Luka Mezgec drugi. Tokrat boljši Thor Hushovd

Luka Mezgec drugi. Tokrat boljši Thor Hushovd
11.10.2013 AVTOR: D. Z.
S sprintersko prvo etapo se je začela zadnja dirka Svetovnega koledarja po Pekingu. Dobil jo je Thor Hushovd, z drugim mestom pa se je spet izkazal Luka Mezgec.
Prva etapa je bila dolga 190,5 km, potekala pa je med mestoma Shunyi in Huairou Studio City. Večji del etape je v ospredju bežala skupina petih kolesarjev. To so bili Willem Wauters, Sander Cordeel, Davide Vigano in Ryota Nishizono, ki so napadli takoj po startu.

A njihov pobeg je bil obsojen na neuspeh. Zadnji se je predal Cordeel. A glavnina ga je ujela pet kilometrov pred ciljem, predvsem po zaslugi Marca Pinottija in Steva Cummingsa. Potem pa so vajeti v svoje roke prevzeli kolesarji moštev Omega Pharma Quick Step in Orica GreenEdge.

Prva sta sprint začela Alessandro Petacchi in Michael Matthews. Prvi ju je dohitel Luka Mezgec, ki je bil na dobri poti do prve zmage v tej sezoni. Potem pa ga je ugnal nekdanji svetovni prvak Thor Hushovd, ki je tako dosegel deveto zmago v tej sezoni. Mezgec je zasedel odlično drugo mesto. Tretji je bil Nikolas Maes.

"To je lepa zmaga. Nekoliko sem presenečen, saj sta za mano težka tedna, potem ko sem po svetovnem prvenstvu težko našel motivacijo za trening. Še vedno mi je uspelo opraviti vse potrebne treninge in bolje kot tako ne bi moglo biti," je dejal Hushovd. Jan Polanc je bil 40., Jani Brajkovič pa 72. Oba sta končala v času zmagovalca.

Borut Božič pa je z zaostankom dobrih treh minut etapo končal na 151. mestu. Hushovd ima v skupnem seštevku tri sekunde prednosti perd Wautersom, ki se je na drugo mesto prebil po zaslugi odbitnih sekund na letečih ciljih. Mezgec je s sekundo zaostanka več tretji. Mezgec bo v drugi etapi nosil majico najboljšega po točkah, saj bo Hushovdv v majici vodilenga 

Rezultati 1. etape
1. Thor Hushovd (Nor) BMC Racing Team 4:20:34
2. Luka Mezgec (Slo) Argos-Shimano
3. Nikolas Maes (Bel) Omega Pharma-Quick Step
4. Alessandro Petacchi (Ita) Omega Pharma-Quick Step
5. Michael Matthews (Avs) Orica-GreenEdge
40. Jan Polanc (Slo) Lampre-Merida
72. Jani Brajkovič (Slo) Astana Pro Team vsi isti čas
151. Borut Božič (Slo) Astana Pro Team 3:22

Skupni vrstni red
1. Thor Hushovd (Nor) BMC Racing 4:20:24
2. Willem Wauters (Bel) Vacansoleil-DCM 0:03
3. Luka Mezgec (Slo) Argos-Shimano 0:04
4. Nikolas Maes (Bel) Omega Pharma-Quick Step 0:06
5. Ryota Nishizono (Jap) Champion System 0:09
42. Jan Polanc (Slo) Lampre-Merida
74. Jani Brajkovič (Slo) Astana Pro Team vsi isti čas
151. Borut Božič (Slo) Astana Pro Team 3:32

Zaključek 1. etape dirke po Pekingu
 
Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ