Luka Mezgec za začetek osmi v Valenciji

Luka Mezgec za začetek osmi v Valenciji
05.02.2020 AVTOR: DZ, foto: sirotti

V kolesarskem svetu je za tekmovalci pestra sreda. Med Slovenci lahko izpostavimo Luko Mezgeca in njegovo osmo mesto. Napadel tudi Jan Polanc!

Valencija
Najprej na dirki po Valenciji, ki spada med dirke Pro Series. Že 71. izvedba se je začela v Castellu. Prva, 180 kilometrov dolga etapa pa se je končala v Vila-Realu. En vzpon tretje kategorije nekje na polovici etape večjih težav tudi sprinterjem ni predstavljal, tako da je bilo jasno, da bomo videli sprint glavnine.

Na startu so bili kar štirje Slovenci: Tadej Pogačar, Luka Mezgec, Jan Polanc in Matej Mohorič. Prav za vse je to prva preizkušnja v sezoni. Pobeg dneva je uspel Beullensu, Irizarju, Sevilli in Scaroniju. V glavnini pa so narekovali ritem kolesarji Jumbo Visme (za Dylana Groenewegna) in Deceuninck Quick Stepa (za Fabia Jakobsena). Glavnina je še zadnja preostala ubežnika Beullensa in Irizarja ujela deset kilometrov pred ciljem.

Ob boju sprinterskih vlakov je imel tudi Jan Polanc dovolj moči, da je tri kilometre pred ciljem poskušal z napadom. Sicer je krepko pospešil, vendar pa ga je glavnina hitro ujela. Zdelo se je, da ima predvse Deceuninck Quick Step vse pod nadzorom. Fabio Jakobsen je imel še tik pred sprintom idealen položaj, a morda ga je moral začeti le malce prezgodaj.

Sicer je bil zelo hiter, a je iz zavetrja prišel Dylan Groenewegen, ki je imal največ moči. Veselil se je zmage. Jakobsen je bil drugi, Kristoff pa tretji. Luka Mezgec se je izkazal z osmim mestom, Matej Mohorič je bil 14. Prvih 20 kolesarjev je prejelo čas zmagovalca. Potem se je naredila manjša luknja, tako da je naslednja skupina prejela tri sekunde zaostanka. V tej skupini sta bila tudi 22. Polanc in 30. Pogačar.

Saudi Tour
Na dirki Saudi Tour v Saudovi Arabiji, na kateri nastopata Grega Bole in Jan Tratnik je za kolesarji že druga etapa. Prvo je v zahtevnem zaključku dobil Rui Costa, ki je tudi prevzel vodstvo v skupnem seštevku.

Za kolesarji pa je že druga etapa od Saudus Castle do Riyadha. Dolga je bila kar 187 kilometrov. Na koncu so na svoj račun prišli hitri kolesarji. Najhitreje je zaključek izpeljal Niccolo Bonifazio, ki je ugnal Phila Bauhausa in Nacerja Bouhannija. Grega Bole je bil 109., Jan Tratnik pa 110. Costa je obdržal vodstvo pred Hausslerjem in Bouhannijem. Bole je 78., Tratnik 79.

Francija
Dirka Etoile de Besseges si z dirko po Valenciji deli naziv prve evropske etapne dirke v sezoni. Tudi v Franciji je za kolesarji prva etapa. Bellegarde je gostil start in cilj 141 kilometrov dolge preizkušnje.

Nekaj več kot kilometer dolg zaključni vzpon je posrkbel za selekcijo in manjše razlike med najboljšimi. Alexys Brunel je etapo dobil pred Benoitom Cosnefroyjem in Edwardom Planckaertom.

Sun Tour
Prva etapa je za kolesarji tudi na dirki Jayco Herald Sun Tour. Nagambie je gostil start, cilj pa Shepparton. Etapa je bila dolga 121 kilometrov. Videli smo sprint glavnine, ki ga je dobil Alberto Dainese, sicer član Sunweba.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ