Luca Paolini: To je Roubaix, se ne bi mogli dogovoriti z železnicami?

Luca Paolini: To je Roubaix, se ne bi mogli dogovoriti z železnicami?
14.04.2015 AVTOR: D. Z.
Prečkanje železniške proge na dirki Pariz-Roubaix je vzbudilo ogromno pozornosti. Francoske železnice napovedujejo preiskavo in tožbe, kolesarji pa ... Luca Paolini ima vsekakor zanimivo mnenje.
Kot smo že pisali, je do neljubega dogodka prišlo 85 km pred ciljem. Komisarji kolesarjev niso kaznovali, a tudi o tem smo že pisali. Zdaj so se odzvali pri francoskih železnicah. "Več kolesarjev je namenoma, v nasprotju s pravili o varnosti, prečkalo železniško progo ob zaprtih zapornicah. Več milijonov gledalcev je pred televizijskih zaslonov videlo zelo neodgovorno dejanje, ki bi se lahko tragično končalo," so pri SNCF zapisali v izjavi za javnost.

Za zapornicama je policist na motorju uspel zadržati vsega okrog 20 kolesarjev, ostali pa so prehod prečkali. Pri SNCF niso izpostavili imen, so pa obljubili, da bodo sprožili preiskavo, ki bo pokazala, kako je prišlo do tega in kdo je odgovoren za to. Eden izmed najizkušenejših kolesarjev v glavnini Bjorn Leukemans pa je stopil na stran kolesarjev, ki so prečkali prehod. "Glavnina je vozila 50 km/h, zapornice so se spuščale, sam pa nisem slišal nobenega zvonenja. V takem trenutku ne moreš opaziti rdečih luči," je Leukemans dejal za Sporzo in dodal:

"Res sem kršil pravila, ampak, v trenutku, ko sem prečkal progo, to ni bilo življenjsko nevarno. Nekoliko drugače je za tiste, ki so obšli zapornice, ko so te bile že spuščene. Na posnetku, ki sem ga videl, so naredili pravi slalom okrog zapornic. To pa je igranje z ognjem. Težko je določiti, kdo je nadaljeval z vožnjo. Postavite se v našo kožo. Osredotočeni smo na dirkanje. Poleg tega vemo, da za take situacije ni jasnih pravil in situacij." Mnogi trdijo, da bi se morali vsi preprosto ustaviti, a Leukemans poudarja, da to le ni tako lahko: "Nikoli ne veš, kako se bodo komisarji potem odločili. Če se ustaviš, boš zaostal za glavnino. Če zavreš, lahko povzročiš hud padec in nekateri bi lahko pristali na tirih. Ne vem, kaj je bolj varno."

Oglasil se je tudi Luca Paolini, ki v glavnini uživa velik ugled. "Od včeraj do danes sem slišal in prebral številne stvari o nepravični dirki zaradi prehoda železniške proge. To je absurd in ob tem mi je kar slabo. Govorimo o eni izmed najbolj, če ne celo najbolj spektakularni dirki v koledarju, ki jo uničujejo take kritike. Govorimo o spektaklu, ki ga spremljajo v 186 državah, težava pa je, ali so kolesarje ustavili ali ne. Nihče pa ne pomisli, da imajo organizatorji za tak dogodek izpeljati eno leto časa. In, da bi v tem času obravnavali tudi to, ali bi se lahko za pet minut prestavilo prihod vlaka z dvema ali tremi vagoni. Zgolj za našo varnost in za spektakel, kar Roubaix vsekakor je," je dejal Luca Paolini.

Italijan je sicer član Katjuše, ki je imela v svojih vrstah enega izmed favoritov za zmago Alexandra Kristoffa. "Ne govorim o tem, da bi moralo imeti kolesarstvo povsod prednost, a na tako velikih dogodkih bi lahko vlak s tako malo potniki imel kakšno minuto zamude. Še posebej ob dogodku, ki ga spremlja več milijonov ljudi po vsem svetu. Trasa je vedno taka in jasno je, da če je povprečna hitrost velika, potem naletimo na železniško zaporo. Se res ne morejo dogovoriti z železnicami, da bi se izognili težavam. Organizatorjem ali nekomu v njihovem imenu je očitno vseeno. Na koncu pa smo mi tisti, ki tvegamo našo kožo. Nas potem označijo za tiste, ki kršijo pravila, pa čeprav je jasno, da po dvesto kilometrih dirkanja po tlakovcih kolesar ni več povsem osredotočen."

Paolini je še poudaril, da bi morali sprejeti nekakšen pravilnik, kako se izogniti takim situacijam: "Na številnih dirkah se zgodi, da počakamo vlak, a ponavadi gre za lažje dirke, kjer lažje obvladaš kolo. Na Roubaixu pa že v Arenbergu tvegaš ogromno, da se vrneš med najboljše. Že tam je velika selekcija. V posebnih situacijah, taka je bila tudi ta, bi morali imeti kolesarji prednost, ki pač ne smejo postati žrtve igric."

 
Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ