Luka Mezgec in Jan Polanc padla, zmagal evropski prvak

Luka Mezgec in Jan Polanc padla, zmagal evropski prvak
20.10.2018 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Na Kitajskem sta v predzadnji etapi dirke Tour of Guangxi padla tako Luka Mezgec kot Jan Polanc. Zmagal pa je, tudi po zaslugi Mezgeca Matteo Trentin.

Peta in obenem predzadnja etapa na dirki Tour of Guangxi, ki spada med dirke World Toura je bila vsekakor nadvse pestra. Dolga je bila kar 212 kilometrov. Kolesarje je oviralo močno deževje. Majico vodilnega v skupnem seštevku je branil Gianni Moscon. Liuzhou je gostil start, cilj pa Guilin. Trasa sicer ni bila ravninska, a tudi ne tako zelo zahtevna. Kolesarji so morali po 76 kilometrih premagati vzpon tretje kategorije. Potem pa so se od 159 kilometra do 183 zvrstili trije vzponi. Prvi tretje, naslednja dva pa druge kategorije. Sledil je spust in še vedno skoraj 20 kilometrov ravnine.

Etapa, v kateri je sicer prišlo do selekcije, a ne dovolj velike, da bi lahko prišlo do presenečenj v skupnem seštevku. Takoj po startu je prišlo do številnih napadov in kmalu se je v ospredju izoblikovala skupina, ki so jo sestavljali: Silvan Dillier (AG2R La Mondiale), Tony Martin (Katjuša-Alpecin), Pascal Eenkhorn (LottoNL-Jumbo) in Ryan Mullen (Trek-Segafredo). Dillier je v skupnem seštevku za Mosconom zaostajal za vsega 1:37. Vseeno pa so kolesarji Skyja ubežnikov dovolili, da so si do polovice etape privozili pet minut prednosti. Potem pa se je začel lov in 40 kilometrov pred ciljem je razlika znašala vsega dobri dve minuti.

"Luka Mezgec je opravil ogromno dela pred sprintom, na žalost pa je padel, čeprav sam ni bil kriv."
MATTEO TRENTIN



Ob vznožju prvega izmed serije treh klancev je glavnina zaostanek še zmanjšala. Predvsem Astanini kolesarji so bili zelo aktivni, a vendar je Dillier dobil vse točke na gorskih ciljih. Do večjih razlik pa je prišlo na zadnjem spustu. Glavnina je razpadla, ubežniki so bili ujeti in v osprejdu se je zbrala skupina 19 kolesarjev. Potem so se skupine združile in jasno je postalo, da se bo za zmago potegovalo dobrih 50 kolesarjev. Zaostala sta dva vidnejša sprinterja Dylan Groenewegen in Fabio Jakobsen. V ospredju je napadel Grivko, vendar so ga preostali ujeli pet kilometrov pred ciljem. Luka Mezgec je v vlaku moštva Mitchelton Scott opravil ogromno dela.




Sprinterski vlak je tokrat zares dobro deloval in sledil je sprint. Tik predtem pa še padec. Luka Mezgec je grdo padel, padcu pa se ni mogel izogniti niti Jan Polanc. Tisti, ki so se temu izognili so se pognali v sprint, zmagal pa je kolesar moštva Mitchelton Scott Matteo Trentin, tudi aktualni evropski prvak. Ta se ni pozabil zahvaliti Mezgecu: “Vedeli smo, da če vzpon odpeljemo na polno, najbližjih sprinterjev ne bo zraven ali pa bodo preveč utrujeni za sprint. Luka Mezgec je opravil ogromno dela pred sprintom, na žalost pa je padel, čeprav sam ni bil kriv.” Moscon je kljub padcu ohranil vodstvo v skupnem seštevku. Jan Polanc ostaja 11.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ