Liege: Sneg, dež, mraz in podvig Wouta Poelsa

Liege: Sneg, dež, mraz in podvig Wouta Poelsa
24.04.2016 AVTOR: D. Z.
Wout Poels je veliki junak dirke Liege-Bastogne-Liege. Prva 'klasična' zmaga za Sky. Jan Polanc 70.

Skrajšali dirko
Liege-Bastogne-Liege. Videli smo že 102. izvedbo te klasike. Že na startu je bilo jasno, da bo to, vsaj kar se tiče vremenskih razmer, zelo zahtevna. Prvič po letu 1980 je spet tudi snežilo. Takrat so bile razmere še precej hujše, zmagal pa je Bernard Hinault. Organizatorji so bili tokrat primorani dirko nekoliko skrajšati prav zaradi snega na cestišču. Po 45 kilometrih dirkanja so kolesarje preusmerili s planirane ceste, na traso pa so spet zavili po 75 kilometrih.

Tik pred prvim vzponom dneva na Cote de La Roche. Kolesarji so tako namesto 253 kilometrov prevozili 248 kilometrov dolgo dirko. Vzponi pa so ostali vsi. Vseh deset. Na startu dirke so bili številni zvezdniki. Zmago je branil Alejandro Valverde, ki po četrti zmagi na Valonski puščici veljal tudi za favorita. Lovil pa je četrto zmago na tej preizkušnji. A konkurentov je bilo ogromno. Gerrans, Martin, Alaphilippe, Fuglsang, Nibali, Bardet, Kwiatkowski, Poels, Albasini, Costa, Ulissi …

Ubežniki s skoraj devetimi minutami naskoka
Na startu na Place Saint-Lambert je bil tudi slovenski predstavnik Jan Polanc, ki je dirko končal na 70. mestu. Zaostal je za dobrih pet minut. Pobeg dneva je uspel naslednjim kolesarjem: Pavel Brutt (Tinkoff), Paolo Tiralongo (Astana), Nicolas Edet (Cofidis), Cesare Benedetti (Bora-Argon 18), Thomas De Gendt (Lotto-Soudal), Alessandro De Marchi (BMC) in Jeremy Roy (FDJ). V pobeg so se podali po 15 kilometrih dirkanja, privozili pa so si skoraj devet minut naskoka.

Prvi so se v lov za njimi podali člani Etixx Quick Stepa, ki so vse stavili na dva kolesarja – Daniela Martina in Juliana Alaphilippa. Kasneje so se jim pri tem lovu pridružili še člani Movistarja. Njihov kapetan pa seveda Alejandro Valverde. Dobrih 80 kilometrov pred ciljem so imeli ubežniki vsega štiri minute naskoka. Vmes je kolesarje v določenih trenutkih motilo tudi sneženje. Ko je dež zamenjal sneženje, so kolesarji Movistarja poskrbeli, da se je razlika zmanjšala na vsega dve minuti.

Zaključek poln napadov
Takrat se je med ubežnike poskušal preseliti Thomas Voeckler. Slabih 50 km pred ciljem so v ospredju vztrajali samo še trije. De Marchi, De Gendt in Edet. Imeli so slabi dve minuti prednosti. A ta poskus je bil obsojen na neuspeh. Potem je na Roche-aux-Faucons napadel Carlos Betancur. Sledil je Cote de Saint Nicholas. Popustila sta Nibali in Gerrans, sledil je napad Bardeta, pa potem še Diega Rose in Ilnurja Zakarina.

A skupina skoraj 30 kolesarjev je prišla ob vznožje novega vzpona, zadnjega kategoriziranega. Govorimo o tlakovanem vzponu Cote de la Rue Naniot. Dolg je vsega šesto metrov, povprečen naklon pa znaša 10,5 %. Na sporedu je bil vsega tri kilometre pred ciljem. In prav tam smo dobili odgovor, kdo je bil danes najmočnejši. Michael Albasini je ostro napadel in naredil hudo selekcijo. Sledili so mu lahko samo Wout Poels, Rui Costa in Samuel Sanchez.

Četverica v boju za zmago
Ta četverica je v ospredju prikolesarila tudi v sam zaključek. Tudi na tradicionalnem vzponu do cilja v Ansu jih ni uspel nihče več ujeti. Sledil je sprint. Samuel Sanchez je takoj popustil. Najmočnejši pa je bil Wout Poels. Kolesar Skya je premagal Michaela Albasinija in Ruija Costo. Poels je Skyu tako priboril sploh prvo zmago na eni izmed velikih klasik. Postal je peti Nizozemec, ki mu je tu uspelo zmagati.

»Še vedno ne morem verjeti. Razmere so bile zahtevne in na koncu smo bili vsi zelo utrujeni, « je priznal Poels. Peto mesto je zasedel Ilnur Zakarin, sledili pa so Warren Barguil, Roman Kreuziger, Joaquim Rodriguez, Bauke Mollema, Diego Rosa, Tanel Kangert, Enrico Gasparotto, Romain Bardet, Michael Valgren, Patrick Konrad, Alejandro Valverde, Dylan Theuns, Arnold Jeannesson, Stephen Cummings, Lars Peter Nordhaug …

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ