Lutsenko dobil makadamsko klasiko v Andaluziji

Lutsenko dobil makadamsko klasiko v Andaluziji
14.02.2022 AVTOR: N. Gr., foto: Clasica Jaen

Kazahstanec Aleksej Lutsenko je specialist za dirke z makadamskimi odseki, kar je dokazal tudi z zmago na novi makadamski dirki Clásica Jaén Paraíso Interior, ki je letos v Andaluziji potekala prvič. Zanj je bila to 30. zmaga v karieri.

Aleksej Lutsenko ima zelo rad makadamske odseke na dirkah, v bolj sproščenih treningih pa velikokrat uporablja tudi gravel kolo za popestritev svojih voženj. Svoje znanje in moč na makadamu pa s pridom izkorišča tudi na dirkah, zato je bil pred premierno izvedbo španske enodnevne klasike Clásica Jaén Paraíso Interior prvi favorit.

Na dirki so morali kolesarji premagati 40 kilometrov makadama, ki je bil razdeljen v 7 dolgih odsekov po andaluzijskih nasadih oljk. Čeprav razgledi niso bili tako lepi kot v Toskani, je bilo dirkanje še vedno zanimivo, Lutsenko pa je bil izjemno dejaven.

Že pri številki 30

S prvim napadom 50 kilometrov pred ciljem je zdesetkal peloton, z njim je ostala le majhna skupinica kolesarjev, tudi od njih pa se je kolesar Astane odlepil 28 kilometrov pred ciljem. Zelo hitro je postalo jasno, da ga nihče več ne bo ujel, na drugem mestu je s slabo minuto zaostanka končal Tim Wellens, tretje mesto pa si je privozil Loic Vliegen.

»Zelo vesel sem, da sem sezono začel z zmago in potrdil, da sem dobro pripravljen. Bila je zelo lepa dirka,« je bil kratek zmagovalec, ki je slavil jubilejno 30. zmago kariere. Zdaj bo ostal v Španiji in dirkal na dirki po Andaluziji, ki se začenja 16. februarja.

Prva makadamska klasika Clásica Jaén Paraíso Interior se je izkazal za uspeh, tovrstne enodnevne dirke žanjejo vedno več zanimanja med gledalci in tudi med kolesarji. Španci napovedujejo, da bodo v prihodnjh letih poizkusili v koledar dodati še kakšno dirko, ki bo vključevala makadamske odseke.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ