Marcel Kittel po fotofinišu

Marcel Kittel po fotofinišu
07.07.2017 AVTOR: D. Z.
Prav neverjeten razplet sedme etape na dirki po Franciji. Marcel Kittel jo je dobil po fotofinišu. Primož Roglič kar dvakrat na tleh.

Za kolesarji na dirki po Franciji je že sedma etapa. Tudi ta je bila nadvse dolga in bolj ali manj ravninska. Vesoul je gostil start, cilj pa je bil v Troyesu.

Etapa je bila dolga kar 213,5 km. Vsi so vedeli, da bomo spet videli sprint glavnine, tako da tudi tokrat pravega boja za beg ni bilo. Praktično kmalu po startu so se v ospredju znašli štirje kolesarji. To so bili Maxime Bouet (Fortuneo-Oscaro), ki je napadel takoj po startu, Manuele Mori (UAE Team Emirates), Yohann Gène (Direct Energie) in Dylan van Baarle (Cannondale-Drapac).

Ubežniki so sicer složno sodelovali, a njihova največja prednost je znašala vsega tri minute in 40 sekund. To je bilo po prevoženih vsega 30 kilometrih. Potem pa so tudi ekipe s sprinterji v glavnini poslale nekatere pomočnike v ospredje. Ritem so narekovali Olivier Le Gac (FDJ), Lars Bak (Lotto-Soudal) in Julien Vermote (Quick-Step Floors). Kolesarjem Skyja, ki branijo vodstvo v skupnem seštevku tako tudi danes ni bilo treba trošiti preveč energije.

Dobrih 90 kilometrov pred ciljem je zaradi torbe s potno hrano, ki jo je spustil njegov kolega padel Primož Roglič. Roglič je kmalu ujel, dobrih 60 kilometrov pred ciljem pa se je spet znašel na tleh. Kljub vsemu se je hitro pobral in nadaljeval do cilja. V glavnini so bili tudi favoriti za končno zmago vseskozi pozorni, saj so mnogi napovedovali, da bo pričel pihati bočni veter, ki bi tako lahko poskrbel za hudo selekcijo.

Do tega pa tokrat ni prišlo, tako da smo videli miren prihod v zaključne kilometre. Šest kilometrov do cilja so se predali ubežniki in sledil je sprint. Quick Step je pripravil vlak, ki pa je predčasno razpadel, Marcel Kittel pa klubskim kolegom sploh ni sledil. Potem je Dimension Data postavila pravi vlak, Edvald Boasson Hagen pa je skozi zadnji rahel desni zavoj prvi pričel s sprintom. Zdelo se je, da bo Norvežanu uspelu, vendar pa je iz njegovega zavetrja z večjo hitrostjo prišel Marcel Kittel.

Na koncu se je zdelo, da je Hagen vseeno zmagal, a po prečkanju ciljne črte se ni nihče veselil. Sledil je ogled fotofiniša in tudi potem bi se težko odločili, kdo je zares prvi prečkal ciljno črto. Na koncu so se komisarji odločili. Tretje zmage na tej dirki se je lahko veselil Marcel Kittel. Zanj je to že 12. v karieri. S tem se je izenačil z Erikom Zablom, ki je bil do zdaj po številu etapnih zmag najuspešnejši Nemec.

Tretji je bil Michael Matthews. Sledijo Kristoff, Degenkolb, Groenewegen, Selig, Bouhanni, Greipel … Grega Bole je bil 19. V skupnem seštevku ni sprememb. Froome ima 12 sekund prednosti pred Thomasom in 14 pred Arujem. Najboljši Slovenec je Jani Brajkovič na 39. mestu. Marcel Kittel je prevzel vodstvo v boju za zeleno majico in ima zdaj 15 točk prednosti pred Demarjem. Pred kolesarji sta zdaj dve zahtevnejši etapi. Predvsem nedeljska bi lahko že bila ključna za mnoge favorite.

Značke: Dirka po Franciji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ