Luka Mezgec odličen na Poljskem, Jure Kocjan blesti v ZDA!

Luka Mezgec odličen na Poljskem, Jure Kocjan blesti v ZDA!
06.08.2014 AVTOR: D. Z.
Na dirki po Poljski se je v tretji etapi v sprintu izkazal Luka Mezgec, ki je zasedel dugo mesto - tudi zmaga je bila zelo blizu. Jure Kocjan blesti na dirki po Utahu.

DIRKA PO POLJSKI
Na dirki po Poljski je bila na sporedu že tretja etapa. Potem, ko je v prvi Luka Mezgec grdo padel, je že v drugi zasedel deveto mesto. V tretji pa se je še bolj približal zmagi. Pravzaprav mu ga je do nje ločil zgolj en kolesar.

Etapa je bila dolga dobrih 170 kilometrov. Začela se je v Kielcah in končala v mestu Rzeszow. Sicer pa je etapo zaznamovala četverica ubežnikov. Salvatore Puccio (Sky), Björn Thurau (Europcar), Pawel Franczak (Poljska) and Mateusz Taciak (CCC Polsat) so napadli takoj po startu.

Privozili so si nekaj več kot tri minute prednosti, a takoj je postalo jasno, da jih glavnina ne bo pustila daleč. 30 km pred ciljem so imei še dobro minuto naskoka. Premalo, da bi upali na končni uspeh. Kolesarji Belkina pa so poskrbeli, da se je ta poskus končal še pred vstopom v zadnjih deset kilometrov.

V zaključku pa so pobudo prevzeli kolesarji Giant Shimana, ki so pripravljali sprint Luki Mezgecu. Ta je tudi prvi začel s sprintom, a v zadnjih metrih ga je Theo Bos uspel prehiteti. Sicer ne z veliko prednostjo, pa vendarle se je Nizozemec lahko veselil zmage, Mezgec pa je bil drugi. Tretje mesto je osvojil Michael Matthews. Vodstvo v skupnem seštevku je obdržal Peter Vakoč.

KOCJAN VODI V UTAHU!
Drugi v prvi etapi ...

Avgust je tudi mesec etapnih dirk v ZDA. Vse skupaj se je začelo z dirko prve kategorije po Utahu, kjer nastopata tudi dva Slovenca Jure Kocjan, ki je trenutno tudi najboljši na Ucijevi lestvici America Tour, in Matej Mohorič. Za koesarji sta že dve etapi in v prvi se je izkazal Jure Kocjan. Kolesar domačega moštva Team SmartStop se je v sprintu enakovredno kosal s kolesarji iz prestižnejših moštev World Toura.

Etapo je zaznamovala peterica ubežnikov, Clarke, Adam Phelan, Robin Carpenter, Soladay in Hagens, ki so si po prvi uri dirkanja privozili že skoraj štiri minute prednosti. Na vrhu drugega gorskega cilja na Bristlecone pa so imeli ubežniki samo še 30 sekund prednosti, takra se je iz zasledovalne skupine za napad odločil Matej Mohorič. 35 km pred ciljem je v spustu ubežnike tudi zelo hitro ujel. Sledili so še trije krogi v Cedar Cityju.

Glavnina pa jih je ujela krog pred ciljem. Takrat je postalo jasno, da bo zmagovalca odločil sprint glavnine. V tem zaključku je največ moči imel Moreno Hofland, sicer član Belkina. Izjemno drugo mesto je zasedel Jure Kocjan, tretji pa je bil Andrea Palini. »Vedeli smo, da moramo paziti prav na Hoflanda. Njegova ekipa je nadzirala dirko, tako da smo se lahko mirno vozili vse do zadnjih treh krogov. Mislim, da če bi bilo še nekaj več metrov, bi ga lahko prehitel, « je po 182 kilometrih dirkanja dejal Jure Kocjan.

... in drugi v drugi etapi ... a prvi v skupnem seštevku
Za kolesarji pa je tudi že druga etapa, Ta je bila precej daljša, saj so morali prevoziti 210 km. Tudi v tej je blestel Jure Kocjan. To je zaznamoval Michal Schar. Najprej je bežal z legendarnim Jensom Voigtom, a prav Schar, sicer kolesar moštva BMC je kasneje ostal sam. Dolgo je bil v pobegu in uspel zdržati vse do cilja. Ohranil je vsega dve sekundi prednosti pred zasledovalno glavnino, a dovolj, da se je lahko veselil zaslužene zmage.

Prav sprint glavnine pa je dobil Jure Kocjan, ki je tako zasedel drugo mesto, a je po zaslugi bonifikacijskih sekund prevzel vodstvo v skupnem seštevku. »Bilo je težko, predvsem na nekaterih odsekih, kjer je pihal veter s strani, razlika do ubežnikov pa je bila še vedno okrog šest ali sedem minut. Neverjetno, kako hitri so bili. Ko smo prišli na vrh zadnjega vzpona, je imel Schar še vedno štiri minute prednosti in pomislil sem. Danes tudi ne bo šlo, « je dejal Kocjan in nadaljeval:

»Tudi navzdol smo šli zelo hitro in kar naenkrat smo zaostajali manj kot dve minuti. Takrat sem verjel, da ga lahko ujamemo. « Čeprav se ni veselil zmage, je prevzel vodstvo v skupnem seštevku. »Vedel sem, da je lani v tej etapi v ospredju prišlo samo 60 kolesarjev. Zato sem bil zelo motiviran. Vedel sem, da če mi uspe z vodilnimi prečkati zadnji vzpon, da bom najbrž najihtrejši v sprintu, « je še v mestu Torrey, kjer je bil cilj, dodal Kocjan.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ