Magura predstavila cestne hidravlične zavore RT-8 TT

Magura predstavila cestne hidravlične zavore RT-8 TT
01.12.2012 AVTOR:
Nemški proizvajalec kolesarskih komponent je predstavi hidravlične zavore namenjene triatlonu in vožnji na čas.
Magura RT-8 TT so nastale po letu in pol sodelovanja in razvoja z podjetjem Cervelo.
Pred dobrimi petindvajsetimi leti je Magura na tržišče poslala svoje prve obročne hidravlične zavore, katere so bile namenjene predvsem gorskim kolesom. Kasneje so jih izpodrinile hidravlične disk zavore, njihova zapuščina pa se je delno reinkarnirala v novem revolucionaren zavornem sistemu.

RT-8 TT sicer v osnovi še vedno ostajajo običajne mehanske zavorne čeljusti kjer  za razliko od jeklenih pletenic nalogo zaviranja opravlja hidravlični cilinder. Namesto potega pletenice hidravličen cilinder potiska čeljusti v zaviralni položaj. Svoje delo opravi hitreje in bolj natančno, predvsem pa postreže z občutno večjo zavorno močjo ob povsem lahkotnem pritisku zavorne ročice.

Natančno odmerjanje zavorne moči na spustih in pred zavoji lahko pomeni precejšen časovni prihranek,v slabših pogojih pa je vožnja zaradi boljše odzivnosti zavor tudi varnejša.
Zavore zahtevajo manj vzdrževanja in so odpornejše proti zunanjim vplivom, obenem pa omogočajo lažje nastavitve in hitrejše menjavanje obročnikov.

Hidravlične cevi za razliko od običajnih pletenic dopuščajo nameščanje v ostrih kotih in položajih brez opaznega pojemka zavorne moči. Čeljusti so izdelane iz lahkega aluminija, pri ostalih delih zavor pa so uporabljeni lahki karbonski kompoziti, kar na koncu privede do štiristopetindevetdesetih  gramov skupne teže celotnega zavornega sistema.

Z uporabo posebnih pretvornikov bo omogočena  kombinacija z običajnimi zavorno prestavnimi ročicami s čimer se bo njihova namembnost razširila na običajna cestna kolesa. UCI je že odobrila novi zavorni sistem  katerega bodo na letošnji dirki po Franciji uporabljali tudi  kolesarji ekipe  Garmin-Baracuda, premierno pa bodo z njim tekmovali v sredini marca na Avstralskem ironmanu.
Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ