Liege: 10 znamenitih vzponov izjemne klasike

Liege: 10 znamenitih vzponov izjemne klasike
23.04.2016 AVTOR: D. Z.
Liege-Bastogne-Liege. V nedeljo bo na sporedu že 102. izvedba. Želite spoznati deset vzponov, ki jih bodo morali kolesarji premagati? Tu so ...

Tako kot ima  Pariz-Roubaix svoje tlakovane odseke, tako ima klasika Liege-Bastogne-Liege svoje vzpone. Znamenite. Predvsem pa odločilne. Gre za tipične ardenske klance. Kratke, a strme. Letošnja dirka Liege-Bastogne-Liege bo že 102 do zdaj. Pravijo ji tudi La Doyenne. Bo še nekoliko težja od prejšnjih izvedb. Kolesarji bodo morali v 253 kilometrih premagati deset kategoriziranih vzponov. Zbrali smo nekaj podatkov o teh klancih. Seveda že po tradiciji ciljni vzpon v Ansu ni kategoriziran.

10. Côte de La Roche-en Ardenne
Dolžina: 2,8 km
Povprečni naklon: 6,2 %

Opis: Gre za prvi pravi preizkus na dirki in je tudi edini kategoriziran vzpon na poti do mesta Bastogne, kjer bodo kolesarji obrnili in se pričeli vračati proti Liegeu. Gre za enakomeren vzpon, saj je naklon vseskozi nekje med 5,5 in 7 %. Kolesarji se bodo nanj podali po manj kot 80 kilometrih dirkanja in previdnost med najboljšimi bo še kako zaželjena.

9. Côte de St Roch
Dolžina: 800 metrov
Povprečni naklon: 12 %
Opis
: To bo prvi vzpon po obratu v Bastognu. Drugi po vrsti. Prav tu se pravo dirkanje šele začne. Vzpon je kratek, a prihod do vznožja je zelo zahteven. Najprej spust v mestu Houffalize, potem pa oster desni ovinek in potem sledi vzpon. Vzpon je zelo strm, obenem pa ta prihod zagotavlja, da bo glavnina krepko raztegnjena in lahko pride do prvih razlik.
 
8. Côte de Wanne
Dolžina: 2,7 km
Povprečni naklon: 7 %

Opis: Ta vzpon bo prišel na vrsto po 40 kilometrih zares razgibanega terena. To je ponavadi točka, ko pride do prvih pravih razlik. Gre za ozko in slabo cestišče. Vzpon pa se kar noče končati. Gre za vzpon iz dveh delov. Nekje ne polovici je celo rahel spust in prav drugi del vzpona je zares strm. Po 170 kilometrih dirkanja pa bodo noge nekaterih kolesarjev že pošteno utrujene. Pa tudi spust je zelo zahteven, saj gre za hiter spust po ozkih cestah.

7. Côte de la Haute-Lev ée
Dolžina: 3.4 km
Povprečni naklon: 6 %
Opis
: Tudi Liege-Bastogne-Liege se tlakovcem ne more izogniti. Ta vzpon se začne v središču mesta in kolesarji se zares peljejo mimo gostiln in teras, kjer lahko ljudje mirno uživajo in spremljajo še dirko. Najprej je 500 metrov tlakovcev, potem pa sledi asfalt. Po ostrem zavoju se naklon nekoliko zmanjša. Sledi še rahel vzpon vse do vrha.

6. Col du Rosier
Dolžina: 5,4 km
Povprečni naklon: 5,9 %
Opis
: Tik pred začetkom vzpona je oster desni ovinek, tako da lahko spet pričakujemo sprint do vznožja klanca, saj bo potekal izjemen boj za pozicije. Potem pa je dolg vzpon s številnimi spremembami naklona, kar pomeni, da bo prišlo do številnih spreminjanj ritma.

5. Col du Maquisard
Dolžina 2 km
Povprečni naklon: 5 %
Opis
: To je morda eden izmed najmanj 'stresnih ' vzpnov na dirki. Razlog? Cesta je širša kot pri ostalih. Podlaga je tudi dobra. Vseeno pa bi lahko prišlo tudi do resnejših napadov, saj bo do cilja samo še okrog 50 kilometrov.

4. Côte de La Redoute
Dolžina: 2,1 km
Povprečni naklon: 8,4 %
Opis
: Gre za najbrž najbolj poznan vzpon na tej klasiki. Pogosto je ta vzpon tudi odločilen. Tu je vsem favoritom jasno, da morajo biti povsem v ospredju in da morajo biti pozorni na vsak napad. Najprej je položnejši del, potem kolesarji zavijejo desno in takrat se začne strmejši odsek. Gre za ozko in zavito cesto s strmimi odseki.

3. Côte de la Roche-aux-Faucons
Dolžina: 1,5 km
Average: 9,9 %
Opis
: V traso so ta vzpon vključili šele leta 2008. Takrat namesto vzpona Côte de Sart Tilmont. Zdaj pa je postal že tradicionalen, saj tu vedno pride do velike selekcije. Je namreč zelo zahteven. Naklon se vseskozi ostro spreminja. Cesta je ozka in zavita. Ne boste verjeli, ampak na določeni točki po sredini poti poteka tudi večji kanal za vodo. Tudi po gorskem cilju se vzpon še nadaljuje. Še nadaljni kilometer bo kolesarjem še kako težko, pa čeprav gre za položnejši vzpon. Sledi dolg spust.

2. Côte de Saint-Nicolas
Dolžina: 1 km
Povprečni naklon: 11,1 %
Opis
: Tu je v preteklosti vedno prišlo do tistih ostrih napadov še 'preživelih ' kolesarjev, ki so še imeli kaj prihranjene moči. Morda bo tudi letos, pa čeprav je bil to do zdaj še zadnji vzpon pred prihodom v Ans. Letos bo drugače. Pred vzponom bo serija ostrih ovinkov. Ne gre za izjemno zahteven klanec, a vendarle je nadvse strm. Po toliko kilometrih pa postane seveda še težji.

1. Côte de la Rue Naniot
Dolžina: 600 m
Povprečni naklon: 10,5 %
Opis
: Gre za nov vzpon, ki bo na sporedu po prevoženih 250 kilometrih. Do cilja bodo samo še trije kilometrih. Vzpon ni dolg, poteka pa po tlakovcih, kar bo še otežilo vožnjo. To bo zadnji vzpon pred prihodom v Ans. Tudi tu cesta vseskozi poteka navzgor, a ciljni vzpon vseeno ni kategoriziran.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ