Luka Mezgec pomagal do zmage, Mohorič 11.

Luka Mezgec pomagal do zmage, Mohorič 11.
08.02.2019 AVTOR: DZ, vir: Gettiy Images / Mitchelton Scott

Na dirki po Valenciji je za kolesarji drga etapa v Alicanteju. Dobil jo je Matteo Trentin, sicer klubski kolega Luke Mezgeca pri Mitchelton Scottu.

Na dirki prve kategorije po Valenciji so kolesarji odpeljali drugo etapo s startom in ciljem v Alicanteju. Etapa je bila zelo razgibana, saj so morali kolesarji na 166 kilometrov dolgi preizkušnji premagati tri kategorizirane vzpone. Najprej dva druge kategorije in potem še enega tretje. Na vrh zadnjega so prišli po 125 kilometrih, tako da so imeli sprinterji dovolj časa za osvežitev in zato, da so si nekoliko oddahnili in tako upali na sprint glavnine. Po zadnjem vzponu sta namreč sledila dolg spust in zaključna ravnina. Prvi del etape so zaznamovali ubežniki:

Mathias Van Gompel (Sport Vlaanderen-Baloise), Joan Bou (Nippo-Vini Fantini), Mikel Iturria (Euskadi-Murias), Raul Alarcon (W52/FC Porto), Nigel Ellsay (Rally UHC), Ibai Azurmendi (Fundación Euskadi), Diego Rubio (Burgos-BH) in Diego Sevilla (Kometa Cycling Team). Privozili so si dobri dve minuti prednosti, v glavnini, v kateri so kolesarili tudi štirje Slovenci, pa so imeli vse pod nadzorom kolesarji Dimension Date, ki so branili vodstvo v skupnem seštevku. Rumeno majico je namreč nosil zmagovalec kronometra Edvald Boasson Hagen. Ko so pospešili kolesarji Astane in Mitchelton Scotta se je razlika hitro zmanjšala in ubežnike je glavnina ujela že 50 kilometrov pred ciljem.

Prav na zadnjem vzponu Alto de Carrasqueta so pospešili kolesarji Mitchelton Scotta, ki so tako želeli iz boja za zmago izločiti tiste čiste sprinterje. Največja žrtev tega je bil Dylan Groenewegen. Kolesarji Jumbo Visme so ga počakali in porabili ogromno moči, da so nadoknadili več kot 40 sekund zaostanka in sprinterja pripeljali v glavnino z najboljšimi. Sprinterske ekipe so prevzele odgovornost. Na koncu se je dobro znašel tudi Luka Mezgec, ki je Trentinu pomagal v boju za boljši položaj. Italijan se je moral v samem zaključku znajti še sam. Izkoristil je zavetrje in prišel do etapne zmage. Nacer Bouhanni je bil drugi, tretji pa Ben Swift. Najboljši Slovenec je bil Matej Mohorič na 11. mestu, ki je do četrtega mesta pomagal Sonnyju Colbrelliju.

“Danes je bila ekipa izjemna. Z Astano smo želeli dirko narediti težko, tako da bi onemogočili sprinterje, kot sta Kristoff in Groenewegen. Pravzaprav je vse to kar dobro delovalo. Chaves in Nieve sta opravila ogromno dela. Potem še Juul Jensen in celo Adam Yates je vlekel. V zaključku sem bil na kolesu Luke Mezgeca. Ko pa sem videl, da je nekdo začel zelo zgodaj s sprintom, sem šel v Bouhannijevo zavetrje in na polno začel sprintati,” je dejal Trentin, tudi evropski prvak. Boasson Hagen je ubranil vodstvo v skupnem seštevku in ima pet sekund prednosti pred Izagirrejem. Tony Martin zaostaja za dodatni dve sekundi. Jan tratnik je z zaostankom 18 sekund osmi.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ