Lombardija: Hud padec Evenepoela in zmaga Fuglsanga

Lombardija: Hud padec Evenepoela in zmaga Fuglsanga
15.08.2020 AVTOR: DZ, foto sirotti

Dirka po Lombardiji. Klasika. Morala bi biti oktobra, a tudi avgusta kolesarjem ni bilo nič prihranjenega. Zmagovalec pa Jakob Fuglsang. Med dirko je hudo padel Remco Evenepoel.

Ena izmed največjih enodnevnih klasik - dirka po Lombardiji ponavadi predstavlja zadnjo veliko, monumentalno enodnevno dirko v sezoni. Tokrat je zaradi znanih razlogov na sporedu avgusta. Na startu so bili številni vrhunski kolesarji. Tudi Slovenca Grega Bole in Domen Novak.

Favoriti pa mladi Remco Evenepoel, Jakob Fuglsang, George Bennett, Vincenzo Nibali, Giulio Ciccone. Dirka je po meri hribolazcev. Bergamo je gostil start, po 231 kilometrih pa je bil cilj v Comu. Vmes pa vzponi, kot so Colle Gallo, Colle Brianza, Madonna del Ghisallo, Muro di Sormano, Civiglio in pred koncem še San Fermo della Battaglia.

Po pričakovanjih je do največje selekcije prišlo dobrih 50 kilometrov pred ciljem - na najstrmejšem vzponu Muro di Sormano. Tam so mnogi popustili. V ospredju pa ostali favoriti, kot so Nibali, Evenepoel, Mollema, Fuglsang, Ciccone, Vlasov … Na spustu pa prava drama. Na ovinku je čez zid tik pred mostom zletel Remco Evenepoel in dolgo se ni vedelo, v kakšnem stanju je mladi Belgijec, saj je bil prepad tik pred njim.

Kasneje so tudi iz ekipe sporočili, da je pri zavesti, več informacij pa še ni znanih. Medtem se je odvijal boj v ospredju. Šesterica najmočnejših je sodelovala vse do predzadnjega klanca na Civiglio, medtem ko jih je neuspešno lovil Mathieu Van der Poel, ki je kasneje tudi počakal skupino za njim. Ta pa je zaostajala že za več kot minuto, tako da je bilo jasno, kdo še ima možnosti za zmago.

Trije kolesarji Trek Segafreda, dva Astane in član Jumba Visme. Najprej sta pospešila George Bennett in Jakob Fuglsang, medtem ko so kar trije kolesarji Trek Segafreda ostali v ozadju, poskuse pa je pokrival Vlasov. Povsem je popustil Nibali, medtem ko se je vlasov uspel priključiti vodiilnima kolesarjema. Tako sta v ospredju bila člana Astane in Bennett. V ozadju sta jih poskušala ujeti Mollema in Ciccone, a nista imela dovolj moči.

Pred kolesarji je bil na 225 kilometru še vzpon San Fermo della Battaglia. Gre za 2,9 km dolg klanec s 6,7-odstotnim povprečnim naklonom. Najprej je zaostal Vlasov, dobrih šest kilometrov pred ciljem je Fuglsang ostro pospešil in se otresel tudi Bennetta. Fuglsang je drvel izjemni zmagi na proti. Po dobrih petih urah in pol je kot prvi Danec je dobil dirko po Lombardiji.

Na drugem mestu je dirko končal George Bennett, tretji pa je bil Aleksander Vlasov za prvo in tretje mesto Astaninih kolesarjev. Bauke Mollema je bil četrti, peti pa Giulio Ciccone. Oba člana Trek Segafreda, ki ni znal izkoristiti številčne premoči. Šesti je bil Vincenzo Nibali, sedmi pa Maximilian Schachmann. Nemec je na zadnjem spustu naletel na naprevidnega voznika.

Redarji in policija očitno niso dovolj dobro zavarovali proge in voznik avtomobila je kar med samo dirko, potem ko je do tedaj vsega šest kolesarjev zapeljalo mimo tega kraja, zapeljal na cesto. V tistem trenutku je v ovinek pripeljal Schachmann, ki se padcu ni mogel izogniti. Je pa vseeno hitro nadaljeval in bil sedmi. Sledili so Diego Ulissi, Ben Hermans, Mathieu van der Poel in na desetem mestu Alessandro De Marchi.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ