Luka Pibernik: Močan za medaljo, končal na desetem mestu! Jan Polanc padel!

Luka Pibernik: Močan za medaljo, končal na desetem mestu! Jan Polanc padel!
21.07.2013 AVTOR: D. Z.
Evropskega prvenstva na Češkem je konec. Med mlajšimi člani je deseto mesto zasedel Luka Pibernik. Jan Polanc je padel in moral odstopiti.

Sedem predstavnikov branilo lansko zmago
Evropsko prvenstvo v češkem Olomoucu se je končalo z dvema cestnima preizkušnjama. Najprej z dirko mlajših članov, potem pa še z dirko mladink. Med mlajšimi člani smo imeli sedem predstavnikov, ki so branili lanski naslov evropskega prvaka Jana Tratnika.

Tratnika v tej kategoriji ni več, zato pa so se na nadvse zahtevno 165 kilometrov dolgo preizkušnjo podali Jan Polanc, Luka Pibernik, Jaka Bostner, Marko Pavlič, Simon Pavlin, Pavel Gorenc in Andrej Rajšp. Na startu je bilo 192 kolesarjev, pred njimi pa 15 neverjetno zahtevnih krogov.

Jan Polanc padel in kasneje odstopil
Že kmalu po startu je prišlo do skupinskega padca. Na tleh se je znašla skorajda polovica kolesarjev. Med žrtvami tega padca so bili tudi trije Slovenci: Marko Pavlič, Pavel Gorenc in eden izmed največjih favoritov za najvišja mesta na taki progi Jan Polanc. Slednji je sicer nadaljeval z vožnjo, vendar je v lovu za prvimi potrošil ogromno energije.

Pri padcu pa je staknil tudi poškodbo, saj je imel okrvavljen hrbet. Popustil je tudi Simon Pavlin, tako da je bila slovenska reprezentanca hitro oslabljena. Ogromno dela je opravil predvsem Andrej Rajšp, ki je pokril kar lepo število napadov. Pri tem mu je na pomoč priskočil še Jaka Borstner.

Luka Pibernik sam proti velesilam
Polanc je dokončno omagal v osmem krogu, tako da je bila v nadaljevanju vsa taktika podrejena sicer državnemu prvaku Luki Piberniku. V zadnjih krogih je prišlo do nekaterih napadov in v ospredju se je znašla osmerica ubežnikov. V tej skupini so bile zastopane praktično vse najmočnejše kolesarske države in v ozadju je Pibernik hitro spoznal, da je zamudil odločilno potezo.

Sicer je poskušal organizirati lov, vendar pravega interesa ne moči med zasledovalci ni bilo več. Osmerica v ospredju je med sabo obračunala za zmago. Jana Tratnika je na evropskem prestolu zamenjal Belgijec, sicer član kontinentalne ekipe Leopard Trek Sean De Bie. Drugi je bil Petr Vakoč, tretji pa državljan Latvijec Skujin Toms.

Andrej Hauptman: Deset, a močan za medaljo
Zasledovalna skupina, v kateri je bil tudi Pibernik se je v zahtevnem zaključku udarila za deveto mesto. V tem zaključku je Pibernik zasedel drugo mesto in tako končon deseto.

»Škoda za vse, kar se nam je zgodilo danes, saj bi imeli z Janom dva močna aduta za zaključek. Luka je vozil zelo skoncentrirano, in ko sem ga spremljal s pogledom na vrhu odseka s kockami, se mi je zdel zelo svež, « je dejal trener Andrej Hauptman, ki pa je potem priznal:

»Ker je bil Luka edini od Slovencev v zaključku, je bilo zadeti pravi pobeg loterija. Vem, da je Luka razočaran, saj je bil danes pripravljen na medaljo. To je dokazal tudi ob sprintu zasledovalne skupine, ko sta bila z Italijanom deset metrov pred ostalimi. «

Konec ženske enotedenske dirke v Nemčiji
S sedmo etapo se je končala etapna dirka prve kategorije za ženske Internationale Thüringen Rundfahrt der Frauen. Na tej preizkušnji so nastopale tudi slovenske predstavnice, a vidnejših rezultatov jim ni uspelo doseči. Zadnjo, 110 kilometrov dolgo etapo v Zeulenrodi je dobila Italijanka Tatiana Guderzo, ki je za 18 sekund ugnala Liso Brennauer in Anno Van del Breggen. Najboljša slovenska predstavnica je bila tudi tokrat Polona Batagelj, ki je z zaostankom 52 sekund zasedla 21. mesto.

Končne zmage se je veselila Švedinja Emma Johansson. Članica Orice AIS je za 32 sekund ugnala klubsko kolegico iz Avstralije Sarah Gillow. Lisa Brennauer je bila tretja. Zaostala pa je za dobro minuto in pol. Najboljša slovenska predstavnica je bila Polona Batagelj, ki je z zaostankom 16 minut in 48 sekund dirko končala na 30. mestu. Urša Pintar je bila 39., Špela Kern 40., Alenka Novak 63. in Petra Zrimšek 64.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ