Mark Cavendish o zmagah, depresiji in vrnitvi

Mark Cavendish o zmagah, depresiji in vrnitvi
06.04.2020 AVTOR: DZ, vir: Bahrain McLaren

Eden izmed najboljših sprinterjev vseh časov Mark Cavendish se lahko pohvali z izjemnimi dosežki. V pogovoru za The Times in tudi z Bradleyjem Wigginsom je govoril tudi o težavah v zadnjih leti.

Svetovni prvak, zmagovalec klasike Milano-Sanremo, zmagovalec 30 etap na dirki po Franciji. Skupaj je med elito dosegel kar 146 zmag. Mark Cavendish ima za sabo izjemno kariero. V zadnjih letih je redno obiskoval tudi dirko po Sloveniji, a prave forme ni več našel. Razlog? Zbolel je za virusom Epstein Barr.

"V tem času sem se boril tudi s kar hudo obliko depresije. Diagnosticirali so mi jo avgusta 2018. Nisem jemal zdravil. Sicer ni ne pravi čas, ne kraj, da bi govoril o tem. Morda nekoč kasneje. A zatekel sem se po pomoč. Bil sem na temni strani. Zdaj pa je bolje. Mislim, da sem se rešil tega. Lepo je, da lahko gledam pozitivno na stvari," je v intervjuju dejal Mark Cavendish.

Aprila lani je dobil potrditev, da v njegovem telesu ni več prisotnosti prej omenjenega virusa. Kljub vsemu pa v dresu Dimension Data vse od februarja 2018 ni več slavil zmage. Za njim je dolgo sušno obdobje. In zdaj je sredi novega težavnega obdobja. Tokrat zaradi koronavirusa. To pa ga ne obira preveč, pravi. Tega je vajen, tudi zato, ker je moral premagati virus. Pravi, da je zdaj vsaj za vse podobna situacija.

Vse skupaj zna tudi izkoristiti, saj lahko več časa preživi z družino. "Najlažje bi bilo, da bi videl samo kariero in bi tako otroke videl šele, ko bodo že najstniki. To, da lahko počnem vse, kar počnejo običajni starši me osrečuje. Ohranja me motiviranega in pri zdravi pameti." Se pa ukvarja z vprašanjem, kdaj se bo lahko vrnil na dirke, v karavano. Vprašanje, ki si ga v tem obdobju postavljajo praktično vsi kolesarji.

Letos so mu novo priložnosti ponudili pri moštvu Bahrain McLaren. Velikega zaveznika je našel predvsem pri Rodu Ellingworthu: "Rod ima neverjetne sposobnosti pri vodenju ljudi in razumevanju. Če bi kot moj šef rekel, naj skočim, bi ga sam vprašal, kako visoko. Lepo je vedeti, da tega ne reče zgolj zaradi ega, ampak zato, ker obstaja razlog za vsem tem. Bil sem že na mestih, kjer rečejo, skoči, samo zato, ker lahko."

Mark Cavendish je bil skupaj z Bradleyjem Wigginsom tudi na voljo za klepet na Instagramu. Med drugim je spregovoril tudi o tem, kako vsi govorijo o tem, da mu do rekorda Eddyja Merckxa na dirki po Franciji manjkajo še štiri etapne zmage: "Kako neumno. Zdaj vsi govorijo, kako mi manjkajo še štiri etapne zmage, ne govorijo pa o tem, da sem jih dobil 30."

Razgovoril se je tudi o moči, ki jo lahko razvije v sprintih, pa tudi o največjem nasprotniku: "Brez dvoma je to bil Marcel Kittel. On je edini, za katerega sem moral razmišljati, kako bi ga premagal. Pri njem je šlo za moč, surovo moč." Seveda je svoje mnenje podal tudi Bradley Wiggins. Med drugim je izpostavil, da verjame, da bo Chris Froome dobil še vsaj en Tour, pa tudi, da je po njegovem mnenju Geraint Thomas trenutno med najboljšimi kolesarji za etapne dirke.

Poudaril pa je, da je tudi karantena morda lepa priložnost za: "Razmišljal sem o Geraintu ali podobnih. Kako lepa priložnost bi to bila za postavljanje rekorda na eno uro. Prekleto dobra priložnost za trening za kaj takega je zdaj. Na velodromu. Z dvema osebama." Wiggins je sicer postavil rekord v vožnji na eno uro na velodromu, a ga je potem premagal Victor Campenaerts.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ