Luka Mezgec: Pohitrili zadeve, zdaj je že na kolesu!

Luka Mezgec: Pohitrili zadeve, zdaj je že na kolesu!
07.10.2019 AVTOR: DZ, foto: Alen Lilić Fizio

"Ko sem prišel domov, sem našel najboljšo opcijo za rehabilitacijo. Prišel sem k Alenu Liliću. On me je spravil na noge in na kolo. 13 dni po padcu in po zlomu kolka sem bil sam že na kolesu."

Ta padec pa je bil najhujši v moji karieri. Zlomil sem del medenice, kolk. Izpahnil sem si ramo in potrgal legimente. Zdaj smo vse sanirali. Največja težava je z atrofijo mišic.
Luka Mezgec
"Tisti padec je bil nepričakovan in se je zgodil ravno v času, ko so prihajale moje etape. Zadnji teden sem moral preživeti v bolnišnici v Španiji," se je zdaj za TV Slovenija spomnil Luka Mezgec. Spomnimo. Mezgec je bil v izvrstni formi, potem pa je v 15. etapi padel in se tudi hudo poškodoval:

"Ta padec pa je bil najhujši v moji karieri. Zlomil sem del medenice, kolk. Izpahnil sem si ramo in potrgal legimente. Zdaj smo vse sanirali. Največja težava je z atrofijo mišic. Tudi to sem že dobro nadoknadil, tako da danes že hodim brez bergel. Na kolesu lahko delam že intervale, tako da bom hitro nazaj." Pri vsem skupaj mu pomaga priznani fizioterapevt Alen Lilić. Dela v Kozini in Mezgec se je odločil, da bo živel kar tam, ter tako naredil vse, da bi se čimhitreje vrnil:

"Sploh na začetku, ko je bilo gibanje tako zelo omejeno, bi bilo nepraktično, da bi se vozil samo za tisto uro na rehabilitacijo. Tu sem 24 ur na dan. Tu res delam od šest do osem ur na dan. Prišel sem deveti dan po padcu. Tisti dan sem šel prvič na bergle. Res sem komaj lahko prišel do te ordinacije. Tri dni potem, ko sem prišel sem, sem že hodil. Se usedel na kolo. Tukaj se je vse res pohitrilo. V treh dneh sem prišel od ležečega položaja do navadnega človeka brez nekih hudih zadržkov. Danes sem že naredil eno uro treninga na kolesu z intervali za moč. Kolo poteka brez težav. Zdaj pa se že lahko sprehajam po svetu brez bergel."

"S tem programom rehabilitacije tukaj v Kozini smo danes na stopnji, ko bi se morala moja rehabilitacija šele začeti, sam pa že treniram. Res smo pohitrili proces, tako da sem super zadovoljen."
Luka Mezgec

Povsem drugače od napovedi. Ko so ga s posebnim letalom - Mezgec je moral zaradi poškodbe nepremično ležati - prepeljali v Slovenijo, so mu dejali, da bo moral strogo počivati vsaj tri tedne: "Če bi res preživel kar tri tedne v postelji, bi imel velike težave z atrofijo mišic. Ne predstavljam si, koliko časa bi potreboval, da bi potem prišel na stopnjo, ko bi lahko začel normalno trenirati. S tem programom rehabilitacije tukaj v Kozini smo danes na stopnji, ko bi se morala moja rehabilitacija šele začeti, sam pa že treniram. Res smo pohitrili proces, tako da sem super zadovoljen."

V nedeljo je Luka Mezgec prek družabnih omrežij sporočil, da že nabira prve kilometre, tako da prav veliko dirk ni izpustil. Škoda le, da prav tiste, ki bi jih odpeljal v izjemni formi: "Kar sem izpustil sem. To je to. Drugega v letošnjem programu nisem imel. Teh sedem nastopov sem izpustil. Že naslednji mesec bom šel na dirko v Tokio. To bo v bistvu tak prelomni dogodek. Lahko si bom oddahnil in si rekel, od tukaj naprej sem na isti stopnji, kot sem bil pred poškodbo in se lahko začnem pripravljati na naslednjo sezono."

Predvsem pa je prepričan, da vse skupaj ne bo vplivalo na pripravo na naslednjo sezono. Poškodba je očitno že bolj ali manj zaceljena. Večji del kolesarjev pa je v tem času že tudi na dopustih. Medtem pa Mezgec že "miga": "Po sezoni si ponavadi en mesec brez kolesa. Tisti mesec živiš tako, kot ti paše. Se manj gibaš in tudi dobiš nekakšno atrofijo mišic. Manj jih razmigaš. Jaz pa sem tukaj delal. Bil sem aktiven. Ne samo te poškodbe, tudi ostale mišice smo imeli v nekem procesu aktivacije. Verjamem, da mi to po celotni sezoni pomaga. Telo lahko dobro in aktivno spočijem. Zato verjamem, da bo druga sezona še boljša prav zaradi tega."

"Ne samo te poškodbe, tudi ostale mišice smo imeli v nekem procesu aktivacije. Verjamem, da mi to po celotni sezoni pomaga. Telo lahko dobro in aktivno spočijem. Zato verjamem, da bo druga sezona še boljša prav zaradi tega."
Luka Mezgec

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ