Marcel Kittel dobil sprinterski dvoboj, Hagnu boj na vzponu

Marcel Kittel dobil sprinterski dvoboj, Hagnu boj na vzponu
17.02.2016 AVTOR: D. Z.
V Omanu je etapo dobil Edvlad Boasson Hagen, v Algarvu je sprinterski dvoboj pripadel Marcelu Kittlu. V Andaluziji pa je slavil Daniele Bennati.

DIRKA PO OMANU
Bob Jungels začel kot vodilni

Druga etapa sedme dirke po Omanu – spada med dirke ekstra kategorije – se je začela pred Omnatelom, končala pa v Quriyatu. Dolga je bila 162 kilometrov. Etapa je bila spet zelo nepredvidljiva. Po 33 kilometrih je bil vrh prvega kategoriziranega vzpona. Sledil je razgiban teren in še zaključni vzpon, pisan na kožo mojstrom za težke enodnevne klasike. Jasno je bilo, da bo tudi med najboljšimi lahko prišlo do manjših razlik.

Na startu so bili vsi trije Slovenci. Marko Kump, Luka Pibernik in Jani Brajkovič. V majici vodilnega v skupnem seštevku pa se je vozil Bob Jungels. A jasno je bilo, da bo Jungels majico težko obdržal. Kmalu po startu se je v ospredju izoblikovala skupinica šestih kolesarjev. To so bili Kenny Dehaes (Wanty Groupe Gobert), Christoph Pfingsten (Bora-Argon 18), Pierre-Luc Périchon (Fortuneo-Vital Concept), Jesper Asselman (Roompot), Stijn Steels (Topsport Vlaanderen Baloise) in Alexander Kamp (St öltin Service Group).

Hagen najmočnejši

Do prvega vzpona so si privozili tri minute naskoka. Potem pa so se v lov podali člani moštva Etixx Quick Step, ki so branili vodstvo v skupnem seštevku. Pred zaključnim vzponom so ritem narekovali tudi člani moštva CCC, ki so pripravljali teren za Davideja Rebellina. Pridružili so se kolesarji Astane in Dimension Date. Ubežniki so bili ujeti, obetal pa se je izjemen boj za zmago na 2,8 km dolgem klancu s povprečnim naklonom 6,5 %.

Prepričljivo najmočnejši pa je bil Edvald Boasson Hagen, ki je ugnal Vincenza Nibalija in Grega Van Avermaeta. Jani Brajkovič je bil kot najboljši Slovenec 25. Zaostal je za 31 sekund. Hagen je prevzel tudi vodstvo v skupnem seštevku in ima štiri sekunde prednosti pred Vincenzom Nibalijem. Van Avermaet je tretji. Sledijo Bardet, Pauwels, Rebellin, Pozzovivo, Costa, Fuglsang, Dumoulin … Jani Brajkovič je z zaostankom minute in 13 sekund 24. Luka Pibernik je 37., Marko Kump pa 111.

DIRKA PO ALGARVU

Sicer gre za dirko prve kategorije, a vsekakor ima precej večjo tradicijo. Govorimo o 42. dirki po Algarvu. Za kolesarji je prva etapa od Lagosa do Albufeire. Dolga je bila 163,6 km. Etapa je bila zelo razgibana, a brez pravega, zahtevnega vzpona. Tako so sprinterji vseeno upali, da se bodo lahko pomerili za zmago. Hitro se je izoblikovala skupina treh ubežnikov.

To so bili Kamil Gradek (Verva ActiveJet), Domingos Gon çalves (Caja Rural-Seguros RGA) in povratnik v karavano Aleksander Kolobnjev (Gazprom-RusVelo). Po 55 kilometrih so imeli osem minut prednosti. Potem pa so se v lov podali kolesarji iz dveh sprinterskih ekip – Etixx Quick Step in Lotto Soudal. Na dirki sta namreč tudi Marcel Kittel in Andre Greipel. 15 km pred ciljem je bilo bega konec, sledil je še en krog.

V zadnjih desetih kilometrih je prišlo do dveh padcev. V zaključku je imel GreipEl še nekaj pomočnikov. A tudi njegov rojak Kittel ni popuščal. In na koncu je po izjmnem dvoboju Marcel Kittel slavil prepričljivo zmago. Andre Greipel je bil drugi, Jasper Stuyven pa tretji. Primož Roglič je bil 95. Kristijan Koren je z zaostankom 18 sekund zasedel 130. mesto. V glavnini so dirko končali tudi vsi favoriti. Tudi Contador, za katerega je to prva dirka v sezoni, medtem ko na startu ni bilo Michala Kwiatkowskega, ki je dan prej sporočil, da je imel težave z želodcem.

RUTA DEL SOL
Začela se je tudi 62. dirka po Andaluziji, bolj poznana pod imenom Ruta del Sol. Tudi ta spada med dirke prve kategorije. Vse skupaj se je začelo v Amonaster la Realu, prva etapa pa je kolesarje popeljala do Seville. Dolga je bila 165 kilometrov in predvsem v prvem delu zelo razgibana. Kolesarji so morali premagati kar tri kategorizirane vzpone.

V beg so se podali Imanol Estevez (Euskadi Basque Country - Murias), Marcin Mrozek (CCC Sprandi Polkowice), Jér ôme Baugnies (Wanty - Groupe Gobert) in Jevgenij Šalunov (Gazprom-RusVelo). A nekatere ekipe so želele, da med sabo za zmago obračunajo sprinterji in tako so kolesarji Skya, Tinkoffa, Movistarja in Trek Segafreda poskrbeli, da je glavnina ubežnike ujela nekaj manj kot pet kilometrov pred ciljem.

Začel se je boj ekip za prevlado, prvi pa je sprint začel Van Lerberghe, sicer član moštva Topsport Vlaanderen. A to je bilo prezgodaj. Vse skupaj je najbolje izkoristil Daniele Bennati, ki se je lahko veselil zmage. Italijan, ki je v karieri dobil že več kot 50 dirk je tokrat slavil šele drugo zmago v zadnjih štirih letih. Pri Tinkoffu se je namreč prelevil v zvestega pomočnika, tako da se mu take priložnosti le redko ponudijo. Bert Van Lerberghe je bil drugi, tretji pa Juan Jose Lobato. Na dirki natopa tudi Borut Božič, ki je prvo etapo končal na 156. mestu.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ