Luka Pibernik se vrača v karavano: Manj dirk, več skupnih treningov

Luka Pibernik se vrača v karavano: Manj dirk, več skupnih treningov
23.01.2023 AVTOR: DZ

Luka Pibernik. Nekdanji kolesar bo zdaj športni direktor članske ekipe Ljubljana Gusto Santic. Na YouTube je ekipa tudi objavila pogovor z njim pred sezono 2023.

"Predsednik kluba me je povabil. Iskali so nekoga, ki ima nekaj več izkušenj na tem področju. Zdel sem se mu primeren. Nekaj časa sem kolebal, potem sem si pa rekel, da je to mogoče življenjska priložnost, če želim poskusiti nekaj novega. Vračam se v kolesarstvo, v šport, s katerim sem zrasel. Zdaj so tu novi izzivi in gremo naprej."

Tako je odločitev, da se vrne v kolesarsko karavano na YouTube kanalu pojasnil Luka Pibernik. Pibernik je odrasel prav v KD Rog, zdaj se tja vrača. Med mlajšimi člani je na svetovnem prvenstvu že v prvi sezoni zasedel peto mesto: "Ubral bom podoben sistem, kot smo ga imeli z Markom Polancem. Torej, čim več skupnih treningov. Da fante naučiš, kako prav trenirati, jesti in vse ostalo, kar paše zraven. Od obnašanja do vsega ostalega, kar mora profesionalni kolesar poznati."

"Ubral bom podoben sistem, kot smo ga imeli z Markom Polancem. Torej, čim več skupnih treningov. Da fante naučiš, kako prav trenirati, jesti in vse ostalo, kar paše zraven."


V primerjavi z lansko sezono bodo pri ekipi očitno nekoliko okrnili tekmovalni program. Kljub vsemu bodo imeli kolesarji dovolj dirk na voljo za dokazovanje: "Dirk bo malo manj kot prejšnja leta. Prav zato, da bomo lahko več potrenirali, če ne bomo dovolj konkurenčni. Tako bomo poskusili dvigniti moralo, tako da fantje ne bodo na vsaki dirki slabi. Rad bi, da bi na dirke šli dobro pripravljeni in z mislijo, da lahko kaj dosežemo. Ne pa, da bomo po domače povedano luknje štukali."

Zaveda pa se, da bo imel na voljo zelo mlado ekipo z dvema kolesarjema, ki sta že “prerasla” kategorijo mlajših članov. To sta Viktor Potočki in Anže Skok. Ostali so mlajši člani. "Ogromno je mladih kolesarjev. Tu so štirje prvo leto. Mislim, da bo v prihodnosti tako, saj klub hitro raste. Vedno več je mladincev, dečkov in tako naprej. To pomeni, da bodo v člane vsako leto prihajali novi kolesarji, ki bodo dobili priložnost. Mislim, da bomo slej kot prej imeli konkurenčno ekipo tudi za te dirke."

Trenutno ima na voljo 14 kolesarjev. Tudi Avstralca Dylana Hopkinsa, ki je eden izmed treh tujcev: "Mislim, da moramo najprej sestaviti neko ekipo. Da bo cela ekipa doprinesla h boljšemu rezultatu. Videli bomo, kako zelo dobri smo. Znati moramo dobro dirkati. Če ne bo rezultata, si nimamo kaj očitati, če bomo za to vse naredili." Je pa tudi Pibernik, ki je kariero končal zelo zgodaj, saj ima šele 29 let, izpostavil velik preskok med kategorijama mladincev in mlajših članov.

"Mislim, da moramo najprej sestaviti neko ekipo. Da bo cela ekipa doprinesla h boljšemu rezultatu. Videli bomo, kako zelo dobri smo. Znati moramo dobro dirkati. Če ne bo rezultata, si nimamo kaj očitati, če bomo za to vse naredili."


Tudi sam je to izkusil, pa čeprav je bil že v prvi sezoni med mlajšimi člani peti na svetovnem prvenstvu: "Preskok je ogromen. Dirke so v bistvu skoraj dvakrat daljše. Hitrost je še malo višja. Pa tudi trend današnjega modernega kolesarstva je tak, da mladi kolesarji postanejo zelo hitro dobri. Mislim, da bomo, če dobimo pravo generacijo, zelo hitro konkurenčni."

Pibernik je med elito prestopil leta 2015. Podpisal je pogodbo z moštvom Lampre Merida. Leta 2017 pa v Bahrain Merido. Kariero je končal konec leta 2020, ko se je svet ukvarjal predvsem s pandemijo. Izkušenj ima vsekakor dovolj. Pohvali se lahko tudi z dvema naslovoma državnega prvaka. Leta 2016 je dobil etapo na dirki svetovne serije Eneco Tour. Dobro ve, da moraš za uspeh veliko garati:

"Menim, da moramo biti optimistični in verjeti vase, ker brez tega tudi rezultatov ni."


"Zagotovo to, da je treba v kolesarstvo ogromno vlagati, če hočeš uspeti. Gre za način življenja, ki ga moraš sprejeti, če želiš, da ti uspe. Osebno imam kar nekaj izkušenj. Zdaj bomo pa videli, če jih bom znal pravilno prenesti na ostale. Zdi se mi, da smo začeli dobro, zdaj bomo pa videli, kaj bo to prineslo." Sicer pa je še dodal, da poskuša organizirati čim več skupnih treningov. Ker mnogi kolesarji obiskujejo še srednje šole ali pa že študirajo, se mora temu prilagoditi:

"Skupni treningi potekajo ob vikendih. Včasih še bo sredah, če to dopušča vreme. Takrat gredo fantje kakšno uro prej iz šole, tako da poskušamo narediti čim več." Pibernik je še dodal, da se bo kolesarjem v toplejših mesecih na kakšnem treningu poskušal tudi pridružiti, obenem pa je glede ciljev še dodal: “Menim, da moramo biti optimistični in verjeti vase, ker brez tega tudi rezultatov ni.”

Ljubljana Gusto Santic 2023: Gašper Ahačič, Natan Gregorčič, Dylan Hopkins, Jernej Hribar, Adam Jordan, Fabijan Kralj, Matic Maček, Bine Miškulin, Luka Muha, Viktor Potočki, Andraž Skok, Anže Skok, Dan Andrej Tomšič in Tzu Liang Yu.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ