Marcel Kittel prepričljivo do 4. zmage

Marcel Kittel prepričljivo do 4. zmage
11.07.2017 AVTOR: D. Z.
Na letošnjem Touru je Marcel Kittel dobil še četrto etapo. S 13 etapnimi zmagami je tkao postal najuspešnejši Nemec.

Po dnevu premora so morali kolesarji na dirki po Franciji prevoziti deseto etapo. Ta je bila ravninska in s tem pisana na kožo sprinterjem.

Kolesarji so se na 178 kilometrov dolgo pot podali v mestu Perigueux, cilj pa je gostil Bergerac, mesto, ki je cilj etape na Touru gostilo že leta 2014. Takrat je zmago slavil Ramunas Navardauskas. Kolesarji so morali premagai vsega dva vzpona četrte kategorije. Po stotih kilometrih so prečkali Cote de Domme. Vzpon je dolg 3,5 km, povprečen naklon pa znaša 3,3 %.

Po 138 kilometrih dirkanjja pa so premagali še Cote du Buisson de Cadbuin. Tudi to je vzpon četrte kategorije. Dolg je 5,6 km, s povprečnim naklonom 5,6 %. Sledil je tehnično zahteven zaključek. Prav v samem zaključku je pred leti sicer v dežju prišlo do padca, ki ga je potem znal Navardauskas izkoristiti. Tokrat pa so se kolesarji zavedali, da bodo sprinterske ekipe težko presenetili in tako sta se v dolg pobeg podala samo dva.

Elie Gesbert in Joann Offredo, oba člana dveh manjših prokontinentalnih ekip Wanty Groupe Gobert in Fortuneo Oscaro. Privozila sta si dobrih pet minut prednosti, vendar pa je bilo jasno, da nimata nobenih možnosti za končni uspeh. V ozadju tudi Chrisu Froomu in Skyju ni bilo treba aktivno braniti rumene majice, saj so imele vse pod nadzorom sprinterske ekipe. Veliko dela so opravili kolesarji Lotto Soudala, ki so pripravljali teren za Andreja Greipla, ki na letošnjem Touru še ni prišel do etapne zmage.

Razlika se je postopoma zmanjševala. Ubežnika sta bila najboljša na obeh gorskih ciljih, pa tudi na letečem. Tam so se med sabo udarili tudi sprinterji. Sprint pa je dobil Andre Greipel pred Marcelom Kittlom. Ob vstopu v zadnjih deset kilometrov so se zvrstila tudi krožišča in predvsem kolesarji Skyja so prepričljivo nadzirali dogajanje v ospredju. Ubežnika sta imela osem kilometrov pred ciljem samo še deset sekund prednosti. Sedem kilometrov pred ciljem pa je bilo njunega poskusa konec.

Pobudo so povsem prevzeli kolesarji Lotto Soudala, člani Katjuše pa so se postavili v njihovo zavetrje. V ospredju se je boril tudi Borut Božič, ki je pripravljal teren za Sonnyja Colbrellija. Tudi kolesarji LottoNL Jumba so v ospredje pripeljali Dylana Groenewegna. Dva kilometra pred ciljem je bil povsem v ospredju Bole, ki se je potem umaknil Božiču, ki je narekoval oster ritem vse do 1,5 km pred ciljem. Sledil je sprint in Marcel Kittel je bil tudi tokrat prepričljivo premočan.

Veselil se je že četrte zmage na letošnji dirki po Franciji. John Degenkolb je bil drugi, tretji pa Dylan Groenewegen. "Ne morem verjeti. To je že četrta zmaga. Sem zelo vesel. Ekipa je spet trdo delala. Brez besed sem, " je priznal Kittel, ki je slavil 13. etapno zmago na dirki po Franciji. S tem je postal tudi nemški rekorder po številu etapnih zmag, saj jih je 12 zbral Erik Zabel. V skupnem seštevku ni prišlo do sprememb. Christopher Froome ima 18 sekund prednosti pred Fabiem Arujem in 52 pred Romainom Bardetom.

Značke: Dirka po Franciji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ