Luka Mezgec iz Glasgowa: Kriterijski krog

Luka Mezgec iz Glasgowa: Kriterijski krog
04.08.2023 AVTOR: DZ, foto: Kolesarska zveza Slovenije

"Proga je zanimiva. Ta krog je res kriterijski. Sami ovinki. Veliko bo zožanj. Res bo tako, kot smo ocenili že pred odhodom iz Slovenije, da se bo treba voziti spredaj," pravi Luka Mezgec pred SP.

Kaj vse je na novinarski konferenci po ogledu proge cestne dirke na svetovnem prvenstvu v Glasgowu povedal Luka Mezgec? Z ekipo - v Glasgowu je še pet članov - so si ogledali dobirh 14 kilometrov dolg krog, ki je tehnično izredno zahteven. Po treningu pa je bil čas za novinarsko konferenco in tu so odgovori enega izmed najizkušenejših kolesarjev v naši reprezentaci.

O morebitnem dežju:
V primeru dežja bo še bolj pomembno, da se boš vozil v ospredju. Takrat se naredi še večja elastika. Vsakega kolesarja, ki ga imaš za sabo, je manjše tveganje, da ostaneš ujet za padcem ali pa da si celo vpleten v padcu. Je pa res, da se lahko spomnimo tudi evropskega prvenstva leta 2018. Bolj ali manj celo dirko je deževalo, cesta pa tudi v mokrem “full drži”. Kljub temu je nekaj tudi takih, ki se v dežju slabše peljejo, morda niso tako samozavestni. Takrat se na ovinkih delajo luknje. Vsak dan seveda pogledamo, kakšna je napoved. Danes za nedeljo kaže bolje, kot je včeraj. Je pa tu tudi nekaj vetra, kar pomeni, da se cesta sproti suši. Če pride ploha, bo mokro eno uro, se pa potem lahko posuši. Ni pa neke fiksne napovedi - ali bo ves dan dež ali ves dan sonce.

O grobem cestišču:
Že takoj po startu iz hotela smo rekli, da je “dead rode”. To pomeni, da je počasna cesta, zelo neenakomerna. Tudi na krogu je podobno kot do kroga. Morda moraš še bolj pritiskati za to, da dosežeš iste hitrosti, kot jih sicer dosežeš na normalnemu asfaltu. Če primerjamo z letom 2018. Gume so bile drugačne. Takrat smo vsi dirkali na tubularjih, zdaj smo vsi na tubeless. S tega vidika smo zdaj v prednosti, saj guma bolj drži, v gumah pa imaš manj pritiska. Za tako slabo površino je to boljše. Tudi pri defektih je rahla prednost. Veliko je teh majhnih delčkov stekla, ki povzroči, da na tubularju guma takoj spusti. Tu pa imamo ta razna tesnila, ki sproti zatesnijo. Defektov bi lahko bilo manj. Takrat sem imel dva v zadnjih 50 kilometrih in je bilo zame dirke konec. Upam, da bom imel vsaj letos več sreče.

O načinu dikranja:
Mislim, da je trenutno najboljša ekipa na papirju Belgija. Glede na njihovo sestavo, pričakujem, da se bo glavni boj za zmago odvijal na krogih. To pomeni, da na tisti poti do krogov ne bo prišlo do odločilnega bega. Iz tiste skupine ne bo zmagovalca. To pomeni, da lahko tudi naši kolesarji iz kontinentalnih ekip dovolj močni, da pridejo na kroge dovolj sveži in da nas potem lahko v prvih treh, štirih krogih držijo v ospredju. Potem smo pa mi tukaj, ki pomagamo Tadeju. Bi pa bilo dobro, če bi prevzeli pobudo tudi pri lovljenju ubežnikov, saj imaš samo na tak način imaš dovolj spoštovanja, da se potem voziš v ospredju. Zato moramo pokuriti tudi kakšnega kolesarja več, čeprav se bo na prvi pogled morda zdelo nepotrebno. Ampak, če nimaš enega iz lastne ekipe, ki bi pomagal pri lovljenju ubežnikv, potem si takoj na poziciji, slabši od 25 mesta. Tam pa že vemo, da bo kar težko.

O Tadeju Pogačarju:
Tadeju večina prog utreza. 
Tudi ta proga ni izjema. Vemo, kako dolga je dirka in kako je lahko zahtevna. Vemo, da se Tadej zna voziti po ovinkih in je tudi zelo eksploziven. Njemu ustreza praktično vse. Težja kot bo dirka, bolje bo to zanj. Je pa res, da eni pravijo, da bi lahko prišla na koncu v sprint skupina 20 ali 30 kolesarjev. To pomeni, da bi lahko tam bili tudi Jasper Philipsen in ostali hitri kolesarji. Je pa vseeno tudi nekaj težkih vzponov na sami progi, tako da bi se lahko naredila selekcija. Če pogledamo Remca Evenepoela, on bo poskušal zagotovo z dolgim pobegom. Morda 50 kilometrov pred ciljem. Zagotovo ne bo čakal na sprint, ker se bo v nasprotnem primeru moral prilagoditi ostalim v sprintu hitrejšim kolegom iz reprezentance.

O tem, kaj pomeni nastop na dirki po Franciji za pripravo na SP:
Odvisno od posameznika. Enim ustreza med Tourom in svetovnim prvenstvom odpeljati še kakšno enodnevno dirko. Drugim bolj ustreza, da si po Touru povsem spočijejo in potem naredijo nov “build up”. Za take je bolje, če je svetovno prvenstvo čez en mesec. Je pa za vse isto. Poskusiš pač ujeti dnevno optimalno formo, ki jo lahko dosežeš. Vsak pa ve, da je letos prvenstvo 14 dni po koncu Toura. Potem pa si zastaviš plan, za katerega veš, da ti najbolj ustreza.

O tem, kaj se lahko mlajši kolegi v reprezentanci naučijo od njega
Kakšen vic zagotovo. Treba jim je vliti samozavest. Danes smo na ogledu proge videli, da so super pripravljeni. Nekajkrat smo pritisnili kar na vso moč in fantje so se držali. Gre pa eno z drugim. Glede na to, da je dirka pomembna z vidika pozicioniranja, bodo lahko videli, da imamo mi že neko spoštovanje v glavnini. Do teh imajo ti fantje več spoštovanja. A videli bodo, da se mi z njimi ravno tako komolčkamo. Že v Belgiji sem videl, da se je kakšen kolesar iz kontinentalne ekipe celo bolj izkazal kot kdo iz World Toura, saj se je želel še bolj izkazati. Verjamem, da se bodo potrudili in to je največ, kar lahko zahtevamo od njih in nas samih.

Značke: Svetovno prvenstvo
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ