Marcel Kittel končal Cavendishevo prevlado, Froomu tudi uradno stoti Tour!

Marcel Kittel končal Cavendishevo prevlado, Froomu tudi uradno stoti Tour!
21.07.2013 AVTOR: D. Z.
Marcel Kittel je s četrto zmago na dirki po Franciji na Elizejskih poljanah končal Cavendishevo prevlado. Christopher Froome veliki junak! Kristjan Koren stoti na stotem Touru!

Prvič v zgodovini v večernih urah
Organizatorji so ob praznovanju stote dirke po Franciji tudi v zadnji etapi poskrbeli za novost. Prvič v zgodovini so se kolesarji na Elizejske poljane pripeljali v večernih urah. A start etape je bil v mestu Versailles, preizkušnja pa je bila dolga dobrih 130 kilometrov.

Kolesarji so morali premagati tudi dva kategorizirana vzpona četrte kategorije. Na 29 kilometru je bil vrh klanca Cote de Saint-Remy-les-Chevreuse. Ta je dolg en kilometer, povprečni naklon pa znaša 6,9 odstotka.

Najprej proslavljanje s penino
Naslednji gorski cilj je bil že kmalu zatem. Govorimo o vzponu na Cote de Chateaufort. Ta vzpon nosi tudi vzdevek po znamenitem francoskem šampionu Jacquesu Anquetilu. Vrh je bil na 33 kilometru, dolžina vzpona pa vsega devetsto metrov, povprečni naklon pa znaša 4,7 odstotka. Ovire, ki vseeno niso mogle pokvariti končnega slavja.

Predvsem začetek etape. To je bil čas za proslavljanje. Po skoraj 3500 kilometrih dirkanja je prav vsak kolesar imel razlog za veselje. Še posebej Christopher Froome, ki si je v rumeni majici med vožnjo privoščil tudi penino. Ob prvem prihodu na Elizejske poljane pa je kolesarje pričakal pravi šov.

Okrog slavoloka zmage in težave Marka Cavendisha
Številnih gledalcev so že vajeni. A ne samo to. Tokrat so organizatorji krog nekoliko spremenili, saj so morali kolesarji obrniti tako, da so se zapeljali okrog Slavoloka zmage. Ob cesti pa so bile postavljene rumene luči, ki so kasneje prišle vse bolj do izraza. Ob prvem prihodu pa so tudi kolesarji uživali ob pogledu na francoska letala, ki so na nebu spuščala barve francoske zastave

V naslednjih devetih krogih pa se je začelo pravo dirkanje. Dobrih 50 kilometrov pred ciljem je defekt dobil Mark Cavendish, ki je bil na Elizejskih poljanah v zadnjih štirih letih nepremagan, tako da je tokrat lovil rekordno peto zaporedno zmago. Kolesar moštva Omega Pharma Quick Step je med avtomobili hitro ujel glavnino, čeprav ga pomočniki sploh niso počakali.

Najprej Millar, potem pa tudi Valverde
V ospredju je kmalu prišlo do ubežne skupine kolesarjev. Kmalu zatem pa je v pobegu ostal samo še David Millar. Škot si je privozil vsega pol minute prednosti, saj so v ozadju ritem narekovali kolesarji Argos Shimana (Marcel Kittel) in Omege Pharma Quick Stepa (Mark Cavendish).

Millar je bil ujet, izoblikovala pa se je že nova ubežna skupinica. Tokrat so to bili trije kolesarji Alejandro Valverde, Manuel Quinziato in Bram Tankink. 13 kilometrov pred ciljem so imeli dobrih 20 sekund prednosti. Potem pa je ta prednost začela kopneti. Deset kilometrov pred ciljem je znašala 15 sekund.

Ubežniki ujeti slabih sedem kilometrov pred ciljem
V ozadju pa so ritem sprva narekovali zgolj še kolesarji Argos Shimana. Pomagali so jim še člani Omega Pharme Quick Stepa, medtem ko so bili preostali še nekoliko zadržani. Pred vstopom v zadnji krog so v ospredje prišli narekovati tudi člani ruske Katjuše, ki so sprint želeli pripraviti Alexandru Kristoffu.

Tudi pomočniki Petra Sagana so prišli v ospredje. Prav ob vstopu v zadnji krog so se v ospredje prebile ekipe z najvišje uvrščenimi kolesarji v skupnem seštevku. Torej Sky in tudi Saxo Tinkoff. A ravno toliko, da so dokončno ujele trojico ubežnikov. Sprinterji so vseskozi prežali na svojo priložnost.

Marcel Kittel še četrtič na Touru
4,5 km pred ciljem je pobudo prevzel najprej Saxo Tinkoff, takoj zatem pa so jih zasenčili kolesarji Lotta Belisola, ki so pomagali Andreju Greiplu. Tako so se sprinterske ekipe že pripravljale na veliki obračun. Tri pomočnike je imel ob sebi nosilec zelene majice Peter Sagan. 2,6 km pred ciljem pa so se v ospredje prebili še pomočniki Marka Cavendisha. Chavanel, Martin, Kwiatkowski so izjemno pospešili in obetal se je zares izjemen sprint.

Kwiatkowski se je umaknil kilometer pred ciljem, potem pa je Cavendish ostal samo še z enim pomočnikom Gertom Steegmansom in odličen vlak je pripravil Argos Shimano. Sledil je neverjeten sprint najmočnejših sprinterjev. Andre Greipel, Mark Cavendish in Marcel Kittel so se udarili za prestižno zmago. Cavendish je bil mogoče nekoliko preveč v ozadju in tega zaostanka ni mogel več nadoknaditi. Zmage se je veselil Marcel Kittel, ki je s sprintom začel prvi in iz najboljšega položaja. Drugi je bil Andre Greipel, tretji pa Cavendish. Peter Sagan je bil četrti, sledila st še Ferrari in Kristoff.

Christopher Froome veliki junak

Največji junak letošnjega Toura pa je bil Christopher Froome, ki je na cilj prišel nekoliko za glavnino, a skupaj s preostalimi šestimi pomočniki, ki so še vztrajali ob njem. Ob prihodu v cilj je visoko dvignil roke. V Keniji rojen kolesar z britanskim potnim listom je na dirki dobil tri etape in bil vseskozi zelo prepričljiv. Na koncu si je privozil več kot pet minut prednosti pred Nairom Quintano. Tretji pa je Joaquim Rodriguez, ki je prav v zadnji gorski etapi s stopničk izrinil Alberta Contadorja.

Saxo Tinkoff je vseeno prišel na oder za zmagovalce, saj so bili najboljša ekipa. Belo majico za najboljšega mladega kolesarja je osvojil Nairo Quintana, ki bil tudi najboljši na gorskih ciljih in je tako oblekel tudi pikčasto majico. Peter Sagan pa je še drugič zapored v Parizu paradiral v zeleni majici najboljšega po točkah.

Eden izmed junakov je vsekakor tudi Kristjan Koren. Kolesar moštva Cannondale je edini Slovenec, ki je končal letošnji Tour de France - zaradi hudega padca ga je predčasno zapustil Jani Brajkovič - in zasedel končno stoto mesto. Koren je že četrtič zapored končal znameniti Tour de France.

Dirka po Franciji 21. etapa
1. Marcel Kittel (Nem) Team Argos-Shimano 3:06:14
2. Andre Greipel (Nem) Lotto Belisol
3. Mark Cavendish (VB) Omega Pharma-Quick Step
4. Peter Sagan (Svk) Cannondale Pro Cycling
5. Roberto Ferrari (Ita) Lampre-Merida
6. Alexander Kristoff (Nor) Katjuša
7. Kévin Reza (Fra) Team Europcar
8. Yohann Gene (Fra) Team Europcar
9. Daniele Bennati (Ita) Team Saxo-Tinkoff
10. Murilo Antonio Fischer (Bra) FDJ.fr

Dirka po Franciji, skupni vrstni red
1. Christopher Froome (VB) Sky Procycling 83:56:40
2. Nairo Alexander Quintana Rojas (Kol) Movistar Team 4:20
3. Joaquim Rodriguez Oliver (Špa) Katjuša 5:04
4. Alberto Contador Velasco (Špa) Team Saxo-Tinkoff 6:27
5. Roman Kreuziger (Češ) Team Saxo-Tinkoff 7:27
6. Bauke Mollema (Niz) Belkin Pro Cycling Team 11:42
7. Jakob Fuglsang (Dan) Astana Pro Team 12:17
8. Alejandro Valverde Belmonte (Špa) Movistar Team 15:26
9. Daniel Navarro Garcia (Špa) Cofidis, Solutions Credits 15:52
10. Andrew Talansky (ZDA) Garmin-Sharp 17:39
11. Michal Kwiatkowski (Pol) Omega Pharma-Quick Step 18:59
12. Mikel Nieve Ituralde (Špa) Euskaltel-Euskadi 20:01
13. Laurens Ten Dam (Niz) Belkin Pro Cycling Team 21:39
14. Maxime Monfort (Bel) RadioShack Leopard 23:38
15. Romain Bardet (Fra) AG2R La Mondiale 26:42
16. Michael Rogers (Avs) Team Saxo-Tinkoff 26:51
17. Daniel Moreno Fernandez (Špa) Katjuša 32:34
18. Jan Bakelants (Bel) RadioShack Leopard 35:51
19. Richie Porte (Avs) Sky Procycling 39:41
20. Andy Schleck (Luks) RadioShack Leopard 41:46
100. Kristjan Koren (Slo) Cannondale Pro Cycling Team 

Značke: Dirka po Franciji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ