Mark Cavendish se je maščeval Nizzolu, Landa zmagal, Nibali popustil (VIDEO)

Mark Cavendish se je maščeval Nizzolu, Landa zmagal, Nibali popustil (VIDEO)
20.04.2016 AVTOR: D. Z.
Na dirki po Hrvaški je drugo etapo dobil Mark Cavendish, ki se je tako maščeval Giacomu Nizzolu za včerajšnji poraz. Na dirki po Trentinu blestel Mikel Landa, Vincenzo Nibali pa je popustil.

DIRKA PO HRVAŠKI
Na dirki prve kategorije po Hrvaški so kolesarji odpeljali drugo etapo. Tudi ta je bila ekstremno dolga. Sicer nekoliko bolj razgibana kot prva, pa vendarle so na svoj račun spet prišli sprinterji. Etapa, ki je kolesarje – na dirki nastopata tudi Adria Mobil in Radenska Ljubljana – od Plitvic do Splita je bila dolga kar 240 kilometrov. Kolesarji so morali premagati tudi dva kategorizirana gorska cilja.

Tudi tokrat je etapo zaznamovala manjša ubežna skupina, a na koncu smo videli sprint. V zadnjih kilometrih je vseeno prišlo do selekcije, predvsem pa se je glavnina že krepko razredčila. To je poskušal manj kot pet kilometrov pred ciljem izkoristiti Matej Mugerli, ki je napadel. Pri tem pa se mu nihče ni pridružil, tako da je dolgo kolesaril z le nekaj sekundami naskoka pred zasledovalci. Sprinterji so ostali brez številnih pomočnikov, a vseeno so se uspeli organizirati.

To so storili dovolj hitro, da so lahko ujeli Mugerlija. Sledil je sprint, ki ga je tokrat dobil Mark Cavendish. Premagal je zmagovalca prve etape in vodilnega v skupnem seštevku Giacoma Nizzola. Tretji pa je bil Cavendishev pomočnik Mark Renshaw. Slovencev ni bilo med najboljšo deseterico. Cavendish je prevzel vodstvo v skupnem seštevku. Z Nizzolom imata isti čas. Tretji je zdaj Renshaw, ki zaostaja za deset sekund.
 

DIRKA PO TRENTINU
Če velja dirka po Trentinu za prvi pokazatelj pripravljenosti kolesarjev, ki želijo po najvišjih mestih poseči na italijanskem Giru, potem smo vsekakor dobili odgovor, da je Mikel Landa pripravljen na tritedensko dirko. Na dirki po Trentinu je za kolesarji druga etapa, tudi edina, ki se je končala s ciljnim vzponom. 220 kilometrov dolga etapa je kolesarje popeljala od Arca do vrha vzpona Anras v Avstriji. Kolesarji so se vseskozi vzpenjali, premagati pa so morali dva kategorizirana vzpona.

Oba, tudi zaključni, sta bila klasificirana kot vzpona druge kategorije. V majici najboljšega v skupnem seštevku je etapo začel Valerio Agnoli, potem ko je Astana dobil uvodni ekipni kronometer. Kmalu po startu je prišlo do pričakovanega pobega. Ubežno skupino so sestavljali Aleksander Foliforov (Gazprom), Giacomo Berlato (Nippo Fantini), Cristian Rodriguez (Southeast), Jose Mendes (Bora Argon 18), Flavio Santos (Brazilija), Nicola Gaffurini (Norda MG KVis) in Sebastian Schonberger (Tirol).

Vse pa so v ozadju pod nadzorom imeli kolesarji Astane. Kasneje so pobudo prevzeli še člani Skya. Na zaključnem, vsega štiri kilometre dolgem vzponu pa je so se za zmago udarili vsi najboljši. Ubežnike so namreč ujeli. Tri kilometre pred ciljem je odločilni napad izvedel Mikel Landa. Nihče mu ni mogel slediti, niti Vincenzo Nibali ne. Španec se je lahko veselil prepričljive zmage.

»Kratki klanci mi zares ustrezajo, saj lahko tu naredim razliko. Pridobil sem več, kot sem pričakoval. Zmage so v pripravi na Giro dobrodošle, « je dejal Landa. Sergej Firsanov se mu je na koncu, ko je bil Landa že vidno izmučen, približal na vsega štiri sekunde. Tretji je bil Damiano Cunego, ki je izgubil 13 sekund. Nibali je z 32 sekundami zaostanka zasedel 21. mesto. Landa ima po dveh dneh dirkanja deset sekund prednosti pred Fuglsangom in 15 pred Firsanovom. Sledijo Scarponi, Bardet, Pozzovivo, Konrad, Buchmann, Kangert in Nibali.

 

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ