Marcel Kittel še petič v šestih poskusih najboljši

Marcel Kittel še petič v šestih poskusih najboljši
05.04.2017 AVTOR: D. Z.
Marcel Kittel spet junak dirke Scheldeprijs. Slovenca v ozadju. Padec v zaključku.

Med dirko po Flandriji in dirko Pariz-Roubaix je že po tradiciji tudi preizkušnja ekstra kategorije Scheldeprijs. Dirka je pisana na kožo sprinterjem, kar dokazujejo tudi rezultati v zadnjih letih.

Marcel Kittel je pred letošnjo izvedbo zmago slavil kar petkrat. Tudi tokrat je bilo jasno, kaj lahko pričakujemo. Na startu sta bila tudi Luka Pibernik in Borut Božič. Mol je gostil start že 105. dirke, cilj pa je bil v Schotenu. Dirka je bila dolga 202 kilometra. Na startu je največ pozornosti požel Tom Boonen, ki je še zadnjič nastopil na dirki v Belgiji. Čaka ga namreč samo še nastop na klasiki Pariz-Roubaix.

Kmalu po startu je prišlo do pobega. Skupino v ospredju so sestavljali Pim Ligthart (Roompot-Nederlandse Loterij) led the way with Marco Mathis (Katjuša-Alpecin), Christophe Premont (Verandas Willems-Crelan), Stijn Steels (Sport Vlaanderen-Baloise), Frederik Veuchelen (Wanty-Groupe Gobert), Julien Stassen (WB Veranclassic Aqua Protect) in Eugert Zhupa (Wilier-Triestina).

Po dobrih 50 kilometrih dirkanja so si privozili dobrih pet minut prednosti, potem pa so se v glavnini v lov za njimi podali člani Quick Stepa, ki so pripravljali teren prej omenjenemu Marcelu Kittlu. 80 kilometrov pred ciljem so imeli ubežniki vsega dobri dve minuti prednosti in jasno je bilo, da se za zmago ne bodo mogli udariti. Ob vstopu v zaključne tri kroge je razlika znašala 1:40. Na dirki so bili tudi drugi zvezdniki, kot je na primer Peter Sagan.

A Slovak je tokrat bolj pomagal kolegom, kot da bi dirkal zase, saj je z mislimi že pri nedeljskem »Severnem peklu «. Razlika je prvič padla pod minuti slabih 40 kilometrov pred ciljem. Pobega je bilo konec 19 kilometrov pred ciljem. Sedem kilometrov pred ciljem je ritem narekoval kar Tom Boonen, potem pa je prišlo do pravega boja za prevlado, saj so se v ospredju borili kolesarji moštev FDJ, Bora Hansgrohe, Sunweb in Quick Step.

Štiri kilometre pred ciljem je prišlo še do padca. Vpleten je bil tudi Andre Greipel, ki je tako izgubil možnosti za zmago. V zadnji ovinek so kot prvi vstopili člani Skyja, ki so pripravljali teren Eliji Vivianiju. A sledil je tudi Quick Stepov vlak. Marcel Kittel je bil v izjemnem položaju in Nemec takih priložnosti ne izpušča iz rok. Tudi tokrat je bil prepričljiv. Na tej dirki je tako slavil že peto zmago v šestih poskusih.

Samo leta 2015 je dirko dobil Alexander Kristoff. Tokrat je drugi mesto zasedel Elia Viviani, tretji pa je bil Nace Bouhanni. Sledili so še Roelandts, Ackermann, Barbier, Langeveld, Sarreau, Sinkeldam in Van Genechten. Luka Pibernik je bil 69., Borut Božič pa 70. Pred kolesarji, ki se v teh dneh in tednih mudijo v na "Severu " je zdaj samo še velika klasika Pariz-Roubaix. Potem se bo sestava ekip povsem zamenjala, saj bodo v Belgijo prišli mojstri za vzpone v Ardenih.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ