Lucas Plapp je novi avstralski državni prvak

Lucas Plapp je novi avstralski državni prvak
16.01.2022 AVTOR: N. Gr., foto: Ineos Grenadiers

Ineosov novi up za prihodnost Luke Plapp je navdušil na cestni dirki avstralskega državnega prvenstva in bo v letošnji sezoni nosil zelo-belo-zlato majico prvaka. V veliki vročini je bil drugi James Whelan.

Avstralsko državno prvenstvo je vsako leto ena prvih dirk v koledarju, ki jo pozorno spremlja cel kolesarski svet. Ponavadi blestijo kolesarji BikeExchanga, ki pa so tokrat zaradi koronavirusa večinoma v Evropi, zato so bili na štartu le trije njihovi kolesarji, močna pa je bila tudi zasedba Jumbo Visme z Rohanom Dennisom in Chrisom Harperjem.

V prvi polovici dirke je prav Dennis navijal ritem in skrbel za to, da je bila dirka težka, pripravljal je teren za Harperja. A se Jumbo Vismi računica ni izšla, saj je odločilni beg uspel Jamesu Whelanu, ki je še lani dirkal za EF - Education First, zdaj pa se je vrnil na kontinentalno raven v Avstralijo.

Whelan je bil sam v ospredju, a ga je prav tako sam v zadnjih krogih lovil Luke Plapp. Če se je lani opekel in je prezgodaj začel svoj napad, zato ga je pred ciljem zmanjkalo, je letos svojo akcijo tempiral izvrstno. V zadnjem krogu je Whelana ujel in šel direktno mimo njega, ciljni črti in naslovu prvaka naproti.

»Ne bi si mogel želeti boljšega začetka sezone. Dolgo sem si želel naslov prvaka in sanjal o njem. Šest krogov pred ciljem sem že videl, da je to to, da bi se lahko izšlo, a sem se moral brzdati, da se ni ponovil lanski scenarij. Pravijo, da se učimo iz napak in jaz sem se iz lanskih nedvomno nekaj naučil,« je bil vesel 21-letni Plapp, ki je lani sredi sezone prestopil k Ineosu, v mlajših kategorijah pa je blestel v kronometru in na dirkališču.

Plapp bi sicer moral braniti naslov prvaka tudi v kronometru, a je sredina dirka prišla prehitro zanj, saj je bil še v karanteni zaradi okužbe s koronavirusom. Za cestno dirko se mu je ravno izšlo, da je lahko nastopil in Ineosu je že privozil prvo zmago sezone. Whelan je končal na drugem mestu, tretji je bil Brendan Johnston, ki sicer tekmuje na gorskem kolesu.

V ženski kategoriji je naslov državne prvakinje osvojila Nicole Frain, ki je premagala favorizirano Grace Brown (FDJ), tretja pa je bila Ruby Roseman - Gannon.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ