Luka Pibernik: Dirko sem hotel odločiti že prej.

Luka Pibernik: Dirko sem hotel odločiti že prej.
29.06.2015 AVTOR: D. Z.
"Vedel sem, da moram v zadnji ovinek pripeljati prvi in uspelo mi je zmagati," je povedal novi državni prvak Luka Pibernik.

Kako na tisti pravi epski način priti do naslova državnega prvaka? Ena izmed možnosti je vsekakor dolg pobeg. To je uspelo Luki Piberniku, ki je bil že vse od prvega kroga član ubežne skupine petih kolesarjev. Potem sta vse do sprinta vztrajala s Fajtom, a na koncu je Pibernik slavil drugi naslov državnega prvaka med elito. Pa čeprav ima šele 21 let. Pred dvema letoma v Gabrju je do prvega prišel, potem ko je v sprintu premagal Mateja Mugerlija.

“Na tej progi sem nastopil že pred tremi leti. Takrat sem bil tudi v begu, vendar so me ujeli dva kroga pred ciljem. Zdaj sem stavil na podobno karto, vendar sem naredil še korak naprej, saj mi je uspelo priti vse do cilja. Vedel sem, kako se bo dirka na tako težki progi odvijala, ” je takoj po cilju povedal Pibernik. Član Lampreja Meride ima letos za sabo odlično krstno sezono med samo elito in lepo jo je kronal prav na državnem prvenstvu:

“Neverjetno. Vem, da enodnevne preizkušnje zelo težko dobiš, saj ni vse v moči. Je v bistvu veliko taktike, pa še od sreče je odvisno. Zanimivo, da mi je že dvakrat uspelo. Seveda sem zelo zadovoljen, da mi je. ” Veliko vlogo je pri tem odigral tudi Kristjan Fajt, s katerim sta složno narekovala ritem vse do zadnjega kroga, potem pa je bilo že jasno, da se bosta udarila za zmago.

“Med begom se kaj veliko nisva pogovarjala. Šla sva, koliko hitro sva le lahko. Spremljala sva razliko do zasledovalcev. Takrat, ko je najina prednost padla na manj kot minute oziroma je bila tam okrog ene minute, sem se nekoliko prestrašil, da naju bodo ujeli. Vendar pa sem vedel, da bova še krog ali dva vztrajala na taki razdalji, da bodo potem mogoče obupali, ” je pojasnil Pibernik. In res se je to tudi zgodilo.

Borut Božič, Jan Tratnik in Matej Mohorič niso bili več dovolj močni, da bi preostala ubežnika še lahko ujeli. “Takrat sva pritisnila na vso moč, kolikor se je le dalo. Ko sva prednost povišala na minute in pol, pa so v ozadju očitno obupali. Midva sva nadaljevala v podobnem tempu, le nekoliko počasnejšem. Očitno pa je bilo dovolj. ” V zadnjem krogu pa sta morala še obračunati med sabo. Fajt je vedel, da mora Pibernika napasti pred sprintom, a je bil tudi Pibernik odlično pripravljen in vse do zadnjega ni hotel čakati na sprint:

“Sprint je vedno rizičen. Dirko sem hotel prej odločiti. Ampak oba sva bila že nekaj krogov na limitu, tako da se mu nisem mogel odpeljati. Takrat, ko sem poskušal z napadom, me je spet ujel. Takrat sem vedel, da moram vse staviti na sprint. Menjal sem nekoliko z rezervo, da sem lahko prihranil nekaj moči za zadnjih petsto metrov. Takrat sem izvedel napad. Vedel sem, da moram v zadnji ovinek pripeljati prvi in uspelo mi je zmagati." Fajt se je moral zadovoljiti z drugim mestom. Pibernik pa ima zdaj dve članski zmagi, ravno tako kot tokrat tretji Borut Božič.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ