Marcel Kittel z naskokom premočan (foto)

Marcel Kittel z naskokom premočan (foto)
10.05.2014 AVTOR: D. Z.
2. etapa na dirki po Italiji se je pričakovano končala s sprintom glavnine, ki ga je dobil Marcel Kittel. Rožnato majico je oblekel Michael Matthews.

DIRKA PO ITALIJI: MARCEL KITTEL TAKOJ DO ZMAGE
Irski Belfast je gostil tudi drugo etapo na dirki po Italiji. Rožnato majico je v 219 kilometrov dolgi preizkušnji branila ekipa Orica GreenEdge, ki je bila najhitrejša na uvodnem ekipnem kronometru.

V rožnati majici pa je bil Svein Tuft. Etapa ni postregla z nobenim presenečenjem. Kolesarje je motil predvsem dež, pa tudi nizke temperature. Že kmalu po startu so se v pobeg podali štirje kolesarji. Tjallingi, Romero, Fedi in Armee. Njihova najvišja prednost je znašala dobrih pet minut, a vztrajali so vse do zadnjih 10 kilometrov.

Kot zadnji se je dobrih tri kilometrov pred ciljem predal Tjallingi, ki je dobil tudi oba gorska cilja, tako da bo v tretji etapi – zadnji na Irskem – nosil tudi majico najboljšega v tem točkovanju. Potem pa je sledil sprint. Tam je Marcel Kittel pokazal, da je trenutno zares najmočnejši v takih zaključkih.

Bil je za razred boljši. Prišel iz ozadja in se vseeno uspel veseliti zaslužene zmage. Drugi je bil Nacer Bouhanni, tretji pa Giacomo Nizzolo. Z osmim mestom v etapi je rožnato majico prevzel Michael Matthews.

"Dež je dirko naredil zelo težko in z ekipo ni bilo lahko ostati v ospredju. V zaključku sem kolege kar nekajkrat izgubil, a opravili so izjemno delo. Vesel sem, da sem jim to lahko povrnil. Na tem Giru imam visoke cilje in od danes naprej bom lahko bolj sproščen. Boljšega začetka si nisem mogel želeti," je dejal Marcel Kittel.

GREGA BOLE OSTAJA VODILNI
Na dirki prve kategorije Szlakiem Grodow Piastowskich je za kolesarji že druga etapa. Ta je bila dolga dobrih 160 kilometrov in je bila po meri sprinterjev. Majico vodilnega v skupnem seštevku je po zmagi v uvodni preizkušnji branil Grega Bole, ki pa je za sportal dejal, da je zbolel, tako da je tokrat komaj prišel do cilja z glavnino. A tudi to je bilo dovolj, da je majico ubranil.

V sprintu pa je bil najmočnejši Danes Asbjorn Andersen, sicer član moštva Christina Watches. Drugi je bil domačin Eryk Laton, tretji pa Phil Bauhaus. Robert Jenko je bil 19., Bole 43., Blaž Furdi pa 57. V skupnem seštevku ima Bole štiri sekunde prednosti pred Davidejem Rebellinom in deset pred Janom Hirtom. Furdi je 76., Jenko pa 92.

DIRKA PO AZERBAJDŽANU
Na dirki po Azerbajdžanu je za kolesarji tudi četrta, kraljevska etapa. Sicer ne po dolžini, saj je bila dolga le 115 kilometrov. Zato pa po zahtevnih vzponih. Trije kategoriziranih vzponi so se zvrstili povsem v zaključku etape. Najprej vzpon druge, potem vzpon prve kategorije. Za konec pa še skoraj 20 kilometrov dolg vzpon ekstra kategorije. Vse do cilja na Pirquluju.

V enem izmed prvih pobegov je bil tudi Primož Roglič, ki je v tej etapi nosil majico najboljšega na gorskih ciljih. In prav skupina dobrih 10 ubežnikov si je privozila dovolj prednosti, da so se najmočnejši lahko v zaključku udarili za zmago. Izjemno aktiven je bil Linus Gerdemann, ki v skupnem seštevku najboljšim ni bil nevaren.

In Nemec je tudi zaključni vzpon prevozil zelo hitro. Gerdemann se je na koncu veselil etapne zmage. Z njim se je na cilj pripeljal tudi Rus Ilnur Zakarin, ki je prevzel vodstvo v skupnem seštvku. Glavnina je ob vznožju vzpona namreč preveč zaostajala. Najboljši VItalij Buts je prišel na 3. mesto, a je zaostal skorajda za dve minuti.

Najboljši izmed predstavnikov Adrie Mobila je bil Radoslav Rogina, ki je osvojil osmo mesto, medtem ko je bil najboljši Slovenec Matej Mugerli na 20. mestu. V skupnem seštevku vodi Zakarin, ki ima pred zadnjo, več kot dvesto kilometrov dolgo etapo minuto in 52 sekund prednosti pred Butsom. Tretji je Mas Bonet. Radoslav Rogina je osmi, Matej Mugerli pa je kot najboljši Slovenec na desetem mestu. Zaostaja za tri minute in 41 sekund.

Dirka po Italiji, 2. etapa, Belfast

1. Marcel Kittel (Nem) Team Giant-Shimano
2. Nacer Bouhanni (Fra) FDJ.fr
3. Giacomo Nizzolo (Ita) Trek Factory Racing
4. Elia Viviani (Ita) Cannondale
5. Roberto Ferrari (Ita) Lampre-Merida
6. Manuel Belletti (Ita) Androni Giocattoli
7. Ben Swift (VB) Team Sky
8. Michael Matthews (Avs) Orica Greenedge
9. Davide Appollonio (Ita) AG2R La Mondiale
10. Tyler Farrar (ZDA) Garmin Sharp

Dirka po Italiji, skupni vrstni red
1. Michael Matthews (Avs) Orica Greenedge 5:37:54
2. Ivan Santaromita (Ita) Orica Greenedge 0:03
3. Svein Tuft (Kan) Orica Greenedge
4. Luke Durbridge (Avs) Orica Greenedge
5. Pieter Weening (Niz) Orica Greenedge
6. Cameron Meyer (Avs) Orica Greenedge
7. Rigoberto Uran Uran (Kol) Omega Pharma - Quick-Step Cycling Team
8. Gianluca Brambilla (Ita) Omega Pharma - Quick-Step Cycling Team
9. Pieter Serry (Bel) Omega Pharma - Quick-Step Cycling Team
10. Alessandro Petacchi (Ita) Omega Pharma - Quick-Step Cycling Team

Značke: Cestno, Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ