LottoNL Jumbo zahteva opravičilo s strani francoske televizije

LottoNL Jumbo zahteva opravičilo s strani francoske televizije
22.06.2016 AVTOR: D. Z.
V dokumentarnem filmu o motoriziranih kolesih je francoska TV Stade 2 Primoža Rogliča obtožila, da je uporabljal motorizirano kolo. Pri LottoNL Jumbu zdaj zahtevajo opravičilo.

V torek je v Sloveniji vsekakor največ pozornosti vzbudila novica, da so v dokumentarnem filmu o uporabi motoriziranih koles na francoski televiziji Stade 2 govorili o tem, da si je Primož Roglič na dirki Strade Bianche pomagal z motoriziranim kolesom. Roglič je takrat zasedel 74. mestu, zaostal pa je za skoraj 24 minut.

Do tega naj bi prišli s posebnimi kamerami, in prav te kamere naj bi zaznale toplote v zadnjem Rogličevem obroču. A kaj, ko so zaznale toploto tudi pri drugih obročih, tako da test očitno vendarle ni bil tako zanesljiv. »Na dirki Strade Bianche je Roglič takrat uporabljal rezervni obroč z nevatralnega avta in ni uporabljal našega obroča, « je v uradni izjavi za javnost moštva LottoNL Jumbo dejal Richard Plugge:

»V trenutku, ko je Roglič dobil defekt, je bilo najbližje nevtralno vozilo. Nedolgo kasneje se je športni direktor Jan Boven z avtom zapeljal mimo, kar je lepo vidno tudi na posnetkih Stade 2.« Vse to torej pojasnjeno. Potem pa je tu še Giro d'Italia in kronometer, ki ga je Roglič dobil. Novinarji Stade 2 so namigovali, da je prav znamenita menjava kolesa tik pred kronometrom ekipi omogočila, da rezervno kolo ni bilo preiskano.

Rogličevo kolo namreč ni ustrezalo pravilom in ga je moral tako na vrat na nos zamenjati. »Že na prologu je Primož Roglič pokazal, da je kronometer njegovo močno orožje. Rogličevo kolo je bilo takrat pregledano. Tudi za mehanski doping. Pa tudi izmerjeno in je ustrezalo Ucijevim pravilom. Takrat so dovolili uporabo. Tik pred drugim kronometrom so njegovo kolo spet izmerili. Čeprav je uporabil isto kolo istih dimenzij, kot ga je uporabljal na prologu, tokrat to ni ustrezalo Ucijevim pravilom, « je pojasnil Plugge.

Dodal je še, da je Addy Engels pohitel po drugo kolo, s katerim je Roglič dobil kronometer. Sicer pa so se v preteklosti kolesarji že pritoževali nad različnimi kriteriji pri merjenju koles pred kronometri. Pri ekipi zdaj zahtevajo, da se Stade 2 opraviči tako Primožu Rogliču kot ekipi. Obenem pa želijo, da ovržejo trditve, in da izdajo javno pojasnilo.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ