Lombardija, zadnja izmed velikih!

Lombardija, zadnja izmed velikih!
11.10.2019 AVTOR: DZ

Jutri bo na sporedu še zadnja izmed velikih enodnevnih klasik v tej sezoni. Monumenti jim pravimo. Lombardija je ena izmed petih takih. Na startu tudi nekaj Slovencev, na čelu s prvim favoritom Primožem Rogličem.

Pred vrati je že 113. dirka po Lombardiji. Il Lombardia ji pravijo Italijani. Preizkušnja od Bergama do Coma. Z leti se je spreminjala, organizatorji so traso večkrat spremenili, kolesarje popeljali na različne vzpone. A vedno je bila nadvse zahtevna. Pravzaprav morda edina klasika, ki je bila po godu tudi tistim pravim hribolazcem, saj so vzponi daljši, kot pa vzponi na recimo Liege-Bastogne-Liege. Tudi letos bo tako. Dirka bo dolga 243 kilometrov.

Kolesarji bodo morali premagati šest kategoriziranih klancev. Skupaj pa nekaj več kot kot štiri tisoč metrov nadmorske višine. Prvih 50 kilometrov je bolj ali manj ravninskih. Sledi vzpon na Colle Gallo. Vse to pa bo zgolj ogrevanje pred zahtevnim zaključkom. Pravo dirkanje se bo začelo po 170 kilometrih. Od tu naprej se bodo do cilja zvrstili še štirje vzponi. Najprej se bodo kolesarji podali na vzpon Madonna del Ghisallo. Dolg je skoraj devet kilometrov.

Sledil bo le krajši spust, potem pa Muro di Sormano. Ta je dolg dobrih sedem kilometrov, povprečni naklon pa je 8,4-odstoten. Predvsem zaključek – zadnjih 1,9 km – je nadvse strm. Tu je naklon 15,8-odstoten. Najstrmejši del je 27-odstoten. Tudi zato ime Muro (zid). Na vrh bodo kolesarji prišli po skoraj 190 kilometrih dirkanja. Sledil bo spust v Nesso in potem skoraj 20 kilometrov dolg ravninski del do Coma. Potem se bodo kolesarji podali na Civiglio.

Vzpon je dolg 4,1 km, povprečni naklon pa je kar 10-odstoten. Ta vzpon je ravno pravšnji za morda odločilen napad. Na vrh bodo kolesarji namreč prišli po prevoženih 226,5 kilometrih. Od tu naprej je še spust v Como in takoj še zadnji vzpon na San Fermo della Battaglia. Ta je dolg 2,9 km, povprečni naklon pa je 6,5-odstoten. Vrh bodo kolesarji dosegli po 238 kilometrih. Sledil bo samo še spust in krajši ravninski del do cilja v Comu. Start bo ob 10.35, cilj pa okrog 17. ure.

Na startu bodo tudi Domen Novak, Jan Polanc in Primož Roglič. Prav Roglič po predstavah na zadnjih dveh enodnevnih dirkah – dobil je dirko po Emiliji in Tre Valli Varesine – spada med največje favorite za visoka mesta. Obenem ima Roglič ob sebi zelo močno ekipo, ki mu zvesto stoji ob strani, kar so fantje dokazali prav na prej omenjenih dirkah. Obenem pa bo na startu ogromno kandidatov za zmago.

Omenimo še vsaj naslednje: Vincenzo Nibali, Alejandro Valverde, Adam Yates (dobil je dirko po Hrvaški), Philippe Gilbert, Gianni Moscon, Dylan Teuns, Egan Bernal, Michael Woods, Tim Wellens, Jakob Fuglsang, Dan Martin, Diego Ulissi, Pierre Latour, Bauke Mollema, David Gaudu, Maximilian Schachmann, Davide Formolo, Emanuel Buchmann, Bob Jungels, Esteban Chaves, Sergio Higuita … Na startu bodo tudi štirje kolesarji, ki so to dirko že dobili:

Vincenzo Nibali je bil najboljši leta 2015 in 2017. Obakrat na identični trasi, kot jo bodo kolesarji morali premagati letos. Potem bodo tu še Esteban Chaves (2016), Dan Martin (2014) in Philippe Gilbert (2009 in 2010). Lanskega zmagovalca Thibauta Pinota na startu ne bo, saj je sezono končal po odstopu z dirke po Franciji. Najboljši Slovenec na tej dirki je bil Jani Brajkovič. Zasedel je drugo mesto.

VZPONI DIRKE PO LOMBARDIJI
Colle Gallo: vrh na 55 km, dolžina 6 km, povprečni naklon 6,7 %, nadmorska višina 763 m
Colle Brianza: vrh na 115 km, dolžina 4,3 km, povprečni naklon 4,9 %, nadmorska višina 588 m
Madonna del Ghisallo: vrh na 179 km, dolžina 8,7 km, povprečni naklon 5,3 %, nadmorska višina 748 m
Muro di Sormano: vrh na 189,5 km, dolžina 7,2 km, povprečni naklon 8,4 %, nadmorska višina 1109 m
Civiglio: vrh na 221,5 km, dolžina 4,1 km, povprečni naklon 10 %, nadmorska višina 621 m
San Fermo della Battaglia: vrh na 238 km, dolžina 2,9 km, povprečni naklon 6,5 %, nadmorska višina 403 m

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ