Marcel Kittel na črti mimo Cavendisha, Froome izgubil pomočnika (foto)

Marcel Kittel na črti mimo Cavendisha, Froome izgubil pomočnika (foto)
11.07.2013 AVTOR: D. Z.
218 kilometrov dolga etapa in sprint glavnine. Na dirki po Franciji se je tretje etapne zmage veselil Marcel Kittel. Christopher Froome ostal brez Edvalda Boassona Hagna.

Peterica ubežnikov brez večjih možnosti
Start 12. etape na dirki po Franciji je gostil Fougeres. Po 218 kilometrih dirkanja pa smo zmagovalca te preizkušnje dobili v Toursu. Ta etapa je bila pisana na kožo sprinetrjem. Presenetiti jih je pokusila peterica kolesarjev. To so bili Francesco Gavazzi, Romain Sicard, Manuele Mori, Juan Antonio Flecha in Anthony Delaplace.

S složno vožnjo so si privozili največ dobrih devet minut prednosti. Potem pa se je tudi v glavnini pričel lov za peterico v begu. Zato, da se jih ujame, je bilo zainteresiranih kar precej ekip, tako da ni nič čudnega, če je povprečna hitrost znašala prek 45 km/h. Gavazzi je bil najmočnejši v sprintu na letečem cilju.

Vmesni sprint Cavendishu
Za prestižne točke so se v ozadju za šesto mesto udarili najboljši sprinterji. Mark Cavendish je bil najmočnejši, drugo mesto v tem sprintu je zasedel Andre Greipel. Peter Sagan je bil tretji, čeprav ga je v zaključku oviral Kris Boeckmans.

»Ne vem, kaj je počel tam. On je daleč zadaj v boju za zeleno majico, « je na koncu pojasnjeval nosilec zelene majice najboljšega po točkah Sagan. Prvi izmed ubežnikov, ki se je predal, je bil Romain Sicard, ki je 43 kilometrov pred ciljem počakal na vse hitrejšo glavnino.

Flecha vse do šestih kilometrov pred ciljem
Odločen, da vztraja do konca, je preostale člane ubežne skupine napadel Flecha. Španec v dresu moštva Vacansoleil-DCM je dolgo vztrajal v samostojnem pobegu, medtem ko so v ozadju ritem narekovali kolesarji moštva Saxo Tinkoff, ki so pomagali Albertu Contadorju.

Deset kilometrov pred ciljem je imel Flecha vsega 25 sekund prednosti, kar še zdaleč ni bilo dovolj za morebiten uspeh. Ujeli so ga šest kilometrov pred ciljem. V zaključku je narekovanje ritma prevzela Orica GreenEdge, vendar je na krožišču padel Svein Tuft, ki je bil povsem na čelu glavnine.

Množični padec izločil Greipla in razredčil spritnerske vlake
Dobra dva kilometra pred ciljem pa je prišlo do padca večje skupine kolesarjev. Predvsem sprinterski vlak moštva Lotto Belisol je izgubil ogromno kolesarjev. Jurgen Roelands, Greg Henderson, pa tudi Marcel Sieberg. Vsi so se znašli na tleh. Padcu se je komajda izognil njihov kapetan Andre Greipel, ki pa je moral zavirati, tako da je bil izločen iz boja za etapno zmago.

Nemec tako ostaja pri eni zmagi na letošnji dirki. V ta padec je bil vpleten tudi Edvald Boasson Hagen. Kolesar Skya je sicer prišel na cilj, vendar naj bi si poškodoval ramo in tako Toura ne bo mogel nadaljevati. Christopher Froome je tako za prihodnje etape izgubil po Vasiliju Kirjenki izgubil še drugega pomočnika.

Brailsford: Načrt se ni spremenil
»Škoda za Edvalda. To, da je moral odstopiti, je tudi hud udarec za ekipo. Kljub temu smo prepričani, da lahko dirko izpeljemo tudi s preostalimi kolesarji. Načrt se ni spremenil. Z vsemi močmi bomo podprli Chrisa, « je dejal glavni menedžer moštva Sky Dave Brailsford. A zaradi te nesreče so tudi preostali sprinterji ostali brez pomočnikov.

Vseeno so vsak svoj vlak poskušali sestaviti člani moštev Argos Shimano in Omega Pharma Quick Step. Slednjim ga je uspelo najbolje izpeljati. Zadnji iz vlaka belgijskega moštva se je umaknil Gert Steegmans, ki je Cavendisha pripeljal do odličnega položaja za zaključni sprint. Cavendish je to poskušal tudi izkoristiti in je takoj začel s sprintom.

Mark Cavendish poražen v poštenem boju z Marcelom Kittlom
Zdelo se je, da bo Britanec uspel doseči še drugo etapno zmago na letošnji dirki po Franciji. A iz njegovega zavetrja se je izstrelil Nemec Marcel Kittel. Nemec je Cavendisha tik pred ciljno črto uspel tudi prehiteti in tako se je lahko veselil še tretje etapne zmage na letošnji dirki po Franciji.

Prvo je dosegel v prvi etapi, naslednji dve pa v tem tednu. Na podoben način, prav v zadnjih metrih, je v torek ugnal sonarodnjaka Greipla. Tretje mesto je zasedel Peter Sagan, ki tako pridno zbira točke v boju za zeleno majico.

Kittel: Tom Veelers je bil objokan
»Ekipi nista imeli pravih vlakov. Zato sta morala zadnja kolesarja pri obeh opraviti daljšo razdaljo. Sam sem moral v Cavendishevo zavetrje. Potem pa sem počakal in začel s sprintom. Bilo je zelo tesno, « je povedal Marcel Kittel in dodal:

»Ta zmaga mi veliko pomeni. To je tretja etapna zmaga in v Nemčiji pravijo, da so vse dobre stvari tri. To zmago bi rad posvetil ekipi. Še posebej Tomu Veelersu, ki še vedno čuti veliko bolečin. Po cilju sem ga videl. Bil je objokan. Ekipo imam rad. «

Cavendish: Bil je preprosto boljši
Prek twitterja se je oglasil tudi Mark Cavendish: »Kot sem že dejal. Marcel Kittel je nova velika stvar. Danes je bil preprosto boljši. Čestitam. Ekipa. Oprostite, ker nisem mogel dokončati trdega dela. «

V skupnem seštevku ni prišlo do sprememb. Ekipa Sky je Christopherju Froomu tudi v zaključku pomagala, da se je vseskozi vozil v ospredju in se tako uspešno izognil morebitnim pastem: »Vsekakor sem tokrat, po včerajšnjemu kronometru, čutil noge. Vendar sem se v drugem delu etape že bolje počutil. To je bila najbolj sproščena etapa na letošnjem Touru. «

Nosilci majic ostajajo isti. Froome drži rumeno, Sagan zeleno. Najboljši mlad kolesar je Michal Kwiatkowski, ki se tako vozi v beli majici, najboljši na gorskih ciljih pa je "pikčasti" Pierre Rolland.

Dirka po Franciji, rezultati etape

1. Marcel Kittel (Nem) Team Argos-Shimano 4:49:49
2. Mark Cavendish (VB) Omega Pharma-Quick Step
3. Peter Sagan (Svk) Cannondale Pro Cycling
4. Alexander Kristoff (Nor) Katjuša
5 Roberto Ferrari (Ita) Lampre-Merida
6. Daryl Impey (Jar) Orica-GreenEdge
7. Jose Joaquin Rojas Gil (Špa) Movistar Team
8. Yohann Gene (Fra) Team Europcar
9. Juan Jose Lobato Del Valle (Špa) Euskaltel-Euskadi
10. Samuel Dumoulin (Fra) AG2R La Mondiale

Dirka po Franciji, skupni vrstni red
1. Christopher Froome (VB) Sky Procycling 47:19:13
2. Alejandro Valverde Belmonte (Špa) Movistar Team 3:25
3. Bauke Mollema (Niz) Belkin Pro Cycling Team 3:37
4. Alberto Contador Velasco (Špa) Team Saxo-Tinkoff 3:54
5. Roman Kreuziger (Cze) Team Saxo-Tinkoff 3:57
6. Laurens Ten Dam (Niz) Belkin Pro Cycling Team 4:10
7. Michal Kwiatkowski (Pol) Omega Pharma-Quick Step 4:44
8. Nairo Alexander Quintana Rojas (Kol) Movistar Team 5:18
9. Rui Alberto Faria Da Costa (Por) Movistar Team 5:37
10. Jean-Christophe Peraud (Fra) AG2R La Mondiale 5:39
11. Joaquim Rodriguez Oliver (Špa) Katjuša 5:48
12. Jakob Fuglsang (Dan) Astana Pro Team
13. Daniel Martin (Irl) Garmin-Sharp 5:52
14. Cadel Evans (Avs) BMC Racing Team 6:54
15. Mikel Nieve Ituralde (Špa) Euskaltel-Euskadi 8:04
16. Michael Rogers (Avs) Team Saxo-Tinkoff 8:28
17. Andy Schleck (Luks) RadioShack Leopard 8:32
18. Daniel Moreno Fernandez (Špa) Katjuša 9:34
19. Maxime Monfort (Bel) RadioShack Leopard 10:16
20. Igor Anton Hernandez (Špa) Euskaltel-Euskadi 10:48

Značke: Dirka po Franciji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ