Luka Mezgec: Lepo bi bilo dvigniti roke v Novem mestu

Luka Mezgec: Lepo bi bilo dvigniti roke v Novem mestu
14.04.2023 AVTOR: DZ, foto: Sportida / dirka po Sloveniji

Na predstavitvi trase letošnje dirke po Sloveniji je bil tudi Luka Mezgec, ki je vsekakor lahko zadovoljen s profili etap. Obenem je potrdil, da se na dirko vrača z Dylanom Groenewegnom.

Dirka po Sloveniji bo tudi letos zagotovo zanimiva, etape so razgibane, z izjemo sobotne gorske preizkušnje pa se zdi, da bi lahko v zaključkih povsod prste imel tudi Luka Mezgec. V prvi, ki je najbolj sprinterska bo pomagal Dylanu Groenewgnu, ki je prvo sprinterko ime ekipe Jayco AlUla. Druga, tretja in peta etapa pa so vsekakor zanimive za Mezgeca. A lepo po vrsti. Tu je krajši pogovor z njim.

O končanem prvem delu sezone
Prvi del sezone je v bistvu končan. Bil je zelo zahteven. Mislim, da imam že 28 tekmovalnih dni, kar je za začetek aprila veliko. Je pa res, da je bila ekipa na teh flamskih klasikah nekoliko okrnjena in sem jaz startal praktično vse, kar je bilo treba. Bilo je tudi zelo veliko slabega vremena, tako da smo se borili tudi s tem, da ne bi zboleli. Dirke so težke, zahtevne, dolge. Je kar težko startati skorajda vsak tretji dan in odpeljati 250, 270 kilometrov. Na koncu je bil naš najboljši rezultat četrto mesto Dylana na dirki Scheldeprijs. To pa ni tisto, kar smo na začetku pričakovali.

O počitku in začetku novih priprav
Zdaj sem imel nekako en teden počitka. Danes začnem spet s treningi. Najprej imam tri tedne uvajalne vožnje, potem imam dirko po Madžarski. Mogoče bom šel na višinske priprave. Sledilo bo nekaj dni dirke po Dofineji in dirka po Sloveniji za generalko pred Tourom.

O vrnitvi na dirki po Sloveniji
Vsako leto se dirke po Sloveniji najbolj veselim. Rečem lahko, da bolj kot dirke po Franciji. Morda tudi zato, ker v Franciji trpiš tri tedne. Dirka po Sloveniji pa je tako super sestavljena. Mogoče malo krajše, a bolj razgibane etape. Pet dni je več kot dovolj oziroma je to idealno za pripravo za tritedensko dirko. Predvsem za nas sprinterje, ker moramo biti malo bolj sveži. Zato je to vrhunsko.

O pomembnosti dirke po Sloveniji
Vsekakor je zelo pomembna. Pred Tourom je boljše, če imaš v nogah več sprintov, več situacij, kjer se potegujemo za ciljni sprint. Lažje se potem začutiš s sprinterjem. Je pa res, da imamo zdaj do tja še kar nekaj dirk. Tudi dirka po Madžarski in mogoče dirka po Dofineji. Nas čaka še kar nekaj treninga in generalk pred samim Tourom. Dirka po Sloveniji bo za vse to prišla zelo prav. Upamo, da dva, tri sprinte. Da bo tudi Dylan zraven, da povadimo tako, kot je treba. Je pa tud izanj pomembno. Večkrat kot zmaga, boljša je ta zmagovalna mentaliteta, ki jo bo prenesel v julij.

O etapah na dirki po Sloveniji
Dve ali tri etape bi bile nekakšna opcija za sprint. Koliko velike skupine, in če bom jaz tudi tam ali Dylan, bomo videli kasneje. Mislim, da bo prva etapa za Dylana. Potem pa druga in tretja. Tisti zadnji vzpon v Postojni moramo naštudirati. Morda bo preveč za Dylana, morda tudi preveč zame. Ampak, druga in tretja etapa bosta nekako zaznamovani. Če bo Dylan v ospredju, bom naredil vse zanj, če ga ne bo, potem moram biti sam pripravljen na sprint. Potem je tu še zadnja etapa čez Trško Goro. Vemo, kako zahteven je ta klanec. Moja naloga je, da se zdaj pripravim, kar se da in potem vidimo, kam me to nese.

O lanskem zapletu na poti do Novega mesta
Sem že kar pozabil na to. Me je Bogdan opomnil, da imam neporavnane račune. Kar je slabega naredim analizo in pospravim, tako da se k temu ne vračam več. Je pa odprl motivacijo za trening petminutnega klanca, tako da bo zanimivo.

O želji po zmagi v Novem mestu
V Novem mestu še nisem zmagal. Tako super mesto. Veliko prijateljev imam tam. Tudi konča se na kockah. Lepo bi bilo dvigniti roke enkrat v Novem mestu.

Značke: Dirka po Sloveniji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ