Luka Mezgec zraven ob pravi akciji, na koncu osmi

Luka Mezgec zraven ob pravi akciji, na koncu osmi
11.08.2019 AVTOR: DZ, vir: Kolesarska zveza Slovenije / facebook

Evropsko prvenstvo v kolesarstvu se je končalo s člansko cestno preizkušnjo. Prvak je postal Elia Viviani, Luka Mezgec osmi.

Evropsko prvenstvo v Alkmaarju je končano. Zadnja preizkušnja je bila članska cestna dirka. Dolga je bila 173 kilometrov. Kolesarji so morali najprej prevoziti daljši, dobrih 46 kilometrov dolg krog. Potem so vstopili v krajše, 11,5 km dolge kroge. Teh je bilo 11. Trasa je bila bolj ali manj ravninska, a tehnično zahtevna. Kljub vsemu so na uspeh računali predvsem sprinterji, kot so Pascal Ackermann, Elia Viviani, Alexander Kristoff, Arnaud Demare …

Pa tudi Luka Mezgec (Mitchelton Scott), ki je na dirki po Poljski z dvema etapnima zmagama pokazal odlično pripravljenost. Slovensko reprezentanco so poleg Mezgeca sestavljali še Gašper Katrašnik, Marko Kump, David Per (vsi Adria Mobil), Luka Pibernik (Bahrain Merida) in Matic Grošelj (Ljubljana Gusto Santic). Italijani so z Matteom Trentinom branili lani osvojeni naslov prvaka.

In prav Trentin je bil dobrih 60 kilometrov pred ciljem najbolj aktiven, vseskozi je napadal. Pridružili so se mu še nekateri drugi, predvsem kolegi iz reprezentance. In kmalu je prišlo do selekcije. V ospredju je ostala skupina 13 kolesarjev. Med njimi je bil tudi Luka Mezgec. Poleg njega pa kar štirje Italijani Trentin, Viviani, Cimlai in Consonni.

V begu so bili še Ackermann, Selig, Langeveld, Lampaert, Lawless, Asgreen, Senechal in Baška. Hitro so si privozili dobrih 40 sekund prednosti. V ozadju so bili sprva zelo neorganizirani, potem pa so se vendarle združile reprezentance, ki niso bile zadovoljne s trenutno siutacijo. To so bili predvsem Norvažani, Niozemci in Francozi. Narekovali so oster ritem, a ubežnikov vseeno niso mogli ujeti.

25 kilometrov pred ciljem pa je prišlo do odločilne akcije. Med ubežniki je prišlo do nove selekcije. V ospredju so ostali Ackermann, Viviani in Lampaert. Hitro so si privozili 50 sekund prednosti. V ozadju so nekateri zasledovalci ujeli skupino z Mezgecem. Združena skupina sicer ni bila pretirano velika, a trije ubežniki v ospredju so bili nadvse hitri.

Razlika se je sicer postopoma zmanjševala, a še zdaleč ne dovolj hitro. Dobrih pet kilometrov so ubežniki pričeli taktizirati, a tudi v ozadju sta največ dela opravila samo še Langeveld in Van Baarle. Dobre tri kilometre pred ciljem je napadel Lampaert. Viviani ga je ujel, Ackermann pa se je znašel v težavah. Sledil je sprint. Viviani je bil prepričljivo najmočnejši.

Drugi je bil Lampaert. Tretji pa z osmimi sekundami zaostanka Ackermann. Prva zasledovalna skupina je zaostala za 33 sekund. Sprint je dobil Alexander Kristoff. Sledili so še Morkov, Bennett in Trentin. Na osmem mestu pa Luka Mezgec, ki je premagal Demarja in Seliga. Mezgec je tako spet pokazal odlično pripravljenost. Nova odlična uvrstitev na velikiih tekmovanjih.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ