Luka Mezgec za malenkost ob medaljo na EP

Luka Mezgec za malenkost ob medaljo na EP
07.08.2017 AVTOR: D. Z.
Neverjetno blizu bronasti medalji na EP je bil tokrat Luka Mezgec. Fotofiniš je odločil tudi zmagovalca. To je Alexander Kristoff.

Pa se je končalo evropsko prvenstvo v Herningu na Danskem. In to z nadvse zanimivo člansko dirko. Dolga je bila dobrih 240 km, jasno pa je bilo, da je trasa na kožo pisana sprinterjem.

Na startu je bilo osem Slovencev. Reprezentanco so sestavljali Luka Mezgec, Luka Pibernik, Matej Mohorič, Marko Kump, Jan Tratnik, David Per, Matej Mugerli in Rok Korošec. Manjkal je Kristijan Koren, ki v klubu Cannondale Drapav ni dobil dovoljenja za nastop. Na 20 kilometrov dolgih krogih se se v dolg pobeg podali Švicar Lukas Spengler, Belorus Nikolaj Šumov in Anton Orn Elfarsson (Islandija).

Trojica si je privozila več kot 12 minut prednosti, tako da so se morali tudi v glavnini organizirati pri lovu. Največ dela sta opravili norveška in italijanska reprezentanca. Prvi so delali za Alexandra Kristoffa in Edvalda Boassona Hagna, drugi pa za Elio Vivialnija. Po drugi strani pa so Belgijci in Danci poskušali z napadi, saj pravih sprinterjev v svojih vrstah niso imeli. To jim je uspelo okrog sto kilometrov pred ciljem. V ozadju je zaradi težav s kolesom ostal Hagen, napad je zamudil tudi Viviani.

In tako so Italijani začeli lov na prvo skupino. 80 kilometrov pred ciljem so bili najboljši spet skupaj. Med njimi tudi Slovenci, ki so delali predvsem za sprinterja Luko Mezgeca. Kasneje so napadli Jens Keukeleire, Imanol Erviti in Pirmin Lang, ki so v ospredju vztrajali vse do dobrih 35 kilometrov pred ciljem. Sledili so novi napadi. Potem ko je glavnina ob vstopu z zadnjih deset kilometrov hitro zatrla Sanchezov napad, pa so napadli še Keukeleire, Hagen in Nikolaj Trusov. Trojica je bila složna in v vetru v hrbet zelo hitra.

V glavnini so nekoliko oklevali, potem pa so pobudo prevzeli Francozi. Kilometer pred ciljem je ubežnika napadel Hagen, ki se nikakor ni želel predati, a v samem zaključku je pihal še nasprotni veter in Norvežan je bil proti glavnini s sprinterji nemočen. Ti so ga ujeli tristo metrov pred ciljem, medtem ko je pred sprintom prišlo še do množičnega padca. Padel je tudi Marko Kump, medtem ko je Luka Mezgec ostal v ospredju in v boju za najvišja mesta. Sledil je sprint in dvoboj za zmago med Kristoffom in Vivianijem.

Norvežan je prvi začel s sprintom, medtem ko je Viviani najprej okleval in Kristoffa potem poskušal prehiteti ob ograji. A bilo je za malenkost prepozno, medtem ko se je Italijan jezil, da je Norvežan v sprintu spremenil smer. Sledilo je dolgo čakanje. Sodniki so si večkrat ogledali posnetek, potem pa Kristoffa razglasili za zmagovalca in naslednika lanskega evropskega prvaka Petra Sagana. Napet pa je bil tudi boj za tretje mesto. Na koncu ga je dobil Nizozemec Moreno Hofland. Pascal Ackerman je bil četrti, odličen peti pa Luka Mezgec. Do medalje pa ga je ločilo le nekaj centimetrov. Sledili so Theuns, Nommela, Garcia Cortina, Franczak, Kolesar, Bennett, Baška … Pibernik je bil 18., Mohorič 50., Korošec 89., Mugerli 114., Per 116. in Kump 117. Tratnik je odstopil.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ