

Vse poskuse pobega je sicer vse manjša glavnina uspela izničiti. Na koncu je sprint pripravljala ekipa CTF Victorious in Žaku Erženu so kolegi pripravili odlično izhodišče za sprint. Ta ga je izkoristil in prišel do zmage v zanj prvi sezoni med mlajšimi člani. Po 180 kilometrih dirkanja je ugnal Jakuba Mareczka in Simoneja Budo. Najboljši Slovenec je bil Finkšt na 11. mestu. Dylan Hopkins, ki vozi za Ljubljano Gusto Santic je bil 14. V skupini, ki je štela kar 46 kolesarje so bili še Marcel Gladek (23.), Teo Pečnik (24.), Anže Skok (25.), Gregor Matija Černe (33.) in Timotej Bavec (39.).

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ