Luka Mezgec 2., padec v sprintu in spet napadalni Simon Špilak

Luka Mezgec 2., padec v sprintu in spet napadalni Simon Špilak
14.08.2014 AVTOR: D. Z.
V 4. etapi dirke Eneco Tour je Luka Mezgec zasedel drugo mesto, prišlo pa je tudi do hudega padca. Tu so še rezultati preostalih dirk.

Eneco Tour
Najprej pa na etapno dirko Eneco Tour. Za kolesarji je že četrta etapa. Po vožnji na čas so na svoj račun spet prišli sprinterji. Start etape je gostil Koksijde, cilj pa Ardooie. Etapa je bila dolga dobrih 183 kilometrov. Lars Boom je branil vodstvo v skupnem seštevku.

Frederik Veuchelen in Kenneth Vanbilsen sta uprizorila pobeg dneva in si hitro privozila štiri minute prednosti. Kasneje je vztrajal samo še Veuchelen. Ob vstopu v zaključne kroge pa je že bilo jasno, da bodo preostalega ubežnika ujeli. To je glavnina storila 23 km pred ciljem. Sledili so številni napadi, v ospredju je vztrajal predvsem Daniel Oss, ki si je privozil že 23 sekund prednosti. A tudi to ni bilo dovolj.

V zaključnih dveh kilometrih je ritem narekoval tudi Fabian Cancellara, sledil pa je sprint glavnine. V zadnjem zavoju pa je prišlo do hudega padca. Številni so se znašli na tleh. Tudi Zdenek Štybar je končal v ograji, tako da so ga morali odpeljati z reševalnim vozilom. V sprintu je imel največ moči Nacer Bouhanni, še najbolj pa se mu je približal Luka Mezgec. Giacomo Nizzolo je bil tretji. V skupnem seštevku je Boom obdržal vodstvo. Koren je kot najboljši Slovenec v skupnem seštevku deveti.

Dirka po Burgosu
V sprintu večje skupine se je končala tudi druga etapa dirke ekstra kategorije po Burgosu. Pred kolesarji so zdaj samo še težje etape, kjer bodo svojo moč lahko pokazali hribolazci, kot je Nairo Quintana. Tokrat pa je imel glavno besedo Italijan Matteo Pelucchi. Član švicarskega moštva IAM Cycling je premagal Stevena Lammertinka in Thomasa Damuseauja. Oba sta člana Giant Shimana. Jani Brajkovič je etapo končal v času zmagovalca, osvojil je 40. mesto.

Zmagovalec prve etape Lobato je zasedel deseto mesto in je obdržal vodstvo v skupnem seštevku. Jutri kolesarje čaka precej zahtevnejša preizkušnja. Dolga bo 170 km. Premagati bodo morali en vzpon tretje kategorije, štiri druge kategorije, enega prve in enega ekstra kategorije do kraja Lagunas de Neila. Tam bo tudi cilj etape.

Arctic Race
Izjemno prvo etapo smo videli na Norveškem. Arctic Race, kot so jo poimenovali organizatorji – to je agencija ASO, ki organizira tudi dirko po Franciji – je bolj namenjena sprinterjem. Lansko zmago brani Thor Hushovd, ki bo letos končal kariero. A prva etapa je bila zares neverjetna predvsem v zaključku. Cilj je gostil Nordkapp in do tja je kolesarje v zadnjih kilometrih vodila zares razgibana pot.

Manj kot sedem kilometrov pred ciljem je napadel kolesar Belkina Lars Peter Nordhaug, sledil pa mu je lahko le Simon Špilak. Nekaj časa sta skupaj nadaljevala, potem pa ju je ujela manjša skupina kolesarjev, v kateri so prevladovali člani Belkina. Špilak je popustil, v ozadju je bil namreč kapetan Katjuše, domačin Aleksander Kristoff. V ospredju je spet napadel Nordhaug, ki je tokrat uspel priti vse do cilja. Po 204 prevoženih kilometrih je etapo tudi dobil. Domačin se je veselil prve zmage po letu 2012, ko je dobil dirko za VN Montreala.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ