Mario Cipollini: Sto tisoč evrov za olimpijsko zlato

Mario Cipollini: Sto tisoč evrov za olimpijsko zlato
13.10.2016 AVTOR: D. Z.
Mario Cipollini: "Sto tisoč evrov za olimpijsko zlato" in "Italija ima sprinterje, ki bi bill odlični pomočniki Coplliniju ali Petacchiju.

Tu si lahko ogledate fotografije s svetovnega prvenstva v Zolderju leta 2002, ko je Mario Cipollini postal svetovni prvak.

Svetovni prvak leta 2002
Se spomnite svetovnega prvenstva v Zolderju leta 2002? Andrej Hauptman je bil eno leto po osvojeni bronasti medalji takrat četrti. Peti pa Zoran Klemenčič. Zmagovalec pa v sprinterskih zaključkih v tistem obdboju skorajda nepremagljivi Mario Cipollini.

Italijan, sicer vajen pozornosti, je spet dvignil veliko prahu. Tokrat po pogovoru za L’Equipe. Kot vedno je bil zelo neposreden. Govoril je tudi o svetovnem prvenstvu v Zolderju, pa padcu Vincenza Nibalija na olimpijskih igrah in tudi o favoritih na članski cestni dirki v Katarju. Se spominjate padca in odstopa Vincenza Nibalija na olimpijskih igrah v Riu? Greg Van Avermaet je vse skupaj znal izkoristiti in je prišel do naslova olimpijskega prvaka.

Nibali bi moral Henau ponuditi sto tisoč evrov
Cipollini je razkril svoje mnenje: “Van Avermaet je prišel do zmage, ker Nibali ni dovolj dobro odpeljal zaključka s Henaom in Majko. Če bi bil sam v ospredju, potem bi razumel njegovo tvegano vožnjo, saj bi tako poskušal povečati prednost. Ampak ne na polovici spusta. Med drevesi, kjer je bilo temno, cesta pa spolzka. Dovolj bi bilo, če bi Henau ponodil nekaj denarja in tako uredil stvari. Olimpijske igre na Henaovo karirero ne bi imele velikega vpliva. 

Seveda je tak način strogo prepovedan, pa čeprav se pojavljajo govorice, da je bilo tako ‘prodanih ’ kar precej dirk: “Taki dogovori so vedno obstajali. Saj ne kupiš zmage, ampak sodelovanje. Ko sem zmagal v Zolderju, smo z eno izmed ekip, ki ni imela več možnosti govorili tudi o denarju. Za sto tisoč evrov bi Henao lahko ‘popazil ’ na Majko in Nibali bi se v Italijo vrnil z zlato medaljo okrog vratu. V primerjavi z denarjem, ki bi ga kasneje dobi z različnimi pogodbami sto tisoč evrov ni veliko. 

Italijanski sprinterji idealni za pomočnike pravemu sprinterju
In potem je tu letošnje svetovno prvenstvo. Spet ravninsko. A Cipollini opozarja, da morda vsi sprinterji vendarle ne bodo prišli v zaključek. “Če bo pihalo, potem bo težje, kot če bi šlo za gorsko etapo. Morda bon a koncu v ospredju 20 do 25 kolesarjev. Kittel, Greipel, Bouhanni in Cavendish bi morali čakati, in pametno sodelovati. Morajo se dogovoriti in reči, naredimo vse, kar lahko, da pridemo do sprinta. V nasprotnem primeru lahko zmaga Van Patapon. 

S tem je Cipollini želel poudariti, da bi lahko prišlo do presenetljivega zmagovalca. Kaj pa Cipollinijeva ocena glavnih sprinterjev? “Kittel je lep, odlično grajen, letos pa je še pridobil na mišični masi. Zato lahko tistih 15 sekund obrača tudi dva tisoč vatov. Vendar je nezanesljiv. Maja je na neverjeten način dobil tri etape na Giru. Potem pa je razočaral na Touru. Pred dnevi je na dirki v Bruslju pomagala Tomu Boonenu. Se želi zgolj skriti pred glavno dirko? 

Greipla je pohvalil, potem pa: “Kristoff je zgolj bratranec kolesarja iz preteklosti. Cavendish je najbolj aerodinamičen in bo imel na razpolago tudi celotno ekipo. Znajde pa se tudi sam. Podobno kot Bouhanni. To je tudi velika prednost. ” Seveda je Cipollini podal tudi mnenje o tem, kako močna je italijanska izbrana vrsta: “Imajo štiri sprinterje: Nizzolo, Viviani, Modolo in Colbrelli. Ampak, to so zgolj štirje ‘na pol ’ sprinterji. To so boksarji srednje kategorije proti težkokategornikom. To bi bilo odlično, če povem pošteno, če bi vozili za vodje, kot sta Petacchi ali Cipollini.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ