Luka Mezgec: Najlažja klasika, ki jo je najtežje dobiti

Luka Mezgec: Najlažja klasika, ki jo je najtežje dobiti
20.03.2019 AVTOR: DZ, foto: sirotti

"Dirkali bomo na Trentina. Italijan je, trasa mu ustreza in je v formi," je o prihajajoči klasiki Milano-Sanremo dejal Luka Mezgec.

"Pravimo, da je to najlažja klasika v letu, a obenem jo je najtežje dobiti. Scenarijev je veliko."
Luka Mezgec
Prva izmed "največjih"
Po dveh etapnih dirkah - Tirreno-Adriatico in Pariz-Nica - je čas tudi za tisto prvo pravo klasiko. Govorimo o najdaljši enodnevni dirki v sezoni. Pomladanski klasiki, Milano-Sanremo. Na njej naj bi nastopili vsaj Matej Mohorič, Kristijan Koren in Luka Mezgec. Mohorič bo eden izmed adutov Bahraina Meride, Koren in Mezgec pa pomočnika. Slednjega smo zmotili še pred odhodom v Italijo, potem ko je nabiral moči po odpeljani dirki Pariz-Nica.

Zdaj so misli usmerjen proti 294 kilometrov dolgi sobotni preizkušnji, prvi izmed »monumentalnih« dirk. "Vrsto let je trasa že ista. Pravimo, da je to najlažja klasika v letu, a obenem jo je najtežje dobiti. Scenarijev je veliko. Odvisno bo tudi od smeri vetra. Če na koncu ni nasprotnega vetra, potem bi se lahko že čez Cipresso odpeljala kakšna nevarna skupina kolesarjev. Sicer pa bomo skupaj in na čim boljši poziciji prišli do vznožja Poggia," je pojasnil Mezgec.

Vse za Trentina
Pomagal bo domačinu Matteu Trentinu. Ta bo seveda upal, da bo prestal tudi vzpon Poggio in se potem z najboljšimi spustil proti cilju: "Če nisi čisto prazen, nimaš več kaj veliko izgubiti. Po spustu je v tistih dveh kilometrih treba sestaviti ekipo, se najti skupaj pred sprintom." Sicer pa Mezgec in Trentin v tej sezoni uspešno sodelujeta. Tudi Mezgec ni zgolj pomočnik, tako kot je bil do odhoda Caleba Ewana.

S Trentinom sta cimra
"Z Matteom sva vse odkar smo izvedeli, da Caleb odhaja cimra. Postala sva res dobra prijatelja. Je zelo analitičen. Tudi po klubskem sestanku se večkrat še pogovarjava, kako bi lahko kaj izpeljala. Tudi on se zaveda, da ni čisti sprinter, vendar je lahko še kako nevaren, če vse popolno izpeljemo. Če je dirka težja, lahko on lažje pride do zmage." Prav zato bodo pri ekipi Mitchelton Scott v soboto veliko stavili prav na Trentina.

Letos ni samo pomočnik
A tudi zato, ker Trentin ni pravi sprinter, ima letos tudi Mezgec več priložnosti. "Priložnost sem dobil na Almeriji, kjer sem bil tretji. Na UAE Touru sem bil prvi sprinter, vendar pa so tam sprint specifični, tako da tam nisem mogel kaj veliko narediti. Dirka je do sprinta lahka, tako da da so potem tam vsi sveži in močni. Če nimaš pravega vlaka, nimaš možnosti." Najprej pa bo moral dobiti spet tisti pravi občutek, ki ga imajo sprinterji.

Za Roubaix je rezerva
"Opazil sem, da sem malce izgubil tisti »timing« za sprint. V zadnji etapi UAE Toura sem predolgo čakal. Se je pa lepo spet boriti in dobiti ta občutek." Po omenjeni klasiki bo odšel v Belgijo. Čaka ga etapna dirka de Panne. Tam bo prvi sprinter. Potem naj bi na klasiki Gent-Wevelgem pomagal Trentinu. Sledila bo Dwars Door Vlaanderen in za konec dirka po Flandriji. Za Pariz-Roubaix je rezerva.

"Z Matteom sva vse odkar smo izvedeli, da Caleb odhaja cimra. Postala sva res dobra prijatelja. Je zelo analitičen. Tudi po klubskem sestanku se večkrat še pogovarjava, kako bi lahko kaj izpeljala."
Luka Mezgec

Značke: Cestno
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ